- Barna og jeg har vårt eget språk

EGET SPRÅK: Berit og barna kan tøyse og tulle med hverandre med helt spesielle tegn. Tegningene på veggen viser hvordan tegnene utføres på rygg, skulder eller overarm. Her er Berit i samtale med datteren Hanne Sofie. © Anne Elisabeth Næss
EGET SPRÅK: Berit og barna kan tøyse og tulle med hverandre med helt spesielle tegn. Tegningene på veggen viser hvordan tegnene utføres på rygg, skulder eller overarm. Her er Berit i samtale med datteren Hanne Sofie. © Anne Elisabeth Næss

Tobarnsmoren Berit R. Øie (51) kan ikke se barna sine, og nesten ikke høre dem. Likevel har de et helt spesielt og nært ­fellesskap.

Sørlandet 1966:

Berit er yngstejenta i en søskenflokk på tre – hun har to eldre brødre. Familien bor på Sørlandet, og moren steller hjemme mens faren er på sjøen. Da Berit er om lag to år, legger foreldrene hennes merke til at hun babler mye, og ikke uttaler noen tydelige lyder som ligner på ord. Barnelegen henviser foreldrene til en hørselsspesialist. Berit synes spesialisten ser streng ut og sier ikke et pip under den 15 minutter lange undersøkelsen. Når moren går ut av døren, vet hun ikke sine arme råd – spesialisten har bedt henne om å ta med seg toåringen hjem og stelle pent med henne.

Feil diagnose

Spesialisten mener at Berit er lettere psykisk utviklingshemmet. Men moren vet at dette ikke stemmer, og ringer barnelegen igjen, som denne gangen kommer hjem til dem. Mens moren og barnelegen er inne på kjøkkenet og snakker sammen, går en lyspære inne i stuen. Berit fyker inn på kjøkkenet, trekker ut to skuffer slik at hun kan klatre opp til skapet og finne en ny lyspære. Hun o1614707verrekker den stolt til moren. Legen bekrefter morens antagelse – at toåringen bare er tunghørt.

Bilder fra ukeblader

BALLERINA: Jeg elsket å danse da jeg var barn. Jeg fulgte bassen i musikken og så på bevegelsene til de andre jentene, forteller Berit. © Privat
BALLERINA: Jeg elsket å danse da jeg var barn. Jeg fulgte bassen i musikken og så på bevegelsene til de andre jentene, forteller Berit. © Privat

Moren skjønner at hun må gjøre det lille ekstra for å lære Berit å snakke. Døveforeningen i byen tipser henne om å klippe ut bilder fra ukeblader. Moren limer dem inn i en bok og skriver navn på bildene. Hun sitter med Berit på fanget, peker på bildene og snakker inn i øret til jenta si – for da hører hun det som blir sagt. Helt tett på, og i flere timer, sitter de to sånn – og da lærer Berit etter hvert både å lese og snakke.

Får høreapparat

I femårsalderen får Berit sitt første høreapparat. Hun har normal hørsel i basstoner og kan høre vokaler, men har lite hørsel i lyse toner og problemer med å høre ustemte konsonanter som s, p og t. Ellers er Berit en aktiv jente. Brødrene tar henne med seg på lek i skog og mark, og hun begynner med ballett fordi hun elsker å danse. Berit ser på de andre jentenes bevegelser og følger bassrytmen, men magien brytes når læreren tar bind for øynene hennes for at hun skal høre på lærerens instruksjoner og følge musikken. Da er det morsommere med svømming sammen med brødrene. Om vinteren går hun på langrenn, og ett av hennes beste minner er fredfullheten og den vakre himmelen over skisporet idet solen går opp en tidlig morgen, og månen går ned.

Frustrert tenåring

I tenårene er Berit mye frustrert. Hun kjenner ingen andre med dårlig hørsel. Klassekamerater skjønner ikke hvor lite hun hører fordi hun leser på munnen og snakker tydelig.

GOD KONTAKT: Berit og barna Haldor (13) og Hanne Sofie (8) er nære og har et eget språk seg imellom. © Anne Elisabeth Næss
GOD KONTAKT: Berit og barna Haldor (13) og Hanne Sofie (8) er nære og har et eget språk seg imellom. © Anne Elisabeth Næss

Moren ser datterens vansker og tar grep, hun søker henne inn på Briskeby, en videregående skole for tunghørte i Oslo. Det løser mye for Berit, endelig kan hun kommunisere med medelever som er lik henne. Det sosiale faller på plass, hun får flere venner, og det faglige klarer hun uten problemer. I fritiden er hun konkurransesvømmer, og fosser av gårde i bassenget i flere timer om gangen.

Går på lyktestolper

Det høye aktivitetsnivået gir henne energi. Hun trives med livet sitt – helt til hun begynner å gå på lyktestolper. Flere ganger skjer det, og en gang brekker hun nesen. Berit ender opp hos en øyelege på Rikshospitalet. Øyelegen undersøker henne og gir henne diagnosen Retinitis pigmentosa (RP), som er en progressiv øyesykdom. Berit er 19 år gammel og får beskjed om at hun kommer til å bli blind som 40-åring. Briskeby videregående hjelper henne med å få riktig diagnose, som er Ushers syndrom. Det er en sjelden sykdom som innebærer medfødt hørselstap og synsproblemer som vil gi blindhet. Berit vil bli døvblind.

Møter en mann

Mens familien rundt henne fortviler, ser Berit mulighetene i stedet for begrensningene. Hun har fremdeles et greit syn i dagslys. Hun kommer inn på Norges idrettshøgskole som deltidsstudent, og utdanner seg som faglærer innen kroppsøving. I tillegg arbeider hun for Hørselshemmedes Landsforbund, hvor hun er med på å grunnlegge ungdomsorganisasjonen. Det faglige takler hun bra, men i det sosiale faller hun ut. Hun får ikke med seg all informasjon, og det er kun et knippe studenter hun får kontakt med.

Sliter sosialt

Men hun fullfører utdannelsen, og 26 år gammel får hun jobb som kroppsøvingslærer. Samtidig finner hun to nye lidenskaper – løping og vannski. Hun løper sammen med en gruppe damer, og fullfører blant annet Grete Waitz-løpet. Jobben takler hun bra faglig sett, men sosialt sliter hun fordi hun ikke er nok bevisst på hørselstapet sitt. Berit blir etter hvert utslitt av jobben, og velger å videreutdanne seg som spesialpedag.

Blir forelsket

Som ferdig utdannet er det vanskelig for henne å få jobb, og hun mister mye selvtillit. I denne vanskelige tiden møter hun Odd Erik, i forbindelse med at hun skal flytte. Hun har tidligere møtt ham gjennom venner, og nå hjelper han til med flyttelasset. Berit beskriver ham som en rolig mann med motorsykkel og langt hår, noe som ikke passer ham i det hele tatt. Odd Erik blir etter hvert korthåret og kjæresten hennes, og blir liksom med på flyttelasset, spøker hun. Han blir en etterlengtet støttespiller og livspartner. Han gir henne tro på at hun kan komme ut i jobb igjen. Berit og Odd Erik gifter seg, og fem år senere kommer Haldor (13) til verden. Da bor de i Tromsø.

Livet snur

UT PÅ TUR: Berit har vært svært fysisk aktiv i hele sitt liv, blant annet med konkurransesvømming. Da er det godt å komme seg ut på tur med Wagner. – Wagner skal først og fremst være min førerhund, men han er jo blitt en del av familien likevel, sier Berit. © Anne Elisabeth Næss
UT PÅ TUR: Berit har vært svært fysisk aktiv i hele sitt liv, blant annet med konkurransesvømming. Da er det godt å komme seg ut på tur med Wagner. – Wagner skal først og fremst være min førerhund, men han er jo blitt en del av familien likevel, sier Berit. © Anne Elisabeth Næss

I forkant av fødselen ber hun om å få én bestemt jordmor, slik at hun slipper å forholde seg til et vaktskifte. Det gir henne trygghet. Som førstegangsfødende er hun usikker og har problemer med å motta informasjon. Odd Erik får lov til å ha en egen seng inne på rommet hennes, og forlater henne ikke. Haldor ligger med rumpa først, og Berit prøver å få til en setefødsel, men det ender med keisersnitt etter en lang natt.

Nybakt mor

Berit blir mor for første gang, og livet endres totalt. Hun har fremdeles litt syn igjen, og føler seg trygg med babyen, men er glad for at hun deler foreldreoppgaven med Odd Erik. I Tromsø jobber Berit som rådgiver i det norske kompetansesystemet for døvblinde.

I 2007 får de Hanne Sofie (7). Da har de flyttet til Halden. Etter fødsel nummer to er hun glad for at hun får støttekontakt. Hun hadde jobbet hardt under svangerskapet og fullførte hovedfag i idrett, og rett før fødselen oppnådde hun en Cand. Scient-grad. Heldigvis kan hun nå med god samvittighet vie hele sin oppmerksomhet til den nyfødte og førsteklassingen.

New York Marathon

Som travel tobarnsmor ser Berit fortsatt muligheter i stedet for begrensninger, og inngår en avtale med frivillige innen Halden idrettslag. De hjelper henne med å trene til New York Marathon. Målet gjennomfører hun i 2010. En opplevelse som gir en enorm mestringsfølelse. Ikke minst fordi hun merker at både hørselen og synet er blitt merkbart dårligere.

Øreimplantat

Et halvt år før maratonløpet etablerer Berit eget firma som prosjektutvikler fordi hun ikke får jobb i det ordinære arbeidsmarkedet. Samtidig får hun innsatt Cochleaimplantat (CI) på det høyre øret. Dette er en mekanisme som opereres inn i sneglehuset i øret. Etter mye lyttetrening klarer hjernen å oppfatte bokstaver og ord.

Hun kan legge bort samtaleforsterkeren og høre sine barns stemmer. Det er helt fantastisk!

I dag er hun i gang med en utredning for å få CI på det andre øret. Odd Erik og Berit har skilt lag, men samarbeider godt om barna. Hun hører fremdeles dårlig, og hun er blind. Men hun har hele tiden vært bevisst på at hennes diagnose er hennes problem, og at hennes nærmeste ikke skal påvirkes unødig.

Avslørt av luktesansen

TOLK: Berit og barna Hanne Sofie og Haldor får hjelp av tolk ved ulike anledninger, som ved skolearrangementer, bursdager, feriereiser og utflukter. Her med tolken Anita Trana. © Anne Elisabeth Næss
TOLK: Berit og barna Hanne Sofie og Haldor får hjelp av tolk ved ulike anledninger, som ved skolearrangementer, bursdager, feriereiser og utflukter. Her med tolken Anita Trana. © Anne Elisabeth Næss

Berit legger ikke skjul på at hun har noen utfordringer når det gjelder å oppdra barna. Hun beskriver lattermildt en typisk hverdag, som når de prøver å gjøre ting bak ryggen hennes. For eksempel lørdagsgodtet som plutselig er borte. Men synderen blir avslørt; det lukter godteri av pusten. Berits luktesans er det nemlig ingenting i veien med.

- Hanne Sofie har lipgloss som lukter godteri, så jeg har nok beskyldt henne for godteri-spising ved flere anledninger når hun har vært uskyldig, ler hun.

Går glipp av kroppsspråk

På forskjellige steder i huset henger ark med beskrivelser av haptisk kommunikasjon – et system med signaler på rygg, skulder og overarm, med f.eks. ja, nei, stopp, drikke, mat, gå, smile, nikke og så videre. Jo flere ord barna lærer, jo lettere er det for Berit å være sikker på hva de ønsker å si til henne.

- Når man mangler både syns- og hørselssans, er det mye man går glipp av, for eksempel kroppsspråk. Barn er ikke så flinke til å fortelle hva som har skjedd i skolehverdagen, men jeg spør og graver – og så hører jeg på tonefallet hvordan stemningen er, sier hun.

Et spesielt fellesskap

Ellers beskriver hun morgenstunder hvor de tøyser med tegn og utfører dem på føtter og med munnen – en type tøysing som bare de tre deler og forstår. Og pappa Odd Erik bor rett i nærheten og bidrar masse med det som trengs til barna.

- Når vi har tolk/ledsager hjemme eller assistenten min er her, så gir de meg beskjed om barna gjør noe de ikke skal gjøre – eller ikke utfører det jeg ber dem om. Da kan de himle med øynene og si «sladrehank». Men stort sett er de greie, ler hun.

Og hun opplever at barna er veldig hjelpsomme mot andre og generelt oppfører seg bra.

- Det er viktig for meg, sier Berit.

Førerhund

I rekkehuset deres bor også førerhunden Wagner. Han er en god følgesvenn, og en del av familien. Gulvene i første og andre etasje er delt opp i soner ved hjelp av tynne gummilister for at Berit lettere skal orientere seg. Med førerhunden Wagner, tilgang til tolk/ledsager for døvblinde og assistent får hun til livet sitt.

- En stor del av dagene mine går med til å gjøre ting som seende og hørende gjør på svært kort tid. Det er tungvint, men det er slik livet er.

Hørsel over syn

Berit forteller at da hun i studietiden ble spurt om hvilken sans hun ville ha valgt å beholde hvis hun kunne velge, svarte hun «helt klart hørselen».

– Det forbauser mange. Da jeg ble helt blind for et par år siden, fikk jeg en egen ro. Da visste jeg hva jeg hadde å forholde meg til, og jeg kunne bruke energien min på andre ting. Å kunne høre, derimot, er noe annet. Det er så vesentlig å få med seg kommunikasjonen med andre mennesker. Det er det jeg savnet mest.

Likevel har Berit sett muligheter der andre kanskje ville sett håpløshet. Hun har vært fortvilet, men gått på igjen og ikke gitt seg.

Les også:

- Jeg fikk en voldsom reaksjon

Lille Ida lever på overtid

– Håkon har gjort meg til et bedre menneske

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:27 Ronaldo-dobbel sendte Juventus til topps20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07 Får ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27 Fedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51 Hegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40 Ringen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22 Håvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15 Eldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59 Feilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen
Siste nytt
22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:27SportRonaldo-dobbel sendte Juventus til topps20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:07SportFår ikke intervjue Martin Ødegaard etter avsløringen om faren13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen17:27PengerFedmeekspert slakter butikkenes priskrig16:51SportHegerberg-dobbel da Roma vant stort16:40SportRingen på fjerdeplass i kontinentalcupen i Ruka16:22SportHåvard Nielsen scoret i Greuther Furths storseier16:15NorgeEldre mann alvorlig skadd i påkjørsel i Skien15:59SportFeilfri Thingnes Bø smadret konkurrentene på jaktstarten i Hochfilzen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus