Forskere kan ha funnet en behandling mot forstadier til livmorhalskreft

Humant papillomavirus (HPV) er en stor gruppe virus, som kan smitte gjennom seksuell kontakt. Illustrasjonsfoto.
Humant papillomavirus (HPV) er en stor gruppe virus, som kan smitte gjennom seksuell kontakt. Illustrasjonsfoto. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje vi kan vinke farvel til HPV-viruset?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En genmodifisert vaksine har vist seg veldig effektiv i behandlingen mot forstadiet til livmorhalskreft hos nesten halvparten av kvinnene som deltok i en klinisk studie ved anerkjente Johns Hopkins University i USA.

Studien ble først publisert i medisintidsskriftet The Lancet.

Vaksinen som ble brukt i studien virker ikke på samme måte som vaksiner som brukes til å forebygge livmorhalskreft, som forårsakes av det seksuelt overførbare HPV-viruset, ifølge AFP Relaxnews.

Les også: Nyutviklet HPV-vaksine mer effektiv enn dagens

– Håper de kan slippe operasjon

Forskerne bak studien håper at den genmodifiserte vaksinen kan bli et alternativ til operasjon for kvinner som har fått påvist alvorlige celleforandringer i livmorhalsen.

– I dag vil enhver behandling mot forstadier til livmorhalskreft ødelegge en del av livmorhalsen, sier en av forskerne bak studien, doktor Cornelia Trimble til AFP Relaxnews.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kvinner som har operert bort en del av livmorhalsen risikerer å føde for tidlig på grunn av svekket livmorhals, legger hun til.

Kvinner i alderen 40 år eller yngre har større risiko for få celleforandringer i livmorhalsen.

Les også: Regjeringen høster ros for HPV-forslag

Tilbud om screening

I Norge får alle kvinner mellom 25 og 69 år tilbud om å delta i screening mot livmorhalskreft. Det tas celleprøver fra livmorhalsen, som kan være normale eller vise celleforandringer. Ifølge Norsk helseinformatikk graderes celleforandringene ut i fra en trappemodell som går fra lette forandringer til mer alvorlige. Den mest alvorlige er livmorhalskreft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om man har fått påvist celleforandringer, betyr det ikke at man utvikler livmorhalskreft. Dette kan ifølge Norsk helseinformatikk snu, og cellene kan normaliseres uten behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snur ikke celleforandringene eller om de er gradert som alvorlig, er det nødvendig med behandling.

Behandlingen er at man fjerner partiene med celleforandring i livmorhalsen.

Les også: - Nei til HPV-vaksine

Stor studie

Forskerteamet ved John Hopkins University i USA brukte to år på å rekruttere 167 kvinner i alderen 18 til 55 år til studien. Alle hadde blitt diagnostisert med alvorlige celleforandringer.

I 2013 fikk kvinnene enten tre doser av vaksinen eller placebo-injeksjoner i løpet av en periode på tre måneder. Kvinnene ble behandlet på 36 forskjellige offentlige og private sykehus i USA og seks andre land.

Etter hver injeksjon plasserte legene en liten elektrisk puls på injeksjonsstedet, som sørget for at cellene i nærheten åpnet porene. Dette skal ha økt sjansene for at den genmodifiserte vaksinen ble plukket opp av immunsystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– HPV-viruset forsvant

Hos 55, eller 48,2 prosent av kvinnene, som fikk minst en dose av den genmodifiserte vaksinen gikk celleforandringene tilbake.

–Hos flere av kvinnene normaliserte cellene seg, og i tillegg forsvant HPV-viruset fra livmorhalsen, sier Dr. Trimble.

For de 107 kvinnene som fikk alle tre injeksjonene, fikk kun 56 av den påvist HPV-virus etter behandlingen, sier forskerne.

Hos 30 prosent av kvinnene som fikk placebo gikk også celleforandringene tilbake.

–Selv om celleprøvene ble normale igjen, fikk kvinnene som fikk placebo fortsatt påvist HPV-virus i livmorhalsen, opplyser dr. Trimble.

Vaksinen er laget av Inovio Pharmaceuticals, som finansierte studien ved John Hopkins University.