Meny

Dette lurer mannen din på om sex

SPØRSMÅL OM SEX: Sexologene gir svar på de vanligste spørsmålene menn har. Foto: Getty Images

Sexolog Dagfinn Sørensen har hørt det meste.

– Menn lurer fælt på hva damer egentlig mener eller vil at vi skal gjøre eller være, sier sexolog Dagfinn Sørensen til Kvinneguiden.

Han utga tidligere i år boka Om menn og mus, hvor han tar opp alle slags vanlige og uvanlige spørsmål som menn har stilt ham i årenes løp. Han har jobbet som sexolog i nær 20 år og har i tillegg egen spalte i mannebladet Vi Menn.

Er det en mann som har hørt det meste, er det nettopp Sørensen.

– Er den stor nok, stiv nok? Er jeg utholdende nok? Kommer jeg for fort? Dette er spørsmål som går igjen, sier sexologen.

Han påpeker at voksne menn har en lei tendens til å streve uten å snakke om det. Når han får et nytt par i terapi, er mannen ofte blitt stilt et ultimatum: parterapi eller brudd.

Du er ikke alene

– Unge menn er blitt flinkere til å ta opp vanskelig temaer og sette ord på problemer. Gjennomgående er det tre ting menn lurer på, - og de er stort sett penisrelaterte, sier Tore Holte Follestad, daglig leder og sexologisk rådgiver på Sex og samfunn, til Kvinneguiden.

Sex og samfunn er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse for unge voksne.

I fjor hadde de over 25 000 konsultasjoner, i tillegg til seksualundervisning med alle 10.klassingene i Oslo-skolene.

– Ofte knyttes seksuelle utfordringer til følelsen av å være den eneste i verden med problemet. Da er det en lettelse å høre at de fleste menn opplever noe av det samme minst én eller flere ganger, sier Follestad, som har jobbet på senteret i 14 år.

Follestad understreker at i en sak som denne, som forutsetter heterofil seksualitet, så er det verdt å huske på at kvinner kan ha andre partnere enn menn, eller begge kjønn.

En undersøkelse fra England viste faktisk at forbausende få ungdommer definerer seg selv som rent heteroseksuelle. Langt flere opplever seg som skeive, ikke rent hetereofile.

Vanskelig å snakke om følelser

Dagfinn Sørensen poengterer at selv om de fleste klarer å beskrive et kroppslig problem, så sliter mange voksne menn med å kommunisere følelser. For hva gjør det med ham å føle at han ikke strekker til i senga?

– Sex og samliv henger sammen. Vansker i sexlivet har også med de grunnleggende kommunikasjonsvanskene menn og kvinner gjennomgående har. Menn får ofte følelsen "er jeg egentlig ikke god nok for deg? Siden du stadig sier at jeg burde gjøre slik og sånn?"

– Noe usikkerhet og utrygghet tror jeg menn har i forhold til kvinner.

Dette er spørsmålene menn oftest lurer på om sex:

Fakta om orgasmer:

Menn får gjennomsnittlig fire til seks orgasmiske sammentrekninger, mens kvinner får gjennomsnittlig seks til ti. Sammentrekningene skjer med samme intervall for begge kjønn, hvert åttende sekund.
Rundt én av ti kvinner får sprutorgasme.

Kilde: Brown University Health Promotion.

1. Hvor lenge må jeg holde på før jeg kommer?

Én av tre kvinner sliter med å få orgasme med en parter. Problemet er enda vanligere for unge kvinner i starten av sitt seksualliv.

– Menn er opptatt av egen samleieutholdenhet. Idealet er å klare å holde på til kvinnen har fått orgasme. Det skjer jo ikke alltid, noe som gjør enkelte engstelige, påpeker Sørensen.

Det sies ofte at det tar lenger tid for kvinner å få orgasme. Faktum er at ved onanering så tar det cirka like lang for begge kjønn: Gjennomsnittlig fire minutter for kvinner og to til tre minutter for menn. Forskjeller blir det når sexen er med andre enn deg selv. Da bruker kvinner gjennomsnittlig 10-20 minutter, mens menn bruker 7-14 minutter - og kun 2-3 minutter fra samleiets start. Det er vanligere for kvinner å få orgasme gjennom stimulering av klitoris, enn ved innføring av penis.

– Mange menn er mer opptatt av å yte enn å nyte. De tenker på seg selv som en orgasmemaskin, sier Tore Holte Follestad.

– Men orgasme er ikke noe du kan gi eller få av andre. Det er noe du må ta ansvar for selv. Hvordan du vil ha det og hvordan få det til? Det er umulig for en partner å gjette seg til – dere må snakke sammen.

På Sex og Samfunn møter han stadig unge menn som er frustrert fordi jenta ikke får orgasme når de har samleie. Og de lurer på hva de gjør galt.

– Det er en av vår tids store myter: at det det skal skje fyrverkeri når penis føres i skjeden. Det skjer veldig sjeldent. Mange kvinner har kanskje akseptert at de ikke får orgasme hver gang de har sex. Det er trist. Hvorfor slå seg til ro med det? Enhver må ta ansvar for egen orgasme.

2. Hvorfor ble den ikke stiv?

Når du vil, men ikke får det til.

Menn flest vil minst én gang i livet oppdage ereksjonssvikt. Om de fleste tenker "ja, ja - jeg var for sliten eller jeg var for full", så henger noen seg opp i det. Det igjen kan føre til dårlig selvtillit og økt fare for gjentakende ereksjonssvikt.

– Selv om ereksjonssvikt kan skyldes ytre omstendigheter, utvikler noen prestasjonsangst og blir stressa og engstelig. Det gir økt risiko for at det skjer igjen, understreker sexolog Dagfinn Sørensen.

– Selv om partneren kan oppleve mye frustrasjon knyttet til det at han ikke klarer å gjennomføre samleie, så er det sjelden grunn til at hun ønsker å gå fra ham,

Det er et poeng å få brutt dårlige sirkelen og tenke at en duger. Vi jobber med å snu negative mønstre, og det er vår jobb som proffe helsearbeidere å roe og trygge pasienten på at det vil løse seg, sier Follestad.

For noen svært få kan ereksjonssvikt være et symptom på sykdom, så sexologene utelukker først det. Så jobbes det med å finne ut hva som ligger bak problemene. Ofte skyldes ereksjonssvikt prestasjonsangst, dårlig kunnskap om egen og partnerens anatomi, og manglende kunnskap om eget begjær.

– Det handler om å bli bevisst egen kropp, handlingsmønstre og hvordan du er som seksuell person. Og ikke minst – hvordan kommunisere dette til partneren, sier Follestad.

3. Er jeg en god nok elsker?

Liker hun at jeg gjør dette - eller bør jeg heller...

– I flere tiår har menn blitt tutet ørene fulle av tips om hvordan de skal behandle kvinnekroppen for at hun skal nyte. Det er positivt at mange har økt fokus på kvinnens nytelse, men samtidig kan det gjøre at enkelte menn blir litt mekaniske, sier Dagfinn Sørensen.

Sexologen lærer mannlige klienter om fysisk og psykisk sensitivitet.

– For de fleste kvinner vil en god elsker være en mann som er sensitiv og tilstedeværende.

Nærhet, ømhet og kommunikasjon er like viktig som hva du gjør med kroppen hennes. En mann som kombinerer dette, tror jeg de fleste kvinner vil oppleve som en god elsker. Heller enn han som alltid er beredt og kjører på. Selv er jeg fornøyd med følgende formulering: "Det kommer ikke an på hva du har å by på, men hvordan du byr på det du har."

Også på Sex og samfunn snakker de mye om behov for trygghet og viktigheten av kunnskap.

– Vi råder klienter til å finne ut hva de selv liker og partneren liker. Det å finne ut av hvem du er som seksuell person, og hvordan snakke om egne og partnerens behov.

Follestad bemerker at folk lett følger følgende manus: "Kyssing, klining, tafsing på puppene, penis inn i skjeden."

– Et slikt manus kan være utrolig frustrerende for alle parter. For både menn og kvinner er den største utfordringen å kommunisere egne behov - og å være tilgjengelig for andres behov.

4. Hun er blitt kjedelig i senga og vi har for lite sex - bør jeg bli?

Freddan med lyset av... Hvor ble det av spenningen?

Suget etter spenning og hyppigere sex er typiske utroskapsmotiver eller forårsaker brudd.

The Normal Bar fra 2011 er verdens største undersøkelse om samliv og forhold, med over 100,000 deltakere. Resultatene viste at kjedsommelighet ble oppgitt som grunn av 71 prosent av utro menn og av 49 prosent utro kvinner.

– Om det skyldes biologi eller er sosialt betinget, så har gjennomsnittsmannen oftere lyst på sex enn gjennomsnittskvinnen. Den gjengse mann er også mer opptatt av variasjon, av det nye og eksperimentelle som skaper spenning. Selv om det er individuelle forskjeller, så liker kvinner oftere at ting er litt forutsigbart og er tilfreds med et enkelt repertoar, sier Sørensen.

Han råder menn til å forsone seg med at de har valgt en partner og fokusere på at et forhold består av mer enn sexlivet.

– Hvis du egentlig elsker partneren din og dere i all hovedsak har det godt, tenker jeg at det vil være usedvanlig tåpelig å gjøre noe som er lite gjennomtenkt.

– I terapi ber jeg ofte begge fortelle hva de ser for seg hvis sexlivet skulle være annerledes. Det som ofte kommer frem, er at hun egentlig kan ha lyst til å ha sex oftere, men at det har gått i lås fordi han maser så j**lig. Det å lære å stille spørsmål på en åpen og undrende måte er et godt utgangspunkt for dialog og forhandlinger. Ta for eksempel og spør om hva hun trenger for få tilgang til egen lyst. Kan hende blir du overrasket over svaret?

Les også:

- Being hairy isn't scary

- Når dette skjer er det klin umulig å tenke på puling

16 myter om sex som ikke stemmer, og én som gjør det

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Se også videoen hvor den australske moren og bloggeren Emily Wright har regnet seg frem til tidspunktet koner garantert vil ha sex:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen
Siste nytt
08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38VerdenTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55NorgePensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00NorgeLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06VerdenHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01VerdenUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13VerdenMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus