Meny

Rangerings-app for mennesker skaper kontrovers

Peeple er en app for å rangere og kommentere andre mennesker man har med å gjøre. Foto: ©Syda Productions/shutterstock.com

Skaperne av et mobilprogram som lar brukerne rangere alle de kjenner forsikrer at de lanserer produktet neste måned som planlagt, tross store nettprotester mot konseptet.

Peeple-appen har av kritikere og støttespillere blitt sammenlignet med anmeldelsestjenesten Yelp. Den skal brukes til å gi «anmeldelser» til mennesker, uten deres samtykke, på samme måte som andre tjenester lar brukerne rangere restauranter eller flyselskap.

Yelp var raskt ute med å presisere at de ikke er tilknyttet gründerne i Peeple. Ifølge enkelte medier er verdien av det nye selskapet 7,6 millioner dollar, basert på foreløpige investeringer.

Les også: Må twitre om egen injuriedom

Gir karakter til venner og bekjente

Peeple er en app for å rangere og kommentere de man har å gjøre med i dagliglivet, profesjonelt og romantisk, ifølge nettstedet forthepeeple.com.

Grunnleggerne er vennene Julia Cordray og Nicole MuCullough. De forsvarte torsdag produktet som et nettsted for hyllest og «konstruktiv tilbakemelding.»

Twitter, Facebook og andre nettsteder sydet denne uken av kritikk fra folk som mener Peeple enten er naive eller bevisst underkommuniserer hvor brutale tilbakemeldinger man kan få på internett.

«Pionerer blir ofte latterliggjort fordi folk er skremt og ikke forstår», heter det i en pressemelding fra direktør Cordray på Peeples nettsted.

«Vi er modige innovatører og setter store bølger i gang, og vi vil ikke be om unnskyldning for det.»

Cordray viste til Peeple som en «positivitetsapp» som vil lanseres i november.

«Om du liker oss og konseptet eller ei; vi vil uansett ønske alle velkommen til å utforske denne online-landsbyen av kjærlighet og overflod for alle», heter det videre i pressemeldingen.

Les også: Facebook passerte milepæl

Den halvt norske modellen Chrissy Teigen var blant dem som uttrykte sin misnøye over appen Peeple på Twitter. Foto: John Sciulli / Afp

«Marerittaktig»

Peeple lar brukerne rangere venner, familie og folk de har vært på stevnemøte med med en til fem stjerner.

De som rangeres blir ikke bedt om tillatelse. Brukerne logger inn ved hjelp av Facebook-kontoer og sin virkelige identitet. De behøver bare navnet og mobilnummeret til dem som skal «bedømmes.»

De som rammes av mindre smigrende tilbakemelding hos Peeple får to dager på seg før meldingen offentliggjøres, for at partene «skal kunne finne ut av ting».

Det brøt ut storm på mikrobloggtjenesten Twitter, med kraftig kritikk mot konseptet. Tusenvis av meldinger fordømte ideen om en app som skal rangere mennesker. Mange beskrev den som «marerittaktig», og mente den kunne brukes som våpen til å trakassere andre.

«Jeg hater denne appen og styreromsbordet den ble klekket ut ved», skriver modellen Christine Teigen fra Twitter-kontoen @chrissyteigen.

«I en tidsalder der både sannhet og sladder på Internett bokstavelig talt kan ødelegge liv er Peeple-appen grusom og skremmende», skrev hun videre.

Peeples grunnleggere valgte selv å blokkere og fordømme deler av kritikken som kom deres vei i løpet av de siste par dagene.

Oversatt og tilrettelagt for ABC Nyheter av Ole Peder Giæver.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus