– Alle fortjener frihet til å leve med den de elsker

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg har fått et godt liv. Jeg har levd med en mann som elsket meg. Jeg har fått to flotte barn. Men om du spør om det er noe jeg angrer på?»

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier den godt voksne kvinnen i filmen til kampanjen #LevMedDenDuElsker. Videoen fra Human-Etisk Forbund, som har budskapet om at alle har rett til å leve med den de elsker, åpent og uten skam, er i skrivende stund sett av 147.000 ganger, og har skapt stort engasjement både på Facebook og Twitter.

Kvinnen i filmen er skuespiller, men det finnes mange som har opplevd hennes historie i virkeligheten, forteller kommunikasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Agnieszka Bryn.

– Da vi jobbet med filmen var vi i kontakt med Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) nettopp for å sjekke om historien er troverdig. Svaret er at det er den i høyeste grad, sier Bryn til ABC Nyheter.

Om samfunnet hadde vært annerledes ...

«Om samfunnet hadde vært annerledes, så hadde vi kanskje turt å velge hverandre», sier kvinnen om en annen kvinne hun møtte i sin ungdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en fersk spørreundersøkelse gjennomført av Opinion på vegne av Human-Etisk Forbund, ble 1002 nordmenn bedt om å svare på spørsmål om sine holdninger til homofili, religion og selvstendige valg.

Deltagerne ble blant annet spurt: Hvor viktig er det for deg personlig at mennesker får leve åpent med en av samme kjønn?

Totalt sett var det 53 prosent som svarte «svært viktig» eller «ganske viktig». Aldersgruppen 18-34 år var mest opptatt av dette (64 prosent), mens de som var 55 år eller mer var minst opptatt av dette (51 prosent). Det var også betydelig flere kvinner som mente at dette var viktig (62 prosent), enn menn (44 prosent).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Åpen Folkekirke vant Kirkevalget i Oslo

– Problematisk om datter eller sønn var homofil

«Jeg vet at mine foreldre elsket meg, men de var foreldre fra en annen tid,» sier kvinnen i kampanjefilmen.

I spørreundersøkelsen fikk deltagerne spørsmål om det ville vært problematisk for dem om de hadde en sønn eller datter som ble sammen en av samme kjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av fem svarte at det hadde vært problematisk for dem, om deres sønn eller datter var homofil eller lesbisk.

De som svarte at de ville opplevd det som problematisk, ble bedt om å forklare hvorfor. De kunne velge en eller flere årsaker. De viktigste årsakene som ble oppgitt, var at «Jeg ville følt det unaturlig» (58 prosent), «Jeg hadde ønsket at mine barn kunne bli biologiske foreldre» (37 prosent) og «Homofili er uforenlig med min religion eller livssyn» (32 prosent).

Det var også 27 prosent som svarte at de ikke ville unne barna sine de utfordringene som følger med å være homofil.

Les også: – Prester må kunne reservere seg mot å vie homofile

Agnieszka Bryn mener resultatene fra undersøkelsen viser at det fortsatt er mye å jobbe med for å bedre forholdene for homofile og lesbiske.

– Det formelle er i stor grad på plass, vi har en kjønnsnøytral ekteskapslov, men holdninger må vi fortsatt jobbe mye med. Vi vet at det er mange i Norge i dag som er redde for å komme ut som homofil eller lesbisk, fordi de frykter sanksjoner eller er redde for hvordan familien vil reagere. Vi mener alle fortjener frihet til å leve med den de elsker. Holdningsendringer skjer ikke av seg selv, derfor setter vi fokus på temaet, sier Bryn til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirkelig vigsel engasjerte

Da det var kirkevalg tidligere denne måneden, var valgdeltagelsen rekordstor (16,7 prosent), noe Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, har betegnet som svært gledelig.

– Mobiliseringen rundt ja eller nei til kirkelig vigsel av likekjønnede har engasjert langt utenfor kirkens kjernetropper. Organisasjonen Åpen folkekirke bidro sterkt til dette ved å stille egne lister i bispedømmerådsvalget i 9 av de 11 bispedømmene. Kampanjene fra Åpen folkekirke og nettverket Levende folkekirke har ført til at mange har gjenoppdaget noe av sitt ansvar som kirkemedlemmer, har Lindø uttalt i en pressemelding.

Åpen Folkekirke, som vil at kirken skal åpne for vigsel av lesbiske og homofile, vant Kirkevalget blant annet i Oslo.

I undersøkelsen fra Human-Etisk forbund svarer en av fem at de vurderer å melde seg ut av statskirken på grunn av den pågående homodebatten.

56 prosent oppgir at de i stor eller svært stor grad mener at mindre hensyn til religiøse følelser vil gi et mer rettferdig samfunn der folk kan ta egne selvstendige valg.

Les også: Kirkemøtet skal behandle homovigsel i april