Enormt kaffebønnesprik
Store forskjeller i kvaliteten, her gjelder det å velge riktig.
Kjøper du hele bønner har du alltid fersk, nymalt kaffe. Ingen ting slår det enten du skal lage en perfekt espresso , eller kaffe på presskannen
Sjekk også testen vår av mørkbrent kaffe og annen spesialkaffe.
Utvalg
Vi har testet de kaffevariantene du får i de store dagligvarekjedene, 17 typer til sammen og vi har tatt med alle varianter og brenningsgrader.
Kriterier
De ulike smakene sitter forskjellige steder og vi vurderer grunnsmakene og opplevelsen av renhet, fylde og balanse. Finnes det hint eller noter av smaker som ikke skal være der, trekker vi for det.
Kaffen må være passe fersk og vi vurderer også bønnenes utseende. De skal være hele og fine.
Om vinneren
Det er store forskjeller i kvaliteten på kaffen i denne testen, og panelet fant en klar vinner. Her har vi delt ut en sekser på terningen: Coop Smak forskjellen Colombia.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDette sier ekspertene våre om denne kaffen: «Kraftig aroma, duft av sitrus og solbær. God og elegant. Mye frukt, solbærsmak. Kaffesmaken brer seg som en vifte og utvikler seg mens den er i munnen. Lett, frisk og ren. Elegant letthet og fin syrlighet».
Kaffebønnene i testen er kjøpt inn i daglivarebutikker og testet i vår. Tøri og Jørgen Lindvik er vårt testpanel. Tøri er tidligere kaffebrenner og Jørgen er kaffebrenner og daglig leder. Begge arbeider i kaffebrenneriet Den Gyldne Bønne as i Bærum.
Mer informasjon om hvordan testen er gjennomført finner du i spalten til høyre.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTestresultatene
Slik har panelet vurdert de ulike kaffetypene:
Terningkast 6:
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Terningkast 5:
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Terningkast 4:
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Terningkast 3:
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Artikkelen fortsetter under annonsenLes hele vurderingen hos Klikk.no
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Terningkast 2:
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Terningkast 1:
Les hele vurderingen hos Klikk.no
Les også:
Test av helautomatiske kaffemaskiner
Denne artikkelen ble først publisert hos Klikk.no
Om testen:
Testen av hele bønner ble gjennomført ved å kverne 2 x 10 g kaffe der hver av de 10g store porsjonene får sin kopp og de to koppene plasseres ved siden av hverandre. Først blir aroma vurdert på den tørre kaffen. Deretter tilsettes kokende vann og kaffen får lov til å trekke i 4 minutter.
Nok en vurdering av aromaen gjøres ved å bryte skorpen på overflaten. Skorpens utseende forteller også smakeren noe om kaffens grad av ferskhet. Skorpen/gruten på toppen fjernes og når det er gjort er det klart til «cupping» eller kaffesmaking. Med en til formålet spesialdesignet skje slurper smakeren i seg kaffe og luft på en måte som gjør at kaffen brer seg i munnhulen.
TESTPANEL: Tøri og Jørgen Lindvik. Tøri er tidligere kaffebrenner og Jørgen er kaffebrenner og daglig leder. Begge arbeider i kaffebrenneriet Den Gyldne Bønne as i Bærum.
Alle produktene er vurdert etter en skala fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.