Over halvparten vil redde mobilen før katten i en brann

Mennesker verden over innrømmer at de sover med smarttelefonen sin. Dette kan by på problemer mener forsker. Foto: Colourbox
Mennesker verden over innrømmer at de sover med smarttelefonen sin. Dette kan by på problemer mener forsker. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sover du med telefonen din? Og hvis det brenner, hadde du valgt å redde mobilen eller katten din først?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukere over hele verden innrømmer at de sover med smarttelefonene sine og at de til og med tar de med seg i dusjen. Og hvis det brenner, vil de redde telefonen, pc og nettbrettet før de redder katten.

Dette er funnene fra en undersøkelse utført i syv land hvor drøye 7.000 mennesker har deltatt. Dette har blitt gjort for å finne ut av menneskers smarttelefonvaner. Undersøkelsen ble gjennomført av KRC Research hvor smarttelefoneiere i USA, Storbritannia, Brasil, Kina, Spania, Mexico og Brasil deltok.

Telefonen i dusjen

60 prosent av de som deltok sa at de sov med hodetelefoner på. Her scoret India høyest med 74 prosent og Kina kom på andre plass med 70 prosent. Mens 57 prosent av de spurte svarte at de tok med seg telefonen på do. Her scoret Kina og Brasil høyest.

En av seks smarttelefonbrukere sa at de hadde med telefonen i dusjen, og over halvparten svarte at de i en brann ville ta med telefonen først, før de reddet katten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

22 prosent sa at de ville la være å ha sex før de ville skille seg med smarttelefonen.

Les også: En uke uten mobil

– Et problem

Professor i samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen, Ståle Pallesen, mener at dette er et problem også i Norge.

– Det er helt klart at noen mennesker har et tvangspreget forhold til mobiltelefonen sin. Noen blir helt desperate hvis de ikke har mobilen tilgjengelig hele tiden, sier Pallesen til ABC Nyheter.

Han mener at tilgang til det sosiale nettverket er det som skaper mest avhengighet. Dessuten kan det å ha med seg mobilen i sengen når man skal legge seg skape store problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En studie som vi publiserte en tid tilbake viste at i løpet av en uke ble over 90 prosent av norske studenter eksponert for ulike elektroniske medier i sengen før de skulle sove. Dette er problematisk da man ender opp med å prioritere bort viktige timer med søvn, sier Pallesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Smarttelefonen endrer hjernen din

– Lys hindrer søvn

Han forteller at andre problemer med å ta med seg elektroniske medier i sengen er at innholdet virker aktiverende, og vil dermed også hindre søvnen.

– Dessuten spiller lyset fra skjermen en viktig rolle. Det har to mulige effekter: Det første er at lyset fra mobil og dataskjermer har mer av blå og grønne bølgelengder enn vanlig lys, og vi er mer sensitiv for dette lyset enn andre typer lys. Dessuten vil mye lys inn på øynene på kvelden forsinke døgnrytmen, slik at man blir mer B-mennesker. Forsinker man døgnrytmen blir det vanskeligere å sovne til ønsket tidspunkt om kvelden og man blir mer trøtt og uopplagt om morgenen, forteller Pallesen.

Han påpeker at det er dokumentert at dårlig søvn påvirker den psykiske helsen negativt.

– Det er særlig godt dokumentert at dette øker risikoen for depresjon. Også risikoen for angst ser ut til å øke, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Seks av ti bruker mobilen på toalettet