Meny

Ni av ti halstabletter uten særlig effekt

Illustrasjon. Foto: Frank May / NTB scanpix

Bare én av ti halstabletter Legemiddelverket har sjekket har dokumentert medisinsk virkning utover vanlig sukkertøy.

Mange tyr til kostbare halstabletter når høsten og de medfølgende forkjølelsene er over oss, men det er det altså ingen grunn til, skriver VG som har testet tablettene og fått Legemiddelverket til å se på utvalget.

– Vanlige halstabletter fungerer ikke på noen annen måte enn at de øker slimproduksjonen i halsen – noe som kan lindre litt dersom du har vondt. I tillegg har noen produkter sterke smaker, som gir en kraftig placeboeffekt, sier lege og medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Selv om produsentene lokker med både dobbel og trippel effekt for hoste og sår hals, er det helt unødvendig å punge ut for de dyre variantene.

– Du kan heller sutte på et vanlig sukkertøy. Det gir den samme effekten, og du sparer også mye penger, sier Madsen.

Det er likevel ett unntak blant de ti favorittene som er undersøkt: Halstabletten Zyx inneholder benzydamin som virker som et betennelsesdempende og smertestillende middel for halsen.

– Den inneholder et legemiddel som har vært brukt lenge i Europa og gir, i motsetning til de andre halspastillene, en smertelindrende effekt, sier Madsen og legger til at Zyx er godkjent av myndighetene og er en medisin.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus