Meny

Kvinner som slåss mot IS

– Vi slåss for landet vårt, ikke bare for feminisme

KVINNENE SOM SLÅSS MOT IS: YPJ-krigere hviler ved leirstedet sitt nær Jabal Abd al-Aziz-fjellene nord i Syria før neste kamp mot Den islamske stat. Avdelingen, som ble dannet for tre år siden, har mer enn 7000 kvinnelige stridende og kjemper ved fronten Foto: Jack Hill/The Times

Kurdiske kvinner har flere grunner enn de fleste til å kjempe mot IS.

- Jeg drepte noen Da'esh med kalashnikovaen min, forteller Tolveen Van, en 20 år gammel kurdisk kvinne, og bruker det lokale kallenavnet for IS-krigere.

Under stridsklærne har hun og de andre kvinnene på seg rosa eller lyseblå sokker med kaninmønster, men når de begynner å prate om å drepe, snakker de på en avslappet, normal, til og med munter måte.

Tolveen peker bak seg på den nærliggende fjellskråningen Jabal Abd al-Azizs, nord i Syria, som i mai ble tatt fra jihadistene av disse kurdiske krigsstyrkene bestående av både kvinner og menn.

- Jeg drepte en annen i kamp et annet sted. Å se døde Da'eshøker kampviljen min 100 prosent.

Denne saken er oversatt av Klikk.no

Kvinnene som slåss mot IS

YPJ er den kvinnelige kampavdelingen av det kurdiske folkets forsvarshær, YPG. Enheten ble dannet i 2012 for å bidra i forsvaret av kurdiske områder i Syria mot islamske opprørsgrupper. Den består nå av mer enn 7000 stridende. Avdelingen har sannsynligvis verdens mest erfarne kvinnelige frontlinje-soldater.

- Vi kriger ikke bare for feminisme, vi slåss hovedsakelig for å beskytte folket vårt og landet vårt, sier Tolveen.

Til tross for sin unge alder har disse kvinnene blitt herdede krigsveteraner gjennom kamper i hele regionen, mens resten av verden først ble oppmerksom på dem tidligere i år da YPJ forsvarte den kurdiske grensebyen Kobani.

De kjemper side om side med menn, og seirene de har oppnådd har i praksis utvidet den autonome kurdiske regionen i Syria, Rojava, som går vestover langs et sammenhengende landområder fra Iraks grenser helt til Kobani.

Jeg møtte de kvinnelige krigerne mens de hvilte i en forlatt gård før et ventende angrep på IS-posisjoner, sør i Jabal Abd al-Aziz. De må holde ut stekende varme og evig støv på en mager diett av brød, bønner og poteter, men de så ut til å nyte rollen som kjempende.

KLARE TIL KAMP: Disse kvinnene er sannsynligvis to av verdens mest erfarne kvinnelige frontlinje-soldater Foto: Jack Hill/The Times

Drap som belønning

- Det å kjempe er en del av ekte likestilling, og som kvinner er vi stolte av å slåss en fiende som Da'esh – menn som liker å ha kvinnene sine som husmødre, lenket til kjøkkenet, sier Tolveen.

Enhver tanke om at YPJ ikke er annet enn en baktropp, for forsvant raskt der vi satt på gårdsbruket, mens korte skygger ble kastet rundt av en sol som steker høyt på himmelen. Kvinnene beskriver det å drepe IS-krigere som en belønning for å være likestilt, snarere enn en utfordring for dem som kvinner. De uttrykket også ideologisk avsky for fienden.

- Jeg liker ikke engang å se på dem når de er døde, forteller Nuda Saso (25), en kurdisk kvinne fra Tyrkia som leder avdelingen.

- Den siste drepte jeg under kampen for Jabal Abd al-Aziz. Jeg sjekket om han var død, men jeg klarte ikke å se på ansiktet hans – til det føler jeg for mye avsmak for Da'esh.

- Å kjempe er en del av ekte likestiling, og vi er stolte av å slåss mot ISIS, forteller en av kvinnene Foto: Jack Hill/The Times

Hvilket kjønn er best i kamp?

De unge jentene humret mens de fortalte hva som skjedde med de fire mannlige soldatene fra YPG, som nylig var tilknyttet dem på et oppdrag.

Jentene satt på en matte ved siden av våpnene sine, som lå pent på rekke og rad - rene og lett oljede i påvente av kamp – tunge maskingevær, Kalashnikovs, RPGs og en skarpskytter-rifle.

- En død og tre sårede på minutter! lo Tolveen.

- Menn! De valgte et sted med dårlig dekning og hadde ikke hørt nøye nok på ordrene.

Latteren hennes førte til en livlig debatt med to mannlige soldater som satt i nærheten om hvem som er bedre i kamp; menn eller kvinner. Som mindretallig kom de to mennene verst ut av debatten, og de måtte innrømme at selv om de var fysisk sterkere, så var begge kjønn like dedikert til det å holde områder som er under angrep.

Tung kamperfaring

Hengivenhet deres til en gren av sosialistisk ideologi dedikert til lokalsamfunnet, og med har røtter i en kultlignende beundring av Abdullah Öcalan, den fengslede lederen av det kurdiske arbeiderparti (PKK), som er forbudt i Tyrkia, har gjort YPG og YPJ til den mektigste av IS' mange fiender.

Selv før koallisjonens fly begynte å bombardere jihadistene for å støtte YPG i Kobani og andre steder, så var de kurdiske soldatene i Syria en imponerende stridsmakt. PKK-styrker som holdt til i fjellene i Nord-Irak, og som hadde fått kamperfaring ved å kjempe mot den tyrkiske hæren, dro til Rojava i 2012 for å hjelpe til med å trene og organisere syriske kurdere.

Mange PKK-stridende, både menn og kvinner, har forblitt i området som militære ledere.

Ofrer livet

Den overlegne stridsdyktigheten til de syriske kurderne blir ytterligere styrket av en gjennomtrengende kult av selvoppofrelse. Bilder av kurdiske «martyrer» som er drept i kamp mot IS, pryder hver eneste vegg i det forlatte gårdshuset. Selvmord ses på som det foretrukne alternativet framfor å bli tatt til fange.

- Vi foretrekker å ta livet vårt enn å bli fanget av Da'esh, sa Arjeen Rojava (24), en veteran fra konflikten, som har blitt såret to ganger.

- Nylig gjorde tre av våre YPJ-soldater nettopp det under en kamp i nærheten av Tel Tamer.

Omringetav IS soldater og tomme for ammunisjon, antas det at de tre kvinnene sprengte seg selv med en granat i stedet for å bli tatt til fange, med påfølgende garantert halshogging.Arjeen, som ble såret i magen og en arm fra splinter under et selvmordsangrep utført av IS tidligere i år, og som senere ble skutt i brystet, hevder at skadene bare har styrket henne i ønsket om å slåss.

- Vi er villige til å dø for hjemlandet vårt! utbryter hun kraftfullt og slår i bordet med knyttneven for å understreke poenget.

- Jeg valgte å reise tilbake til frontlinjen for å ta hevn. Og jeg har siden hevnet meg tre ganger. I en landsby etterlot vi hauger av døde Da'esh.

Leser om feminisme

Til tross for hengivenhet til saken, så stanser iveren deres før den kan kalles radikalisme.I forhold til de andre ideologiene som utfolder seg i krigen om Syria, virker YPJs sosialistiske likhetstankegang progressiv, og kvinnene forteller at de oppmuntres til å lese feministisk litteratur i tillegg til politisk filosofi, som en del av sin daglige ideologiske trening.

- Sosialfeminister, radikale feminister – jeg har lest dem alle, sier Arjeen.

- Jeg er stolt av å være med og snu tanken om at militæret er et mannlig konsept, men istedenfor å beskrive meg selv om en bestemt type feminist, vil jeg heller si at jeg søker «likhet» fremfor «likestilling». Når denne krigen er over skal jeg trene andre kvinner andre steder i militær kunnskap. For etter at Da'esh er borte, kommer det til å være andre menn kvinner må slåss mot.

Vil du lese flere saker om sterke kvinner? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:11 Le Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:42 Valgdagsmåling: Halvert oppslutning for Dansk Folkeparti20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner20:03 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:38 Tysk valgdagsmåling: De grønne går kraftig fram18:03 Anette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45 Østerriksk måling: De konservative går fram17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger
Siste nytt
21:11VerdenLe Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:42VerdenValgdagsmåling: Halvert oppslutning for Dansk Folkeparti20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner20:03VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:38VerdenTysk valgdagsmåling: De grønne går kraftig fram18:03Helse og livsstilAnette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45VerdenØsterriksk måling: De konservative går fram17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus