Meny

– Jeg vil gjerne vise at du kan leve et godt liv med en bipolar lidelse

BIPOLAR, MEN STABIL: – Et stabilt liv med familie og en meningsfull jobb i psykiatrien har gjort at jeg har klart meg uten innleggelser i mange år, sier 49 år gamle Tone Berg, som fikk diagnosen bipolar lidelse som 17-åring. © FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
BIPOLAR, MEN STABIL: – Et stabilt liv med familie og en meningsfull jobb i psykiatrien har gjort at jeg har klart meg uten innleggelser i mange år, sier 49 år gamle Tone Berg, som fikk diagnosen bipolar lidelse som 17-åring. © FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen

Tone (49) har vært bipolar siden tenårene.

Bipolar lidelse

Bipolar lidelse er en sykdom som har to sykdomsfaser hvor stemningen og aktiviteten enten svinger oppover (mani) eller nedover (depresjon).

Depresjoner som ikke er ledd i en bipolar lidelse kalles ofte unipolare depresjoner. Personer som har disse lidelsene svinger kun nedover når de blir syke. Unipolare depresjoner er den hyppigste av alle psykiske lidelser.

Bipolar lidelse er en livslang psykisk sykdom som medfører store skiftninger i stemningsleiet med perioder som veksler mellom oppstemthet og depresjoner.

Mellom 0,5 og 2,5 prosent av befolkningen har bipolar lidelse der arv regnes som en vesentlig risikofaktor. Hos de fleste starter plagene i ungdomsårene.

Bipolare lidelser deles ofte inn i to hovedtyper: Type I innebærer minst én manisk episode i løpet av livet i tillegg til depresjoner. Ved type II er depresjonene mest dominerende.

I tillegg til å påvirke følelseslivet, vil bipolare lidelser også gi forstyrrelser av søvn, kroppstemperatur, hormonnivåer, matlyst, konsentrasjon og oppmerksomhet.

Selv om det ikke finnes noen helbredende behandling, kan sykdommen hos de fleste stabiliseres med stemningsstabiliserende legemidler og psykososial oppfølging. Jo tidligere behandling, desto bedre prognoser.

Kilder: Helseleksikonet.no, Norsk legemiddelhåndbok og professor dr. med Ulrik Fredrik Malt.

Den første innleggelsen på det psykiatriske akuttmottaket Veum i Fredrikstad skjedde da hun som 16-åring ble psykotisk av hasjrøyking.

Tone Berg (49) kan fortsatt huske hånlatteren og den overveldende følelsen av å være annerledes og utenfor, fordi «alle» andre ungdommer i byen visste hun hadde vært på Veum.

Senere skulle det bli mange og lange opphold her.

Manisk depressiv, konkluderte psykiaterne. Det var det de kalte sykdommen på 1980-tallet. I dag heter det bipolar lidelse.

- Som ung var jeg ganske rebelsk og hadde stempel som urokråke. Når jeg ble hyper, manglet jeg alle sperrer og kunne bade i vannfontener og klatre på hotelltak. Noe av det verste med å være bipolar er alt det rare du gjør når du er syk. Dessverre glemmer du det ikke når du blir frisk, forteller Tone til ukebladet Hjemmet.

Ferdig med fortiden

Hun kunne brukt resten av intervjuet på å dele dystre opplevelser fra tvangsinnleggelser i en tid der det ikke fantes egne ungdomsavdelinger i psykiatrien.

Hun kunne fortalt mye om nomadelivet som skilsmissebarn og fosterhjemsbarn og om de slitsomme årene der hun stadig svingte fra fullt trøkk og voldsom energi, til sorte hull og depresjoner. Da tvilte hun på alt og alle, og også på om det var noe vits å leve.

Tone har fått hjelp til å bearbeide fortiden. Hun ønsker ikke å dvele ved dét som har vært vanskelig. I stedet er hun opptatt av å løfte frem de gode historiene fra psykiatrien og aller helst bidra til å skape flere.

- Jeg vil gjerne vise folk at man kan leve et godt liv med en bipolar lidelse. Sykdommen kan til og med lede til noe positivt.

Det tar bare litt tid å komme dit, sier Tone som i vinter sa hun ja til vervet som fylkeskoordinator for Bipolarforeningen i Trøndelag. Livet med en hemmelig sykdom er definitivt over.

Traff mannen i sitt liv

Vi treffer Tone på hjemmebane, i rekkehuset hun deler med ektefellen Jostein og sønnen Joakim (25) på Nardo. Trondheim har vært hennes trygge base siden hun flyttet fra Østfold som 20-åring. Etter kort tid traff hun ham som skulle bli mannen i hennes liv. Det var kjærlighet ved første blikk for begge.

- Det sa klikk, rett og slett. Etter fem dager var vi forlovet, ler Tone.

- Jo da! Sånn var det. Vi var heldige som fant hverandre, sier Jostein og klapper kona på skulderen.

Tone er ikke i tvil om Josteins uunnværlige rolle, både den gang og nå.

- Livet mitt ble totalt forandret etter at jeg traff Jostein, fordi jeg klarte å legge vekk mye av rotløsheten og rastløsheten jeg hadde i meg. Svigerfamilien har også tatt veldig godt imot meg og formet livet mitt på en god måte, forteller en takknemlig Tone.

I sommer har hun og Jostein vært gift i 25 år. Neste år har hun et nytt jubileum som er verd å feire: Det er da 20 år siden hun sist var så syk at hun måtte legges inn på psykiatrisk sykehus. Tone er stolt over begge jubileene, men legger ikke skjul på at det ligger hardt arbeid bak begge.

Hjelper andre pasienter

Hvor viktig familien er for den som er psykisk syk, ser Tone ofte i jobben som erfaringskonsulent i psykiatrien i Trondheim.

Her er hun en del av et ambulant rehabiliteringsteam med helsepersonell som skal hjelpe pasienter til et meningsfylt liv utenfor institusjon. Blant Tones viktigste kvalifikasjoner er at hun har vært i pasientrollen selv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STERKE BÅND: - Vi er heldige som fant hverandre og som fikk beholde hverandre, sier Tone og Jostein. Sykdom, sorg og kriser har ikke tatt knekken på kjærligheten. I sommer kan de feire sølvbryllup- © FOTO: Privat/Nancy Tamsett
STERKE BÅND: - Vi er heldige som fant hverandre og som fikk beholde hverandre, sier Tone og Jostein. Sykdom, sorg og kriser har ikke tatt knekken på kjærligheten. I sommer kan de feire sølvbryllup- © FOTO: Privat/Nancy Tamsett

- Første gang jeg hørte om erfaringskonsulenter i psykiatrien ble jeg overrasket og glad. I alle år hadde jeg løyet til egne arbeidsgivere om sykdommen min og om årsaken til at jeg i perioder var sykemeldt, fordi jeg fryktet stigmatisering. Og så var verden kommet så langt at noen ønsket å bruke nettopp personer som meg som ressurs i helsevesenet!

Mitt livs viktigste jobb

Tone hadde en lang karriere innen grafisk design, salg og media bak seg, i tillegg til pedagogisk bakgrunn fra barnehage, da hun bestemte seg for å satse på en karrierevei basert på egen sykdomserfaring.

- Jeg føler jeg nå har verdens viktigste jobb. Det er så motiverende å oppleve at brukere som har slitt med psykisk sykdom og rus i mange år kommer i gang med utdanning og får fremtidsdrømmer. Jeg er kjempestolt av å få være en ressurs og en person de har tillit til. At jeg selv har en bipolar lidelse er jeg selvsagt åpen om, og jeg har bare møtt aksept og positive reaksjoner.

Har sluttet å lyve

Tone vedgår at hun var en stund i tenkeboksen før hun valgte å søke en stilling som innebar at hun måtte «ut av skapet», som hun kaller det.

- Da jeg ble intervjuet i Adresseavisen som nyansatt erfaringskonsulent våren i 2013, kom det frem at jeg hadde vært innlagt på psykiatrisk sykehus. Det var skummelt å blottstille seg, men det har også vært en befrielse å være ærlig. Absolutt alle mennesker kan jo få et psykisk angrep på kroppen, og ingen kan noe for at man er syk. Skal vi bli kvitt skam og stigma rundt psykiske plager, må det skje via åpenhet og aksept, sier en engasjert Tone.

Depresjoner og kriser

Med bipolar lidelse type II, er det depresjonene som har dominert hennes sykehistorie.

Noen ganger tror hun det også er livet selv som har slått henne i bakken. Hun mistet storebroren i selvmord, sønnen Joakim ble født med alvorlig hjertefeil og måtte hasteopereres, og for noen år siden holdt hun på å miste Jostein.

- I tillegg til disse krisene har sykdommen endret form i løpet av årene. Etter at jeg fylte 40 år, fikk jeg plutselig episoder med panikkangst, og jeg turte ikke gå ut. Jeg var fanget i mitt eget hjem. Heldigvis fikk jeg god hjelp av fastlegen min.

Vinterhalvåret er alltid den tyngste for Tone, men merkbart deprimert har hun ikke vært siden 2003. Med årene har hun blitt flinkere til å kjenne sine egne begrensninger.

- Jeg prøver å leve et så stabilt liv som mulig. Det var jeg ikke så flink til før.

Fortjener at jeg tar medisiner

Medisiner er blant tingene Tone ikke slurver med.

- Jeg er blant dem som har god effekt av litium, så det tar jeg til fast tidspunkt hver eneste dag. Dette grunnstoffet doper meg ikke ned, og bivirkningene jeg har er til å leve med. Å være nøye med medisiner er en god investering i familien. De jeg har rundt meg fortjener at jeg tar ansvar, sier Tone.

Hver dag føler hun dyp takknemlighet over å kunne våkne i samme hus som en frisk og flott sønn og en, bokstavelig talt, oppegående ektefelle.

For ni år siden satt Tone og våket over Jostein i fire døgn på et sykehus i Wales. De to var på ferie med moren hans, da Jostein skulle ta en siste kveldsrøyk på en avsats på hotellet. Underlaget viste seg å være pill råttent, og Jostein falt fem meter ned, gjennom taket på et konferanserom, og slo hodet mot en jernbolt.

- Jeg er så glad for at jeg fikk beholde ham! Det var ingen selvfølge at han skulle overleve fire kraniebrudd og indre blødninger i hodet. Jeg har så mye å takke Jostein for. Han har reddet meg mange ganger i løpet av livet. Nå ble det min tur til å være den som støttet ham, sier Tone.

Hun forteller om en lojalitet dem imellom som stadig har blitt sterkere.

Naturen er min valium

I alle år har hun brukt kulturopplevelser, natur og frisk luft som medisin.

- Rekreasjon ute i naturen er min «valium». Etter en langtur i skogen eller rusletur langs sjøen med hunden vår Zappa, kjenner jeg ro og indre glede, smiler Tone.

Noe av det hun er mest glad for er at hun kom seg ut av offerrollen, som hun i mange år satt bom fast i.

- Jeg var bitter på sykdommen og alt som hadde gått galt i livet mitt, og jeg slet med en skamfølelse som var tung å bære på. I dag er jeg helt annet sted i livet. Jeg ser ikke på meg selv som en person det er synd på. Jeg har tvert imot et meningsfylt liv, som jeg ikke ville byttet med noen. Det begynner å bli artig å leve!

Les også:

For Odins skyld må jeg kjempe videre mot mobbing

Er du manisk, eller bare litt hyper?

- Innimellom blir jeg utslitt av meg selv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:35 Vantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30 Israel snur – tillater likevel politikere innreise11:29 Jussprofessor gir Jagland full støtte11:28 Nye oppskytinger fra Nord-Korea11:28 Solskjær: – Alexis blir i United10:50 Studie indikerer at fotballtitting er bra for helsen10:41 – Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat10:21 Høyre åpner for å danne byråd alene i Oslo10:05 Legendarisk James Bond-bil solgt på auksjon10:04 Norske matpriser øker mest i Norden10:03 En av de to sjekket etter mistenkelig dødsfall på Vinstra08:57 Ekspert mener Lagerbäck har et luksusproblem08:49 Regjeringen foreslår ny integreringslov08:42 Dobbeltdrapsdømt henrettet i Tennessee08:42 Fem personer omkom i trafikken i juli08:23 Aldri har det vært færre rovviltskader på sau08:10 Slik skader gummikuler ansiktet til demonstranter07:26 Mistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten07:19 Philip Manshaus avhøres fredag ettermiddag06:45 Toginteressen har eksplodert – men reisende klager06:43 Kinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong06:37 Dette skjer i dag06:30 Medieyndlingen Solskjær: – Omtalen har rett og slett overgått det meste05:59 Dette skjedde i natt05:50 Hovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass05:45 Aller Media tok ut rekordstort utbytte fra Dagbladet i fjor05:24 Politi fant migranter fra Bangladesh og Sri Lanka gående langs motorvei sørøst i Mexico05:20 Ordfører tror Putin-besøk kan hjelpe Frode Berg04:49 Stornes og Iden på 2.- og 4.-plass i triatlon i Tokyo04:41 Trump skylder på psykisk syke for masseskytinger03:58 Undersøkelse: Over 200 jordmødre vurderer å slutte i jobben03:55 Aviser: Epstein hadde brukne bein i nakke og hals03:29 Syklist funnet bevisstløs i Trondheim03:08 175 Ap-topper med opprop mot AAP-ordningen02:50 Molde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen02:34 Nye oppskytinger fra Nord-Korea01:56 WSJ: Trump skal ha vist interesse for å kjøpe Grønland01:51 Savnet 10-åring i Bø funnet på Oslo S01:18 BT: Idrettsdommer erkjenner seksuell omgang med barn01:04 Haugesund fikk europadrømmen knust av PSV Eindhoven00:20 Heltene etter moskéangrepet hedret under seremoni00:10 Opprørere angrep fem ulike steder i Myanmar00:06 Hvert år blir 2.000 tonn landbruksplast ikke levert til retur23:57 Børsras for General Electric etter påstander om svindel23:21 Molde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen23:16 Trump presset Israel til nekte politkerne innreise22:26 Haugesund fikk europadrømmen knust av PSV Eindhoven21:26 To personer pågrepet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra21:18 – Nei, jeg er ikke lei av å snakke om bompenger21:00 90 prosent færre blåbær enn for to år siden20:52 Nå er råskinnet endelig på plass i Norge20:47 John Hickenlooper trekker seg fra Demokratenes primærvalg20:45 Kjente forfattere og musikere krever at de norske barna i Syria hentes hjem20:21 Hovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass20:18 Halvparten dør på sykehjem: – Færre plasser, flere pasienter19:43 – Han behøver ikke å være bekymret for meg19:33 PETA advarer mot utskjelt dyrepark19:03 Ny krisemåling for Ap og FrP19:00 – De liberale kritikerne av Ungarn tåler visst ikke andres meninger18:40 Norge holder tilbake 300 millioner kroner som skulle gått til vern av regnskogen i Brasil, melder DN18:32 Philip Manshaus vil likevel la seg avhøre18:19 Oslo vurderer regulering av elsparkesykler18:14 Israel nekter to muslimske kongresspolitikere innreise etter Trump-utspill18:14 USA: Juli varmeste måned noensinne18:06 Norsk elbil-bragd: – Det har aldri skjedd før noe sted17:56 Sikkerhetsrådet skal diskutere Kashmir17:35 – Kan bidra til misbruk av rettighetsordninger16:56 Politiet har to hovedteorier om Manshaus' drapsmotiv16:48 Gibraltar slipper fri iransk oljetanker16:37 Pakistan: – Åtte soldater drept i skuddveksling i Kashmir16:29 Fallende industriproduksjon i USA16:25 Politiet undersøker om Instagram-konto tilhører Manshaus16:20 Kidnappet 14-åring ble truet med kniv15:47 Kokevarsel for vann i deler av Bergen rammer opptil 40.00015:46 Tror ny bompengeavtale vil lokke velgere tilbake15:43 Terrormistanke mot pågrepet mann i Sverige15:19 – Kina vil ikke nøle med å gripe inn i Hongkong15:17 Italia: Seks land kan ta imot migranter fra skip14:57 Idrettsdommer siktet for seksuelle overgrep mot flere gutter14:50 Mann erkjenner bortføring av 14-åring14:47 Kokevarsel opprettholdes på ubestemt tid14:46 Liverpool-forsvarer kan bli kåret til årets spiller av UEFA14:30 Facebook-gruppe tar kampen for toget14:07 Radioaktiv luft påvist i Finnmark13:34 USA vil prøve å stanse løslatelsen av iransk tanker13:24 Reklame på nettet er nå større enn TV-reklame13:00 Jagland: – Norske IS-kvinner har rett til rettergang i Norge12:46 Kvinne falt 50 meter ned fra Romsdalshornet12:38 Lundby falt ned hoppkanten - fryktet for livet12:21 SSB: De rikeste får mest glede av elbilfordelene12:19 – Enormt mye penger er gitt fra Norge til EØS, og det er altfor lite debatt om det11:58 Velgere om Rødt: Fjern ett ord og få mer tillit11:27 Selger betalingstjeneste til kredittselskap – frykter for nordmenns penger11:11 Salget av svinekjøtt økte i sommer11:10 Børsene fortsetter nedover10:35 Nye regler fører til avslag på lånesøknader10:29 Passasjerfly nødlandet på Sola flyplass – utagerende mann pågrepet10:26 Norges Bank: Styringsrenta uendret, men økt usikkerhet09:40 Atomavfallet vil koste Norge over 15 milliarder09:38 – Begynte nesten å grine da gratis skolefrukt ble avviklet
Siste nytt
11:35VerdenVantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland11:30PolitikkIsrael snur – tillater likevel politikere innreise11:29NorgeJussprofessor gir Jagland full støtte11:28VerdenNye oppskytinger fra Nord-Korea11:28SportSolskjær: – Alexis blir i United10:50Helse og livsstilStudie indikerer at fotballtitting er bra for helsen10:41Norge– Vi trenger en handlingsplan mot muslimhat10:21PolitikkHøyre åpner for å danne byråd alene i Oslo10:05MotorLegendarisk James Bond-bil solgt på auksjon10:04PengerNorske matpriser øker mest i Norden10:03NorgeEn av de to sjekket etter mistenkelig dødsfall på Vinstra08:57SportEkspert mener Lagerbäck har et luksusproblem08:49PolitikkRegjeringen foreslår ny integreringslov08:42VerdenDobbeltdrapsdømt henrettet i Tennessee08:42NorgeFem personer omkom i trafikken i juli08:23NorgeAldri har det vært færre rovviltskader på sau08:10VerdenSlik skader gummikuler ansiktet til demonstranter07:26NorgeMistet jobben og flyttet hjem til foreldrene – ble utvandret av staten07:19NorgePhilip Manshaus avhøres fredag ettermiddag06:45ReiseToginteressen har eksplodert – men reisende klager06:43VerdenKinas myndigheter avviser mulig gjentakelse av Beijing-massakren i Hongkong06:37NorgeDette skjer i dag06:30SportMedieyndlingen Solskjær: – Omtalen har rett og slett overgått det meste05:59NorgeDette skjedde i natt05:50SportHovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass05:45KulturAller Media tok ut rekordstort utbytte fra Dagbladet i fjor05:24VerdenPoliti fant migranter fra Bangladesh og Sri Lanka gående langs motorvei sørøst i Mexico05:20NorgeOrdfører tror Putin-besøk kan hjelpe Frode Berg04:49SportStornes og Iden på 2.- og 4.-plass i triatlon i Tokyo04:41VerdenTrump skylder på psykisk syke for masseskytinger03:58Helse og livsstilUndersøkelse: Over 200 jordmødre vurderer å slutte i jobben03:55VerdenAviser: Epstein hadde brukne bein i nakke og hals03:29NorgeSyklist funnet bevisstløs i Trondheim03:08Penger175 Ap-topper med opprop mot AAP-ordningen02:50SportMolde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen02:34VerdenNye oppskytinger fra Nord-Korea01:56VerdenWSJ: Trump skal ha vist interesse for å kjøpe Grønland01:51NorgeSavnet 10-åring i Bø funnet på Oslo S01:18NorgeBT: Idrettsdommer erkjenner seksuell omgang med barn01:04SportHaugesund fikk europadrømmen knust av PSV Eindhoven00:20NorgeHeltene etter moskéangrepet hedret under seremoni00:10VerdenOpprørere angrep fem ulike steder i Myanmar00:06NorgeHvert år blir 2.000 tonn landbruksplast ikke levert til retur23:57VerdenBørsras for General Electric etter påstander om svindel23:21SportMolde unngikk flause og sikret avansement i europaligakvalifiseringen23:16PolitikkTrump presset Israel til nekte politkerne innreise22:26SportHaugesund fikk europadrømmen knust av PSV Eindhoven21:26NorgeTo personer pågrepet etter mistenkelig dødsfall på Vinstra21:18Motor– Nei, jeg er ikke lei av å snakke om bompenger21:00Mat og drikke90 prosent færre blåbær enn for to år siden20:52MotorNå er råskinnet endelig på plass i Norge20:47PolitikkJohn Hickenlooper trekker seg fra Demokratenes primærvalg20:45PolitikkKjente forfattere og musikere krever at de norske barna i Syria hentes hjem20:21SportHovland med knallstart i kampen om PGA-tourplass20:18Helse og livsstilHalvparten dør på sykehjem: – Færre plasser, flere pasienter19:43Sport– Han behøver ikke å være bekymret for meg19:33ReisePETA advarer mot utskjelt dyrepark19:03PolitikkNy krisemåling for Ap og FrP19:00Politikk– De liberale kritikerne av Ungarn tåler visst ikke andres meninger18:40PolitikkNorge holder tilbake 300 millioner kroner som skulle gått til vern av regnskogen i Brasil, melder DN18:32NorgePhilip Manshaus vil likevel la seg avhøre18:19PolitikkOslo vurderer regulering av elsparkesykler18:14PolitikkIsrael nekter to muslimske kongresspolitikere innreise etter Trump-utspill18:14VerdenUSA: Juli varmeste måned noensinne18:06MotorNorsk elbil-bragd: – Det har aldri skjedd før noe sted17:56VerdenSikkerhetsrådet skal diskutere Kashmir17:35Norge– Kan bidra til misbruk av rettighetsordninger16:56NorgePolitiet har to hovedteorier om Manshaus' drapsmotiv16:48PolitikkGibraltar slipper fri iransk oljetanker16:37VerdenPakistan: – Åtte soldater drept i skuddveksling i Kashmir16:29MakroøkonomiFallende industriproduksjon i USA16:25NorgePolitiet undersøker om Instagram-konto tilhører Manshaus16:20NorgeKidnappet 14-åring ble truet med kniv15:47NorgeKokevarsel for vann i deler av Bergen rammer opptil 40.00015:46PolitikkTror ny bompengeavtale vil lokke velgere tilbake15:43VerdenTerrormistanke mot pågrepet mann i Sverige15:19Verden– Kina vil ikke nøle med å gripe inn i Hongkong15:17VerdenItalia: Seks land kan ta imot migranter fra skip14:57NorgeIdrettsdommer siktet for seksuelle overgrep mot flere gutter14:50NorgeMann erkjenner bortføring av 14-åring14:47NorgeKokevarsel opprettholdes på ubestemt tid14:46SportLiverpool-forsvarer kan bli kåret til årets spiller av UEFA14:30ReiseFacebook-gruppe tar kampen for toget14:07NorgeRadioaktiv luft påvist i Finnmark13:34VerdenUSA vil prøve å stanse løslatelsen av iransk tanker13:24KulturReklame på nettet er nå større enn TV-reklame13:00NorgeJagland: – Norske IS-kvinner har rett til rettergang i Norge12:46NorgeKvinne falt 50 meter ned fra Romsdalshornet12:38SportLundby falt ned hoppkanten - fryktet for livet12:21MotorSSB: De rikeste får mest glede av elbilfordelene12:19Penger– Enormt mye penger er gitt fra Norge til EØS, og det er altfor lite debatt om det11:58PolitikkVelgere om Rødt: Fjern ett ord og få mer tillit11:27PengerSelger betalingstjeneste til kredittselskap – frykter for nordmenns penger11:11Helse og livsstilSalget av svinekjøtt økte i sommer11:10PengerBørsene fortsetter nedover10:35PengerNye regler fører til avslag på lånesøknader10:29NorgePassasjerfly nødlandet på Sola flyplass – utagerende mann pågrepet10:26PengerNorges Bank: Styringsrenta uendret, men økt usikkerhet09:40PolitikkAtomavfallet vil koste Norge over 15 milliarder09:38Helse og livsstil– Begynte nesten å grine da gratis skolefrukt ble avviklet

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus