Meny

– Du skal kunne forvente at legen din ønsker å finne ut hva det feiler deg

ØNSKE OM Å HJELPE: Du kan forvente at fastlegen ønsker å finne ut hva det feiler deg og hjelpe deg. Foto: Colourbox.com

Dette kan du kreve av fastlegen.

Med fastlegeordningen legges alt til rette for at pasient og lege skal få en god relasjon - en relasjon basert på tillit som opparbeides over tid.

- Det å treffe samme pasient over tid, gjør at man også blir interessert i vedkommende som mennesker. Jeg syns for eksempel det er veldig hyggelig å møte gravide som jeg har kjent fra de var barn, sier Petter Brelin.

Han er fastlege i Halden og påtroppende leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Ønske om å hjelpe

Denne interessen for deg som person mener Brelin en hver pasient kan forvente.

- Du skal dessuten kunne forvente at legen din ønsker å finne ut hva det feiler deg og ønsker å hjelpe deg så du blir frisk. Og med mindre du har en helt ny fastlege, bør du kunne forvente at han eller hun husker deg og din historie, sier han.

Du kan forvente at fastlegen

Interesserer seg for deg som person

Ønsker å finne ut hva det feiler deg

Ønsker å hjelpe deg med å bli frisk

Husker deg og din historie

Har den faglige kompetansen han eller hun trenger

Har time til deg innen rimelig tid

Henviser deg videre til spesialist ved behov

Tar godt vare på deg og din helse

Har tid til å høre på deg nå du har time

Kan ta enkle prøver

Kilde: Fastlege Petter Brelin

Du kan også stille mer formelle krav til blant annet åpningstider, tilgjengelighet og faglig standard.

Les også: – Ikke stol blindt på legen din

Gi nøyaktige opplysninger

- En pasient kan forvente å få time innen rimelig tid. Hva som oppleves som rimelig tid, er avhengig av problemstillingen pasienten kommer med. Ved akutt tilstand kan du forvente øyeblikkelig hjelp, så det er egentlig ikke mulig å si noe konkret om hvor raskt man skal få time, sier han.

Av den grunn er det viktig at du kommer med så gode og nøyaktige opplysninger som mulig når du bestiller time.

Først da vil legekontoret være i stand til å vurdere hvor raskt du bør få komme til legen for en undersøkelse.

Godt ivaretatt

Hos legen kan det tas enkle prøver som urinprøve , prøve av blodsukker og blodprosent, CRP, og for øvrig vil legen kunne sende prøver til analyse dersom det er nødvendig.

- En fastlege vil også være i stand til å ta andre undersøkelse som EKG, og du kan regne med at han eller hun kan sy et lite sår. Er det snakk om en mindre depresjon, skal også fastlegen være i stand til å behandle dette, sier han.

Alt i alt er det med andre ord rimelig å forvente at du vil bli godt ivaretatt og tatt på alvor enten du kommer med en fysisk eller psykisk plage.

Vern om spesialistenes tid

Skulle problemet ditt kreve spesialistvurdering, kan fastlegen henvise deg videre.

Det er imidlertid ikke din rett å bli henvist til spesialist bare fordi du er bekymret eller er ute etter en annen leges mening.

- Egentlig tror jeg dette er noe de aller fleste forstår, for hvis vi virkelig trenger behandling hos spesialist, ønsker vi jo ikke at vedkommende skal drukne i friske pasienter. Vi ønsker alle at spesialistene skal ha kort ventetid og tid til oss hvis vi kommer med et reelt problem, sier han.

Skulle du være i tvil om legens vurdering, er det derfor en bedre løsning å be om å få komme til en annen fastlege og høre hva han eller hun mener.

Start med den største bekymringen

Tips før legetimen

Gi så nøyaktig informasjon som mulig når du bestiller timen

Planlegg timen på forhånd

Ta opp de mest alvorlige problemene først

En legetime går fort, men likevel mener Brelin at det bør være tid nok til å ta opp mer enn en bekymring eller plage.

- Det er klart at det er en grense her, men det å diskutere et par ting når man først er hos legen, bør gå greit. Samtidig må man tenke på dem som venter. Alle pasienter ønsker seg kort ventetid på venterommet og god tid hos legen når de først kommer inn, så her er det flere hensyn å ta, sier han.

Legens råd er å alltid starte med den største bekymringen.

Ofte velger pasienter å snakke om småting først fordi de vegrer seg mot å ta opp mer alvorlige plager.

- Det kan være smart å tenke grundig gjennom hvordan du vil presentere problemene dine når du kommer inn til legen. Man bør ikke bruke tid på en inngrodd tånegl hvis man egentlig bekymrer seg for en kul i brystet, sier han.

Trenger ferie

Aller helst vil vi at legen skal sitte klar til å ta oss i mot til enhver tid, men slik kan det ikke være.

- Også fastlegen trenger ferie, men når han eller hun har ferie, er det vanlig at en annen fastlege overtar pasientene denne perioden. Andre ganger settes det inn en vikar i vedkommendes sted, sier han.

Slik informasjon kan du regne med å finne på hjemmesiden til legekontoret, i lokalavisen eller på kommunens hjemmeside.

Kommunen har plikt til å holder oversikt over hvilke leger som er på vakt til en hver tid og skal derfor kunne gi deg denne informasjonen dersom du trenger den.

– Det viktigste er at du som pasient vet at du uansett vil bli ivaretatt mens legen er borte, sier han.

Kommunens ansvar

- Det er kommunene som eier fastlegeordningen, og det er kommunene som inngår avtale med en fastlege. Avtalen skal blant annet regulere åpningstid, listetak, lokalisering og eventuelle andre legeoppgaver som fastlegen skal utføre på kommunens vegne, sier seksjonssjef Brita Brandt i HELFO.

Det innebærer at det er kommunene som er fastlegens avtalepart, og hvor mange pasienter han eller hun har på listen og andre spørsmål avtales dermed mellom fastlege og kommune.

– Det er også kommunen som skal sørge for at det er nok fastleger i kommunen. Hver kommune har en fastlegeansvarlig, og som regel er dette kommunelegen. I større bykommuner er det en egen fastlegeansvarlig, sier hun.

Pris varierer

Hvor mye det koster å gå til fastlegen, er avhengig av hva fastlegen gjør mens du har time.

Prisen påvirkes også av hvorvidt fastlegen din har tilleggsutdannelse og er spesialist i allmennmedisin.

– Men en vanlig konsultasjon hos en allmennpraktiserende fastlege koster deg 141 kroner i egenandel. Er fastlegen din spesialist i allmennmedisin, betaler du ytterligere 46 kroner. Det vil si 187 kroner for en konsultasjon, sier hun.

I tillegg må du betale for ulike prøver som tas og eventuelt for medisinsk forbruksmateriell.

– Når du har betalt 2185 kroner til sammen i egenandeler, får du automatisk tilsendt frikort for helsetjenester egenandelstak 1. Når du viser dette kortet hos fastlegen, slipper du å betale egenandeler resten av året, sier Brandt.

Lett å bytte lege

Du kan enkelt bytte fastlege via internett på helsenorge.no eller ved å ringe Fastlegetelefonen 81059500.

- Du kan bytte fastlege inntil to ganger per kalenderår, og i tillegg kan du bytte fastlege hvis du melder flytting til folkeregisteret eller hvis fastlegen slutter eller reduserer listen sin, sier hun.

Du kan velge fritt mellom leger som har plass på listen sin, men det er ikke mulig å sette seg på venteliste hos dem som har full liste.

- Noen grupper har likevel rett til å komme inn selv om listen er full. Dette gjelder barn under 16 år med foresatte på listen og innbyggere som melder flytting tilbake til kommunen til folkeregisteret innen tre år, og som ønsker samme fastlege som tidligere, sier hun.

Det er også mulig å velge en fastlege i en annen kommune enn den du bor i.

Les også:

Noen merker ikke stort til den, andre får store plager

Har du NAV-frustrasjoner?

Denne legen bør du velge

Denne saken ble først publisert i Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York
Siste nytt
22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus