Trådløs bedøvelse er en gladnyhet til alle med nåleskrekk

Nåleskrekk? Når denne kommer på markedet kan du puste ut hos legen. Se video. NB! Reportasje på engelsk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et nytt kirurgisk verktøy får hjernen til å slå av smertesenteret via elektriske signaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prototypen av verktøyet kalt Chimaera gir pasienter med nåleskrekk et nytt håp. Dersom du skal til tannlegen eller kirurgen og må bedøves lokalt for et inngrep, så kan du med dette verktøyet slippe nålestikk.

Se video øverst i artikkelen.

Chimaera sender elektriske signaler for å stimulere de aktuelle nervene slik at hjernen stenger av smertene i den aktuelle delen av menneskekroppen.

Men det kan ta noen år før du kan puste ut på operasjonsbordet.

Kommer lettere til

Verktøyet kan revolusjonere kirurgien ved at man nå kan bedøve nervesystemer hvor det før var veldig vanskelig å komme til, som bak øynene eller dypt i ansiktet.

– Verktøyet har potensiale til å hjelpe kirurger med å utføre en operasjon som kanskje bare fire eller fem mennesker i verden kan gjennomføre i dag, og gjøre det tilgjengelig for et bredt tverrsnitt av generelle kirurger, sier Simon Karger, produktsjef for kirurgiske apparater i Cambridge Consultants, i et intervju med Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Veronika (29) trakk sin egen vis­domstann

En CT-skanning før operasjon gir kirurgene et røntgenbilde i 3D som gjør det lettere å kartlegge den beste veien inn til en nerve. Chimaeras sensorteknologi guider kirurgen til nervens nøyaktige plassering og varsler om den møter på noen kritiske strukturer som ikke ble plukket opp under CT-skanningen.

Sammenkobles med Google

Verktøyet kan til og med brukes sammen med bærbare enheter som Googles briller. Med disse kan kirurgene bokstavelig talt «se» hvor de befinner seg under en operasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Chimaera har nådd den riktige nerven og plassert bedøvelsesapparatet, sier den ifra til kirurgen. Karger forteller at enheter som dette kan bane vei for trådløs smertelindring du kan påføre deg selv med din egen mobiltelefon.

– Tenk deg at du har migrene. Du har sterke smerter og vet at smertestillende ikke gjør nytten. Da kan du bruke telefonen din og «ringe» ned smerten. Det er en livsendrende behandling for pasienten, og det avgjørende her er at man ikke trenger å føle seg som en pasient lenger, når man kan behandle seg selv så raskt, sier han, og legger til at dette foreløpig er en langsiktig, men ønskelig idé for fremtiden.

Les også: Klokka som skal styre humøret ditt

Utviklerne sier Chimaera kun er en prototype som viser deres visjon for neste generasjons kirurgi. De er nå på utkikk etter partnere som vil utvikle verktøyet til et levedyktig medisinsk apparat, gjennom kliniske studier.