Kvinner som slåss mot IS– Vi slåss for landet vårt, ikke bare for feminisme

KVINNENE SOM SLÅSS MOT IS: YPJ-krigere hviler ved leirstedet sitt nær Jabal Abd al-Aziz-fjellene nord i Syria før neste kamp mot Den islamske stat. Avdelingen, som ble dannet for tre år siden, har mer enn 7000 kvinnelige stridende og kjemper ved fronten
KVINNENE SOM SLÅSS MOT IS: YPJ-krigere hviler ved leirstedet sitt nær Jabal Abd al-Aziz-fjellene nord i Syria før neste kamp mot Den islamske stat. Avdelingen, som ble dannet for tre år siden, har mer enn 7000 kvinnelige stridende og kjemper ved fronten Foto: Jack Hill/The Times
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurdiske kvinner har flere grunner enn de fleste til å kjempe mot IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg drepte noen Da'esh med kalashnikovaen min, forteller Tolveen Van, en 20 år gammel kurdisk kvinne, og bruker det lokale kallenavnet for IS-krigere.

Under stridsklærne har hun og de andre kvinnene på seg rosa eller lyseblå sokker med kaninmønster, men når de begynner å prate om å drepe, snakker de på en avslappet, normal, til og med munter måte.

Tolveen peker bak seg på den nærliggende fjellskråningen Jabal Abd al-Azizs, nord i Syria, som i mai ble tatt fra jihadistene av disse kurdiske krigsstyrkene bestående av både kvinner og menn.

- Jeg drepte en annen i kamp et annet sted. Å se døde Da'eshøker kampviljen min 100 prosent.

Denne saken er oversatt av Klikk.no

Kvinnene som slåss mot IS

YPJ er den kvinnelige kampavdelingen av det kurdiske folkets forsvarshær, YPG. Enheten ble dannet i 2012 for å bidra i forsvaret av kurdiske områder i Syria mot islamske opprørsgrupper. Den består nå av mer enn 7000 stridende. Avdelingen har sannsynligvis verdens mest erfarne kvinnelige frontlinje-soldater.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kriger ikke bare for feminisme, vi slåss hovedsakelig for å beskytte folket vårt og landet vårt, sier Tolveen.

Til tross for sin unge alder har disse kvinnene blitt herdede krigsveteraner gjennom kamper i hele regionen, mens resten av verden først ble oppmerksom på dem tidligere i år da YPJ forsvarte den kurdiske grensebyen Kobani.

De kjemper side om side med menn, og seirene de har oppnådd har i praksis utvidet den autonome kurdiske regionen i Syria, Rojava, som går vestover langs et sammenhengende landområder fra Iraks grenser helt til Kobani.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg møtte de kvinnelige krigerne mens de hvilte i en forlatt gård før et ventende angrep på IS-posisjoner, sør i Jabal Abd al-Aziz. De må holde ut stekende varme og evig støv på en mager diett av brød, bønner og poteter, men de så ut til å nyte rollen som kjempende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
KLARE TIL KAMP: Disse kvinnene er sannsynligvis to av verdens mest erfarne kvinnelige frontlinje-soldater Foto: Jack Hill/The Times
KLARE TIL KAMP: Disse kvinnene er sannsynligvis to av verdens mest erfarne kvinnelige frontlinje-soldater Foto: Jack Hill/The Times

Drap som belønning

- Det å kjempe er en del av ekte likestilling, og som kvinner er vi stolte av å slåss en fiende som Da'esh – menn som liker å ha kvinnene sine som husmødre, lenket til kjøkkenet, sier Tolveen.

Enhver tanke om at YPJ ikke er annet enn en baktropp, for forsvant raskt der vi satt på gårdsbruket, mens korte skygger ble kastet rundt av en sol som steker høyt på himmelen. Kvinnene beskriver det å drepe IS-krigere som en belønning for å være likestilt, snarere enn en utfordring for dem som kvinner. De uttrykket også ideologisk avsky for fienden.

- Jeg liker ikke engang å se på dem når de er døde, forteller Nuda Saso (25), en kurdisk kvinne fra Tyrkia som leder avdelingen.

- Den siste drepte jeg under kampen for Jabal Abd al-Aziz. Jeg sjekket om han var død, men jeg klarte ikke å se på ansiktet hans – til det føler jeg for mye avsmak for Da'esh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
- Å kjempe er en del av ekte likestiling, og vi er stolte av å slåss mot ISIS, forteller en av kvinnene Foto: Jack Hill/The Times
- Å kjempe er en del av ekte likestiling, og vi er stolte av å slåss mot ISIS, forteller en av kvinnene Foto: Jack Hill/The Times

Hvilket kjønn er best i kamp?

De unge jentene humret mens de fortalte hva som skjedde med de fire mannlige soldatene fra YPG, som nylig var tilknyttet dem på et oppdrag.

Jentene satt på en matte ved siden av våpnene sine, som lå pent på rekke og rad - rene og lett oljede i påvente av kamp – tunge maskingevær, Kalashnikovs, RPGs og en skarpskytter-rifle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En død og tre sårede på minutter! lo Tolveen.

- Menn! De valgte et sted med dårlig dekning og hadde ikke hørt nøye nok på ordrene.

Latteren hennes førte til en livlig debatt med to mannlige soldater som satt i nærheten om hvem som er bedre i kamp; menn eller kvinner. Som mindretallig kom de to mennene verst ut av debatten, og de måtte innrømme at selv om de var fysisk sterkere, så var begge kjønn like dedikert til det å holde områder som er under angrep.

Tung kamperfaring

Hengivenhet deres til en gren av sosialistisk ideologi dedikert til lokalsamfunnet, og med har røtter i en kultlignende beundring av Abdullah Öcalan, den fengslede lederen av det kurdiske arbeiderparti (PKK), som er forbudt i Tyrkia, har gjort YPG og YPJ til den mektigste av IS' mange fiender.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv før koallisjonens fly begynte å bombardere jihadistene for å støtte YPG i Kobani og andre steder, så var de kurdiske soldatene i Syria en imponerende stridsmakt. PKK-styrker som holdt til i fjellene i Nord-Irak, og som hadde fått kamperfaring ved å kjempe mot den tyrkiske hæren, dro til Rojava i 2012 for å hjelpe til med å trene og organisere syriske kurdere.

Mange PKK-stridende, både menn og kvinner, har forblitt i området som militære ledere.

Ofrer livet

Den overlegne stridsdyktigheten til de syriske kurderne blir ytterligere styrket av en gjennomtrengende kult av selvoppofrelse. Bilder av kurdiske «martyrer» som er drept i kamp mot IS, pryder hver eneste vegg i det forlatte gårdshuset. Selvmord ses på som det foretrukne alternativet framfor å bli tatt til fange.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi foretrekker å ta livet vårt enn å bli fanget av Da'esh, sa Arjeen Rojava (24), en veteran fra konflikten, som har blitt såret to ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nylig gjorde tre av våre YPJ-soldater nettopp det under en kamp i nærheten av Tel Tamer.

Omringetav IS soldater og tomme for ammunisjon, antas det at de tre kvinnene sprengte seg selv med en granat i stedet for å bli tatt til fange, med påfølgende garantert halshogging.Arjeen, som ble såret i magen og en arm fra splinter under et selvmordsangrep utført av IS tidligere i år, og som senere ble skutt i brystet, hevder at skadene bare har styrket henne i ønsket om å slåss.

- Vi er villige til å dø for hjemlandet vårt! utbryter hun kraftfullt og slår i bordet med knyttneven for å understreke poenget.

- Jeg valgte å reise tilbake til frontlinjen for å ta hevn. Og jeg har siden hevnet meg tre ganger. I en landsby etterlot vi hauger av døde Da'esh.

Leser om feminisme

Til tross for hengivenhet til saken, så stanser iveren deres før den kan kalles radikalisme.I forhold til de andre ideologiene som utfolder seg i krigen om Syria, virker YPJs sosialistiske likhetstankegang progressiv, og kvinnene forteller at de oppmuntres til å lese feministisk litteratur i tillegg til politisk filosofi, som en del av sin daglige ideologiske trening.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sosialfeminister, radikale feminister – jeg har lest dem alle, sier Arjeen.

- Jeg er stolt av å være med og snu tanken om at militæret er et mannlig konsept, men istedenfor å beskrive meg selv om en bestemt type feminist, vil jeg heller si at jeg søker «likhet» fremfor «likestilling». Når denne krigen er over skal jeg trene andre kvinner andre steder i militær kunnskap. For etter at Da'esh er borte, kommer det til å være andre menn kvinner må slåss mot.

Vil du lese flere saker om sterke kvinner? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!