Fjerner du den raskt blir du neppe syk

Flåtten sitter på busker og i lyngen og venter på et byttedyr.
Flåtten sitter på busker og i lyngen og venter på et byttedyr. Foto: Colourbox

Med en pinsett eller en stødig klype er du godt rustet i kampen mot flåtten.

- Når du skal fjerne flått, er det best å bruke fingrene, en pinsett eller en flåttfjerner fra apoteket. Ta tak i flåtten helt nede ved huden og dra den så rett ut, sier Preben Ottesen ved Avdeling for skadedyrkontroll ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Han legger til at det ikke er noen grunn til å bekymre seg selv om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen på huden din.

Pumper inn spytt

Det viktigste er at man fjerner flåtten så raskt som mulig, da dette reduserer risikoen for sykdomssmitte.

- Det tar omtrent ett døgn før flåtten begynner å pumpe inn spytt, og før det er det liten fare for smitte. Det er heller ikke all flått som har for eksempel Borrelia-smitte i seg, og jeg tror også det er noen mennesker som har sterkere iboende

Flåtten kalles også


Skaubjønn

Skaumann

Skogbjørn

Tege

Hantikk

Blodmidd

Kinnflått

Påte

Sugar

Kilde: FHI

immunitet mot Borellia enn andre. De blir derfor ikke like lett smittet, sier Dag Dolmen.

Han er førsteamanuensis ved Seksjon for naturhistorie ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Likevel mener også Dolmen det er all grunn til å ta flåtten på alvor.

Hold deg på stien

Det betyr imidlertid ikke at du skal holde deg unna naturen.

Ta gjerne lange, gode turer i skog og mark, men hold deg på stier hvis du vil unngå flått.

- Det er først når du begynner å trave i busker og gras at du virkelig står i fare for å få flått på deg. Følg også litt med på skoene og buksekanten din så kan du børste dem bort med en gang de setter seg der, sier han.

Oppe i trærne er det svært uvanlig å finne flått.

Fjerne med neglene

Dolmen bekrefter at den beste metoden for å fjerne flått som har bitt seg fast i huden, er å ta tak i den mellom to fingernegler eller med en pinsett og fjerne den.

- Tidligere ble det sagt at man måtte være nøye så ”hodet” ikke ble sittende igjen fordi dette kunne føre til infeksjoner. Denne betennelsen er imidlertid ingenting i mot de flåttbårne sykdommene du kan få dersom du ikke fjerner den i tide og blir smittet, sier han.

Ikke bruk olje

Etter å ha fjernet flåtten, kan du gjerne smøre på litt antibiotikaholdig sårsalve på bittstedet.

Gamle råd som at du skal smøre inn selve flåtten med fett, olje, sprit, vaselin eller noe annet for å få den til å slippe, kan du imidlertid glemme.

- Dette kan tvert imot forsinke fjerningen av flåtten og gi større risiko for sykdomssmitte, sier Ottesen.


Ikke alltid synlig

Følg litt ekstra med på bittstedet de nærmeste ukene, men ikke bli engstelig selv om du blir litt hoven.

Dette betyr ikke nødvendigvis at du er blitt smittet av Borrelia.

- Vanligvis får man røde ringer rundt bittet hvis man har en infeksjon, men ikke se deg blind på slike tegn. Noen ganger blir det ikke synlig i det hele tatt. Dersom du føler deg dårlig etter å ha blitt bitt av flått, bør du derfor ikke vente på opphovning før du går til legen. En penicillinkur kan heldigvis gjøre at du raskt blir kvitt infeksjonen, så ved sykdomssymptomer eller vonde ledd og muskler anbefaler jeg at du umiddelbart tar en tur til legen for å teste om du er smittet, sier Dolmen.

Flåttområdet vokser

Det finnes fortsatt deler av landet der flåtten ennå ikke har slått seg ned, men flåttområdet vokser stadig.

- Gammel kunnskap sier at flåtten lever langs kyststripen fra svenskegrensen, rundt Oslo-fjorden, langs Sørlandet og Vestlandet og opp til Brønnøysund. Dette stemmer imidlertid ikke lenger, sier Dolmen.

Han forteller at denne stripen trekker seg stadig lenger inn fra kysten, og at man også har observert flått et godt stykke nord for Brønnøysund.

- Årsaken til det er klimaforbedringene vi har hatt de siste årene. I alle fall sett med flåttens øyne, hvis den hadde hatt øyne. I tillegg flytter flåttens byttedyr på seg, og for eksempel rådyr og hjort flytter seg stadig nordover, sier han.

Sjekk også hunden

Har du hund, og bor i et område med mye flått, har du ganske sikkert sett at hunden er mer utsatt for disse små dyrene enn deg.

Det kommer ikke egentlig av at hunden er mer attraktiv enn deg som byttedyr, men at det er lettere for flåtten å henge seg fast i dyrenes pels.

Hunden er også ute og løper mer i lyngen, mens du kanskje holder deg mest på stien.

Undersøk hele kroppen

Likevel kan den altså også sette seg på deg.

Ofte vil den krype opp under buksekanten eller andre steder den finner hud, og fortsette sin ferd til den treffer en hindring.

- Man vil derfor gjerne finne den for eksempel langs trusekanten, men den kan også bite seg fast på ryggen. Du kan finne dem overalt på kroppen. Et godt tips er derfor å alltid sjekke seg godt for flått når man har vært i et område der de finnes, sier Dolmen.

Les mer om sykdommen Borreliose i helseleksikonet.no

Personvernpolicy