Meny

154 registrerte arter i FS-listene – John Olav har fått 123 av disse

De 274 registrerte artslistene på Fiskersiden (FS) teller til sammen hele 154 forskjellige arter tatt i norske farvann. John Olav Florø-Larsen topper listen med svimlende 123 registreringer.

For nokså nøyaktig halvannet år siden satte Fiskersiden-moderator Martin Solem de mange artslistene til FS-forumbrukerne i system.

For nokså nøyaktig halvannet år siden satte Fiskersiden-moderator Martin Solem de mange artslistene til FS-forumbrukerne i system. Den gangen, i mars 2014, talte den samlede listen 142 forskjellige arter . I dag er dette tallet altså oppjustert til 154, noe som rett og slett er en fantastisk prestasjon, skriver Hooked.

På sammenlagtlisten finnes helt vanlig fisk som torsk, ørret, makrell og sei, men også ytterst spesielle fangster som maisild, spisshalet kutling, svartskate og småvar. Størrelsen på fisken varierer også noe helt enormt, fra under grammet til godt over tonnet. Faktisk inkluderer listene verdens nest største fisk tatt på stang, Asgeir Alvestad sin fantastiske håkjerring på 1099,25 kilo fra Nedstrandsfjorden.

Det har blitt ført artslister på Fiskersiden-forumet siden tidlig på 2000-tallet. Listene ble flyttet til den nye forumplattformen i 15. august 2004, så offisielt står den første av listene publisert denne datoen. Den reelle oppstartsdatoen er likevel en eller annen gang helt i begynnelsen av 2000-tallet, ikke lenge etter at den aller første utgaven av Fiskersiden så dagens lys. Det er med andre ord en del av den norske sportsfiskehistorien vi her har med å gjøre.

Broderlig konkurranseinstinkt

Blant de listeførende sportsfiskerne i landet har i underkant av 20 personer registrert 100 forskjellige arter eller flere tatt i Norge. Fire fiskere har registrert 120 arter eller flere, og på toppen av listen troner John Olav Florø-Larsen, som virkelig har tatt sjumilssteg de siste par årene. Så langt i 2015 har han fått hele elleve nye arter, noe som egentlig er hinsides all fornuft med tanke på det høye antallet han stod registrert med da året startet. Det er også verd å merke seg at galskapen begynte med et veddemål og eskalerte som følge av broderlig konkurranseinstinkt.

– Formålet i første omgang var å vinne et veddemål mot de tre jeg alltid reiser på tur med i Nord-Jæren Havfiskeklubb, Stig Hetland, Øivind Andersen og Bjørn Stein. Dette var tilbake i 1999, og veddemålet var førstemann til 50 arter. Den gang hadde jeg 30 arter, og det tok noen år å nå 50, men jeg vant veddemålet, sier Florø-Larsen til Hooked.

Lillebror Florø-Larsen, Bjørn, fikk på sin side nyss i hva storebror holdt på med, og begynte også å notere arter. 29. juni 2002 bestemte de to brødrene seg for å nulle ut listene sine og begynne på nytt igjen. Dagen ble brukt til fiske på Grasholmen, og artskonkurransen de to imellom var i gang.

Noen år seinere reiste Bjørn til Trondheim for å studere. Her ble han kjent med karene i Nidaros kystmeitelag, og dermed ble artsfisket tatt til nye høyder. Der storebror fremdeles var hardcore konkurransehavfisker, og brukte det meste av fisketiden sin til dette, var yngstemann stadig på jakt etter fisker han aldri tidligere hadde fått.

En artsturné på Østlandet og en tur til Frøya i 2010, førte Bjørn opp på likt antall arter som John Olav, og et nytt veddemål ble inngått.

– Nå var det førstemann til 100, og premien var at taperen måtte spandere flybillett til en fiskedestinasjon der begge kunne få en ny art, i tillegg til en tusenkroners-Cognac, forteller John Olav Florø-Larsen.

«Mannen som ikke sover»

I 2012 var lillebror på en meget vellykket Østlandstur sammen med klubbkamerat Irvin Kilde. Denne førte til at storebror ble hengendel langt etter, noe som igjen vekket et voldsomt konkurranseinstinkt. I mai 2013 dro derfor også eldstemann på et Østlandsraid, og kom seg opp i 90 arter. Konkurransen var fremdeles åpen.

3. juli 2013 satt art nummer 100 for Bjørn, og dermed var veddemålet avgjort. Men artsfiskegalskapen hadde ikke mer enn så vidt begynt. John Olav krysset nemlig av sin art nummer 100 i november samme år, og tok igjen broren på art nummer 102 tidlig i 2014.

Om høsten samme år møtes brødrene igjen, denne gangen på art nummer 111, og historien gjentok seg på art nummer 112 i mars 2015. Siste gangen de to hadde det samme antall arter var nå i vår, og tallet var da 116. Siden den gang har John Olav dradd ifra, og da han i august noterte sin 123. art i Norge, krysset Bjørn samtidig av sin nummer 119.

De siste årene har artsfisket hatt prioriteten også i eldstemann Florø-Larsen sitt fiske, og når døgnet ikke lenger strekker til, blir søvn rett som det er nedprioritert til fordel for fiske. Det er ikke uten grunn at John Olav Florø-Larsen også er kjent som «Mannen som ikke sover».

I dag er han altså den sportsfiskeren i Norge med flest registrerte arter. Dette synes han er både moro og nokså sprøtt.

– Det har gått veldig fort de siste årene, og det har blitt mange ville satsinger, men det har jo også vært veldig moro. Nå er målsetningen å få minst få en ny art per år og samtidig holde meg i toppen, men ikke nødvendigvis helt på topp. De som ligger rett bak meg fisker jeg jo mye sammen med, så det blir nok mange turer sammen etter nye arter, forteller han.

Florø-Larsen mente selv han kunne mye om fisk allerede før han oppdaget artsfisket, men det han har lært seg de siste årene har fått ham til å innse at dette ikke var helt riktig.

– Mens jeg har fisket målrettet etter arter har jeg lært enormt mye, både om fisken sitt levevis, hvor og når en forventer å finne de forskjellige artene og hvordan disse skal fiskes. Til og med de latinske navnene begynner å sitte. Det er på grensen til skremmende, men kjekt på samme tid. Da finner en jo fiskene igjen, uansett hvilken bok en leser, sier han.

– 145 arter er mulig

Den fisken Florø-Larsen selv setter høyest på listen sin er faktisk noe så relativt vanlig som hårvar. Han understreker at dersom han hadde fått opp en håkjerring i løpet av sine mange forsøk, hadde nok denne toppet, men siden kjempehaien glimrer med sitt fravær, er det altså en liten flating som troner øverst på pallen.

– Dette henger sammen med all tiden jeg brukte på å forstå fisken. Da jeg begynte å fiske etter den var det få som hadde fått arten, og fangstene var stort sett bare på måfå. Etter mer enn halvannet år med prøving og feiling, knakk jeg omsider koden, og jeg husker fremdeles jubelbrølet og gleden da jeg stod med fisken i hånden på moloen i Mekjarvik. Da metoden kom ut ble hårvaren en hentefisk, men det var en stor treningssak å få øye på fisken og ikke minst få den til å bite, forteller han.

Etter litt oppsummering og telling av potensielle arter, tror Florø-Larsen at han potensielt kan få rundt 20 arter til i norske farvann, riktignok dersom han har en god porsjon flaks.

– Jeg mangler fremdeles en del arter som er relativt greie på de rette stedene. 145 arter er å ta hardt i, men det er fullt mulig og også noe å strekke seg etter, gliser han.

I bildeserien under ser du alle de 123 artene John Olav Florø-Larsen har fått på stang i Norge. Artikkelen fortsetter etter bildene:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:10 Sikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09 Milliardoverskudd i Norske Skog09:09 Tror ikke på Stortingets mål om nullutslipp i 202508:39 Kina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 Dokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 Hudkreftdagen: Kreftforeningen advarer mot solarium05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Tredobling i hoggormhenvendelser11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Her kollapser skandalehelikopteret08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo
Siste nytt
09:10NorgeSikkerhetsregler for campingplasser utsettes09:09PengerMilliardoverskudd i Norske Skog09:09MotorTror ikke på Stortingets mål om nullutslipp i 202508:39PengerKina anklager USA for vingling og ødeleggelse av handelsløsning08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15VerdenDokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00Helse og livsstilSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37Helse og livsstilHudkreftdagen: Kreftforeningen advarer mot solarium05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30NorgePetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PengerMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilTredobling i hoggormhenvendelser11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeHer kollapser skandalehelikopteret08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus