Meny

Slik blir du engasjert på jobben

MOTIVASJON: En rekke forandringer du kan gjøre selv, kan gi deg motivasjonen tilbake. Se både på hva slags arbeid du gjør, og hvordan relasjoner du har til kollegene dine. Foto: Gettyimages.no
MOTIVASJON: En rekke forandringer du kan gjøre selv, kan gi deg motivasjonen tilbake. Se både på hva slags arbeid du gjør, og hvordan relasjoner du har til kollegene dine. Foto: Gettyimages.no

Humor, relasjoner og utnyttelse av friheten din er løsningen.

- Det er ikke alltid store ting som skal til. Det kan være små grep som skaper positiv endring på sikt, sier førsteamanuensis ved psykologisk institutt ved NTNU, Marit Christensen, til Kvinneguiden.

Hun har jobbet mye med positiv psykologi og arbeidsforskning, og forteller at om du har havnet i en negativ spiral, gjelder det å selv gå inn for å omforme jobben din til den jobben du faktisk ønsker deg; såkalt job crafting.

For det er jo gjerne slik at vi er supermotiverte når vi starter i en jobb, men så dabber det av etterhvert. Noen ganger blir motivasjon og engasjement så godt som borte kanskje på grunn av repeterende og kjedelige oppgaver, og du vet ikke helt hva du gjør på akkurat den arbeidsplassen lenger.

- Ved å aktivt gå inn for å forme arbeidet, blir du også mer klar over hva du vil selv, sier Christensen.

- Ikke fall for fristelsen til å tro at det holder at du drar og gjør jobben din, sier Jon Morten Melhus til Kvinneguiden.

Han er rådgiver, foredragsholder og veileder ledere i det å skape begeistring og motivasjon på arbeidsplassen.

Utnytt friheten din

Job crafting er en relativt ny retning innen innenfor feltet arbeids- og organisasjonspsykologi. Sttrategien ble utviklet etter en studie gjort av Amy Wrzesniewski og Jane E. Dutton ved henholdsvis New York University og University of Michigan, 2002.

I studien la de merke til hvordan arbeidstakere som ikke nødvendigvis hadde drømmejobben, formet den og gjorde den til den jobben de heller ville ha ved å redefinere oppgavene sine selv.

- Det er en rekke tiltak du selv kan gjøre som vil ha en positiv effekt på engasjement og produktivitet. Det å være proaktiv og ikke kun gjøre det du blir fortalt, gjør også at du ser nye muligheter og hva du liker best å jobbe med, samt at det blir tydeligere å se hvor du trengs, og bidrar der.

Job crafting kan deles inn i tre forskjellige kategorier: Oppgavecrafting, relasjonscrafting og kognitiv crafting.

Oppgavecrafting vil si å gjøre endringer som har med jobbkravene å gjøre. Finn ut av hvordan du kan endre eller redusere kravene dine. Gjør oppgaver du liker, styr unna de du ikke liker og følg egne interesser. Gå inn for å lære nye ting og gjør det som fører deg nærmere eget mål.

- Som forsker er jeg i en situasjon med store muligheter til å drive aktiv job crafting. Jeg kan velge å undervise i de temaene som engasjerer meg mest, og jeg har frihet til å selv bestemme hva jeg vil forske på. Det vil være ulik grad av mulighet til å drive job crafting i ulike yrker.

- Alle har en viss mengde frihet på arbeidsplassen, så det handler om å bruke den.

Det å redusere kravene handler ikke nødvendigvis om at mindre skal bli gjort, men om å skaffe seg motivasjon og ressursene til å gjøre det. Med økte ressurser kommer økt motivasjon. Deleger oppgaver og gi slipp på perfeksjonisten i deg.

- Vi trenger krav for å motiveres også. Uten arbeidskrav, blir det kjedelig. Derfor er ressursene ekstra viktig. Engasjement øker når ressursene øker.

Det er gjort en rekke studier på hvordan frihet på jobben og engasjement henger sammen.

En studie, basert på et spørreskjema, gjort av blant annet norske Steffen Torp, professorstipendiat ved Høgskolen i Vestfold, fant at krav er viktig for engasjementet vårt, såfremt vi har en viss frihet til å løse oppgaven som vi ønsker, og har støttende medarbeidere. Studien, som er publisert i Health Promotion International, ble gjort blant 600 norske arbeidstakere.

Fokuser på relasjonene dine

Relasjonscrafting går på endre eller bedre kvaliteten på tiden du bruker med kollegaene dine. Er det noen du samarbeider godt med så fortsetter du å jobbe med dem. Har du kollegaer som virker demotiverende på deg, kan du styre unna arbeidsoppgaver sammen med dem.

Bruk også kollegaer og ledere og gå selv inn for å etterspørre feedback på det du gjør. Det er ingenting som motiverer som det å høre at du har gjort noe bra.

- Vi nordmenn er litt sånn at om vi ikke hører noe så var det bra, og får vi høre noe er det fordi noe var galt. Vi kan bli flinkere til å etterspørre tilbakemeldinger på det vi gjør.

Kognitiv crafting handler om å endre tankemønsteret. Blir du deppa hver gang du får en arbeidsoppgave, må du tenke annerledes på det. Hvilket syn har du på jobben din og det du gjør i dag?

- Da kan du spørre deg: «Hvordan tenker jeg? Er det lurt? Hva om jeg tenker slik i stedet? Hvordan ser jeg på jobben min?», sier Christensen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

JOBB MED RELASJONENE: Humor på jobb er viktig, men undervurdert, mener Jon Morten Melhus. Foto: Gettyimages.no
JOBB MED RELASJONENE: Humor på jobb er viktig, men undervurdert, mener Jon Morten Melhus. Foto: Gettyimages.no

Forholdet til kollegene er noe av det viktigste

Jon Morten Melhus og Trond Haugen har skrevet en rekke bøker om engasjement og begeistring på jobb, blant annet Latterlig Lønnsomt – om humor og begeistring på jobben, og Begeistring! Om engasjerte medarbeidere og inspirerende ledere.

Melhus mener mange bedrifter er altfor opphengt i selve jobben, og rett og slett glemmer at vi er følelsesmennesker som skal gjøre den.

Artikkelen fortsetter under bildet

HUMOR OG RELASJONER ER VIKTIG: Ifølge Jon Morten Melhus er forholdet du har til dine kolleger av stor betydning for engasjementet på jobb. Det holder ikke å tenke at det er nok å være gode i selve jobben. Foto: Knut Bry
HUMOR OG RELASJONER ER VIKTIG: Ifølge Jon Morten Melhus er forholdet du har til dine kolleger av stor betydning for engasjementet på jobb. Det holder ikke å tenke at det er nok å være gode i selve jobben. Foto: Knut Bry

- Det som er viktig å huske på er at når du ikke har lyst til å dra på jobben, så er det emosjoner som spiller inn. Det er ikke rasjonell tenkning, det er følelser. Da må du bruke det som virkemiddel for å snu dette også, du må sette i gang andre følelser.

For å trives og få engasjement, må du også innse at arbeidsoppgavene alene ikke kan gi deg tilstrekkelig av det. Hvordan du trives på arbeidsplassen, utenom selve arbeidet, er viktig.

- Du må erkjenne at noe av det aller viktigste på jobben faktisk er relasjoner til andre, sier Melhus.

- Ikke fall for fristelsen til å tro at det holder å dra og gjøre jobben sin. Bruk tid på kollegaer og vær bevisst på det. Kom gjerne litt tidligere på jobben og slå av en prat. Sett deg som mål at en gang i uka skal du skal spise lunsj med en ny person du ikke kjenner så godt.

Et annet tips er å gå inn for å gjøre en kollega, eller hele stabben, glad hver dag. Dette gjør godt for både deg og den du gleder.

- Kjøp en sjokolade, si noe hyggelig, eller gjør noe hyggelig for hele arbeidsplassen, som å ta med en kake. Da får du både fokuset litt vekk fra deg selv og du gjør den andre glad og positiv.

Tips som lager humor på arbeidsplassen

Jon Morten Melhus har en rekke tips som kan gjøre arbeidsdagen morsommere og forholdet til kolleger bedre. Her er et lite utdrag:

Innfør "gi komplimenter"-dagen, "gå med noe gult"-dagen, "ringe vanskelige kunder"-dagen eller lignende.

Bestem deg for å gjøre noe hyggelig for en kollega hver dag

Spis lunsj med kolleger du ikke kjenner så godt

Initier fredagspils

Ta noen minutter av morgenmøtet og la alle fortelle om en hobby.

Arranger skattejakt for nyansatte, som gjør at de må innom andres kontorer. Alle gamle kolleger har da tid til en liten prat.

Sett ny rekord på en "ring flest mulig kunder"-dag, med feiring om kvelden.

Feire nedgangene

Skipsklokke i avdelingen. Slå i den når dere har fått en stor ordre, når noe har gått bra eller noen har bursdag.

Kilder: Jon Morten Melhus, begeistring.no

«Have done»-lister

Dessuten kan det være en idé å gjøre noe med fokuset ditt. Se på hva du har fått til på jobb i stedet for hva du må gjøre, se på hva som har vært bra i dag, istedenfor hvor stressende dagen har vært.

Lager du «to do»-lister på jobb? Lag lister over alt du har gjort også.

- Vi har en tendens til å glemme det og bare komme hjem og tenke at «i dag var det slitsomt på jobben». Men hvis det var slitsomt på jobben har du sannsynligvis også fått gjort veldig mye.

Bruk humor

I boken «Begeistring – om engasjerte medarbeidere og inspirerende ledere», forteller Roger Keiseraas i NSB Assistor om hvordan sykefraværet ble halvert, fra 12 til under 6 prosent, etter et år med fokus på arbeidsmiljø og humor. Melhus mener mange norske ledere har altfor lavt fokus på humor på arbeidsplassen.

- Humor er veldig viktig, og det har ganske lav status i norsk arbeidsliv.

Og det er ikke nødvendigvis lederens ansvar å gå inn for å lage humor på arbeidsplassen. Som med job crafting, må han eller hun bare gi plass til det.

- Man må huske at følelser og emosjoner er viktig, og at det ikke er sånn at på jobb bruker vi bare den rasjonelle delen av hjernen. Det er viktig at vi forholder oss til følelsene også.

Viktig med humor, innflytelse og utfordringer

Karen Kollien Nygaard er psykologspesialist i Organisasjon og ledelse, og driver stressmestringssenteret Zanti. Hun er enig i at humor, forholdet til kolleger og det å ha frihet og mulighet til å forme arbeidet selv, er svært viktig for engasjementet på jobb.

- Et grunnleggende behov for mennesker er selvstendight. Har du ikke noe selvbestemmelse blir du veldig passiv og du sitter bare og venter på beskjeder, sier hun til Kvinneguiden.

Kolleger, og det å føle seg støttet er viktig for motivasjonen, forteller hun. Følelsen av at det er trygt gjør oss effektive, etterspørsel etter tilbakemeldinger blir lettere, og vi tør mer.

Humor er bra for det meste.

- Latter frigjør masse gode hormoner, og det gjør at vi slipper spenninger i hele pustesystemet. Humor er kjempeviktig for å ha det bra, og det å ha en fin følelse er en del av det som gir effektivitet.

I tillegg peker hun på viktigheten av å få utfordringer. To ting kan ødelegge motivasjonen; å ha for mye å gjøre, og å ha for lite å gjøre.

- Det er viktig med utfordringer, og det å kjenne at det er litt skummelt.

Les også:

Her er tipsene som får det til å gå rundt etter ferien

De beste strategiene for å håndtere en dårlig sjef

21 nyttige spørsmål å stille når du er på jobbintervju

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:31 Russisk robot bistår astronauter på ISS23:22 Spektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12 Størseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07 Spektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46 FCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35 Brasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32 Fem døde i lynnedslag i Polen22:07 Hissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56 FN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28 Kvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10 VG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59 Sør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45 Hjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36 Italias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28 Rettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24 Siv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15 Ny måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12 Orkla tilbakekaller kyllingrett20:08 Pentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07 Valg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02 Verdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05 Fem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33 Mann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27 Fire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23 Macron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36 Norges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50 Utrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46 – Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02 Sjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01 Innfører rabattkort for personreiser på ferger15:32 Død person funnet i bekk – stort område sperret av15:24 Nordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08 Håper på snarlig bompengeløsning14:18 Enova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14 Trump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55 300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54 VIF-profil ute med brudd i armen13:46 Beskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44 Tyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15 Svenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15 Religiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10 Her får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42 Italiensk mafiatopp pågrepet12:22 72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21 Brann på elvebåt i St. Petersburg12:17 Irans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49 Kosovos nasjonalforsamling oppløst11:49 Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29 Kallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26 Trailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10 Vil øke fartsgrensene på flere veier10:36 Blindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14 VAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13 Tause om mulige nye bommøter09:50 Israelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50 Pompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20 IS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14 Ap stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13 Ytterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42 Trump vil ikke kutte skatten likevel08:38 USAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24 Støre er valgkampens flykonge08:14 Mann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44 Equinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36 Vanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36 KrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30 Amerikanske soldater drept i Afghanistan06:30 Hovland hylles før neste PGA-matchball06:25 Eminem saksøker Spotify06:17 Advokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01 Eksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00 Mange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55 Trump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50 Dette skjer i dag05:35 – Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35 Dette skjedde i natt05:30 Stresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47 Nordmenn kan være mette på matkasser04:37 Evakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58 AUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56 Frp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43 Jay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20 Færre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01 WHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46 Guerin blir Zuccarellos sjef02:42 Politiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22 USAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41 Trump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10 Color Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46 Femte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42 Kan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36 Volkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24 Johansen og Fulham i tetstriden23:54 Horneland: – Dette er ikke over23:39 Mette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15 Elabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01 Brutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59 Casper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52 54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider
Siste nytt
23:31VerdenRussisk robot bistår astronauter på ISS23:22SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde håp før returkampen23:12SportStørseth på 5.-plass i EM paradressurridning23:07SportSpektakulært Bolly-mål gir Molde-håp før returkampen, 1-2-tap i Beograd22:46SportFCK slet, men tok langt steg mot europaligaen22:35VerdenBrasiliansk påtalemyndighet gransker Amazonas-branner22:32VerdenFem døde i lynnedslag i Polen22:07Helse og livsstilHissig debatt: – Føler dette sterkt, jeg ble bestefar i dag21:56VerdenFN-sjefen og Frankrikes president uroet over Amazonas-branner21:28Helse og livsstilKvinne fanget ørret med to munner: – Bisart vakker21:10KulturVG erkjenner brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten20:59VerdenSør-Korea bryter etterretningsavtale med Japan20:45NorgeHjemløse nordmenn utvandret: Fortsetter presset mot Jensen20:36VerdenItalias president gir partiledere tid til å løse regjeringskrisen20:28NorgeRettssaken om Røkke-utpressing utsettes igjen20:24PolitikkSiv Jensen står på sitt – vil ikke forhandle mer om bompenger20:15PolitikkNy måling: Velgerne flykter fra Ap og Høyre20:12Mat og drikkeOrkla tilbakekaller kyllingrett20:08VerdenPentagon bekrefter at Hamza bin Laden er død20:07PolitikkValg 2019: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum møtes til duell i Lofoten20:02SportVerdens raskeste mann i dopingtrøbbel19:05VerdenFem personer døde etter lynnedslag i Polen18:33NorgeMann alvorlig skadd i traktorulykke på Helgeland18:27NorgeFire frifunnet i narkosak – undercoveragenter kan ha framprovosert handlingen18:23PolitikkMacron mener det er for sent for en ny brexitavtale17:36SportNorges U16-jenter i basketball til EM-semifinale16:50VerdenUtrolige bilder: Titanic i ferd med å bli spist opp16:46Verden– Tyrkias ambassade driver systematisk overvåkning16:02Helse og livsstilSjøgress trekkes tilbake etter mistanke om virus16:01ReiseInnfører rabattkort for personreiser på ferger15:32NorgeDød person funnet i bekk – stort område sperret av15:24VerdenNordmann i Thailand kvalte brite til døde15:08PolitikkHåper på snarlig bompengeløsning14:18NæringslivEnova gir 2,3 mrd til stort klimatiltak: Verdens største flytende vindkraftverk til havs14:14VerdenTrump fyrte løs mot Danmark - nå får han høre det: – Du er patetisk13:55Helse og livsstil300 ansatte har opplevd seksuell trakassering på universiteter og høyskoler13:54SportVIF-profil ute med brudd i armen13:46VerdenBeskyldt for å bruke organer fra henrettede fanger til forskning13:44VerdenTyrkia arrangerer toppmøte om Syria13:15VerdenSvenske Säpo advarer mot høyreekstrem vold13:15NorgeReligiøs leder dømt for nedlasting av overgrepsmateriale13:10MotorHer får vi et unikt glimt av fremtiden til BMW12:42VerdenItaliensk mafiatopp pågrepet12:22Norge72 millioner tonn krill i fangstområdet i Antarktis12:21VerdenBrann på elvebåt i St. Petersburg12:17PolitikkIrans utenriksminister advarer Norge mot å delta i flåtestyrke11:49PolitikkKosovos nasjonalforsamling oppløst11:49VerdenIndonesia stenger nettet for å stanse rykteflom11:29PolitikkKallmyr presiserer: – Departementet og ikke Frp som gir UDI instruks11:26MotorTrailersjåfør gjør livsfarlig manøver: – Fikk sjokk11:10MotorVil øke fartsgrensene på flere veier10:36Helse og livsstilBlindtarmskirurgi kobles til depresjonsrisko10:14SportVAR gjør norsk debut på Lerkendal10:13PolitikkTause om mulige nye bommøter09:50VerdenIsraelske styrker åpnet ild mot israelsk fly09:50VerdenPompeo med utstrakt hånd til Danmark09:20VerdenIS-fange vil hjem: – Jeg ble ved en feiltakelse med i en mafia09:14PolitikkAp stuper i Trøndelag – Sp haler innpå09:13VerdenYtterligere to menn pågrepet etter København-bombe08:42PengerTrump vil ikke kutte skatten likevel08:38PengerUSAs budsjettunderskudd passerer 1.000 milliarder dollar08:24PolitikkStøre er valgkampens flykonge08:14NorgeMann i 20-årene siktet for drap på Ronny (43)07:44NorgeEquinor får flere hundre millioner i havvind-støtte fra statlige Enova, ifølge Teknisk Ukeblad07:36SportVanvittig Kamara-mål da Rooney fikk rødt kort og D.C. United tapte07:36NorgeKrF ber regjeringen snu og ta imot migranter fra Ocean Viking07:30VerdenAmerikanske soldater drept i Afghanistan06:30SportHovland hylles før neste PGA-matchball06:25KulturEminem saksøker Spotify06:17VerdenAdvokat sier norsk UD forhindret hjemtransport av sykt barn fra Syria06:01VerdenEksiliranere protesterer mot iransk ministerbesøk06:00PolitikkMange fylker taper listetopper i de nye regionene05:55PolitikkTrump mener folk som stemmer på demokratene, er illojale mot jøder05:50NorgeDette skjer i dag05:35Politikk– Regjeringen har satset tungt i Nord-Norge05:35NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenStresset øker på norsk redningsskip i Middelhavet04:47Helse og livsstilNordmenn kan være mette på matkasser04:37VerdenEvakuerte fra skogbrann på Gran Canaria kan vende hjem03:58Helse og livsstilAUF delte ut gratis burgere etter debatt om klima og kjøtt03:56ReiseFrp ber egen statsråd kalle inn til jernbanemøte03:43VerdenJay Inslee trekker seg som presidentkandidat03:20ReiseFærre turister på Cuba etter sanksjoner fra USA03:01Helse og livsstilWHO: Mikroplast i vann har lav helserisiko02:46SportGuerin blir Zuccarellos sjef02:42NorgePolitiet fikk beskjed om å «ta grep» etter PSTs terrorvarsel02:22VerdenUSAs utenriksminister på telefon med Danmark om Grønland01:41PengerTrump om handelskrigen: – Jeg er den utvalgte01:10NorgeColor Line-ferje reddet mann i gummijolle som drev til havs00:46SportFemte strake remis for Carlsen: – Lett å se at jeg sliter00:42PolitikkKan gå mot protestvalg i Kristiansand00:36PolitikkVolkswagen krever logoen tildekket under AfD-møte00:24SportJohansen og Fulham i tetstriden23:54SportHorneland: – Dette er ikke over23:39VerdenMette Frederiksen ønsker ikke ordkrig med Trump23:16NorgeNye bompengeforhandlinger – Frp deltok ikke23:15SportElabdellaoui på full fart mot mesterligaen23:01SportBrutalt utgangspunkt for Rosenborg – tapte 0-2 i Zagreb22:59SportCasper Ruud utslått i åttedelsfinale i USA22:52Norge54-åring dømt for å ha delt bilder av datteren på pornografiske nettsider

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus