Meny

Enorm skate fra Karmøy

Leif Roger Klausen fikk mer jobb enn vanlig da han dro garn vest av Karmøy torsdag morgen. I det ene garnet stod det nemlig en storskate på hele 78 kilo.

Leif Roger Klausen fikk mer jobb enn vanlig da han dro garn vest av Karmøy torsdag morgen. I det ene garnet stod det nemlig en storskate på hele 78 kilo.

– Jeg fikk en månefisk på 28 kilo for noen år siden, men dette her synes jeg er minst like spesielt. Det er alltid kjekt når en får litt uvanlige ting, sier Klausen til Hooked.

Den tidligere yrkesfiskeren fra Åkrehamn er nå uføretrygdet, men driver fremdeles litt med garn, line og teiner til eget forbruk. Da han satte garn denne uken var det egentlig breiflabb han var på jakt etter.

– Jeg hadde garnet stående en nautisk mil vest av Svortingen fyr, på rundt 27 meters dyp. Dette er et godt fiskeområde, og det lever tydeligvis mye merkelig her også, sier han til Hooked.

Leif Roger Klausen med den enorme storskaten han dro opp utenfor Karmør denne uken. (Foto: Privat)

Kjempefisken, som er av arten storskate, ble altså veid til hele 78 kilo. Dette er utvilsomt en godt voksen fisk, selv om storskatene kan bli over 100 kilo tunge.

Tidligere var det ikke uvanlig at det dukket opp storskater på redskapen til fiskere langs hele kysten vår, også langt inne i fjordene, men i nyere tid har fansgtene blitt sjeldnere og sjeldnere. Arten tas fremdeles med jevne mellomrom av store, kommersielle fiskefartøy langt til havs, men de kystnære fangstene er det nå veldig langt mellom, også hva yrkesfiske gjelder.

I Norge har vi et lite knippe skatearter, der noen er nokså vanlige, andre nokså uvanlige og enkelte direkte sjeldne. To av disse, storskate og svartskate, blir også skikkelig store. Svartskaten er aller mest uvanlig, men arten er tatt på line i både Trondheimsfjorden og Sognefjorden.

I Trondheimsfjorden er den også tatt på stang noen få ganger, da vanligvis under ekspedisjoner ledet av den svenske skipperen og fiskeguiden Frederic Kullin.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus