– Skjermfrykten er ubegrunnet

Digitalutgaver av bøker og lange artikler på nett gjør deg ikke til en kald og empatiløs leser.
Digitalutgaver av bøker og lange artikler på nett gjør deg ikke til en kald og empatiløs leser. Foto: Illustrasjon: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Papirfundamentalistene vil steile, men forskning tyder på leseropplevelsen ikke forsvinner når teksten står på en skjerm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er for lett å bli distrahert når man leser på skjerm. De gode historiene hører hjemme på papir. Lesing på skjerm kan aldri erstatte papiravisa eller boka. Du har sikkert hørt det sagt, eller du mener det kanskje selv.

Nettaviser har ikke lukten til en fersk papirutgave eller knitringen når du blar om. Men stadig økende grad av lesing på en skjerm gjør ikke så mye med leseropplevelsen vår, mener amerikanske forskere.

Forskerteamet har testet hvor mye lesere husker og hvilke følelsesmessige reaksjoner de sitter igjen med, etter å ha lest en lengre artikkel. I en ny amerikansk studie ble forsøkspersonene delt i to. Halve gruppen leste artikkelen på nett og den andre i fysisk papirformat, skriver Columbia Journalism Review, som gjengir undersøkelsen.

Les også: – I fremtiden kommer vi til å lese nettaviser på bordflater

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Empatiske lesere

Ledet an av en psykolog i spissen, ønsket forskerne å se etter forskjeller på de som leste på papir og på skjerm. Et spørsmål de satt med var om empatien vår er mer lunken når budskapet presenteres digitalt.

Testpersonene fikk utdelt en lang, emosjonell historie fra virkeligheten, om en liten gutt med en medfødt hjerneskade, og ble bedt om å lese fra start til slutt.

Konklusjonen til forskergruppa er klar, skjermen påvirker i liten grad hva og hvordan vi leser.

Begge gruppene fikk med seg de samme detaljene fra den gripende historien, og når de ble spurt i etterkant om de kunne tenkt seg å donere penger til forskning på sykdommen til gutten, svarte de to gruppene omtrent helt likt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fyll feriekofferten med bøker uten å få overvekt

Nye vaner

Disse funnene viser altså at moderne teknologi ikke står tilbake for det tradisjonelle papirformatet når det gjelder å formidle følelser, eller opplevelse av å lese lange tekster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke overraskende, sier Jan Thoresen, sjefredaktør i danske Egmont og forfatter av boken Nettjournalistikk, som blant annet handler om å skrive langt på nett.

– Folk leser også langt på nett når det er spennende historier. Vanen med å lese langt har vi tatt med over til skjerm, sier Thoresen til ABC Nyheter.

Særlig yngre lesere har tatt overgangen kjapt, mener Thoresen, som understreker at det ikke er noe galt med historier på papir.

– Det er ikke galt å foretrekke print, problemet er at det blir stadig færre som betaler for papirutgaver. Det blir tynnere print-utgaver og fyldigere på nett, sier Thoresen.

Les også: Kronprinsessen forteller om sin livsreise med bøker

Formidle med substans

Nordmenn er et folkeslag som er glad i sine aviser, selv om opplagstallene ikke er hva de var. Lange artikler på nett har i større grad blitt vanlig de siste årene, særlig etter at New York Times publiserte sin feature-artikkel Snow Fall i 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske avisens artikkel var den første hvor bilder og video var en integrert del av leseropplevelsen, og ikke bare som enkeltstående elementer i teksten.

Teksten var lang og velskrevet, og videobruken var stilig i seg selv, mener Thoresen. Han ser derimot ikke behovet for eller nødvendigheten av å lage like ekstravagante artikler hyppig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange har kopiert New York Times. Det viser at lange tekster er leservennlig også på en skjerm, hvis man skriver om noe spennende eller har god kunnskap å formidle. Men man trenger ikke å sprite opp artiklene med videoer i bakgrunnen og lydeffekter, sier Thoresen.

Les også: Dette er det beste Android-nettbrettet

Distraksjoner

En innvendig mot å lese langt på skjerm er alle distraksjonene. Du svipper innom Facebook, du leser de siste nyhetene eller du får en mail du bare kjapt må svare på.

Men distraherende apper er ikke et hinder for lange nett-artikler, mener Thoresen.

– Distraksjoner er til stede med begge formater, sier han.

Les også: Satte op Ibsen på Twitter

Hvis du har lest hele veien hit har du forøvrig lest 633 ord.