Norske barn mindre fornøyd med eget utseende

<p>Norske og nordeuropeiske barn er mindre fornøyd med utseende sitt enn barn i andre land viser ny undersøkelse.<br></p>
Norske og nordeuropeiske barn er mindre fornøyd med utseende sitt enn barn i andre land viser ny undersøkelse.
Foto: Frank May / NTB scanpix

I en fersk rapport kommer det frem at norske og nordeuropeiske barn er mer misfornøyde med hvordan de ser ut enn barn i andre land.

Mer enn 50 000 barn har vært med i en spørreundersøkelse som er utført av Children's Worlds og NOVA.

Undersøkelsen dekker viktige livsområder inkludert familie og aktiviteter i familien, vennskap, penger og eiendeler, skoleliv, nærmiljø, tidsbruk, personlig tilfredshet, syn på barns rettigheter og hvor lykkelige de var totalt sett. Det var barn fra 15 land som deltok i undersøkelsen.

Kroppsfokus

Barna fikk ti spørsmål om hvor tilfredse de er med seg selv. På to av disse spørsmålene skulle de svare på en skala fra 1 til 10 hvor fornøyde de er med eget utseende.

– Her så vi en markant forskjell mellom norske og nordeuropeiske barn og barn i andre land som ble spurt om det samme. Blant norske og nordeuropeiske barn lå gjennomsnittet på 7, mens i andre land lå gjennomsnittet på mellom 8 og 9, forteller NOVA-forsker Elisabeth Backe-Hansen, til ABC Nyheter.

Hun forteller at disse barna er mellom 10 og 12 år og at de i tillegg til å svare på spørsmålene, fikk muligheten til å kommentere spørreundersøkelsen.

– Flere av de norske barna som ble spurt, kommenterte at de ikke likte å få spørsmål om egen kropp og utseende. Disse svarene reflekterer at kroppsfokuset i dagens samfunn er meget problematisk. Dette er barn i barneskolealder og det bekymrer meg. Jeg har ikke lyst til at de skal ha det sånn.

– Trist utvikling vi må ta på alvor

Backe-Hansen sier til ABC Nyheter at dette er en forferdelig trist utvikling som vi må ta på alvor, men hun påpeker at norske barn scoret høyt på mange andre områder.

– Undersøkelsen viser at norske barn stort sett har det veldig bra. Mens fattigdom er et stort problem i mange andre land, har norske barn stort sett alt vi spør om.

De som deltok i undersøkelsen var barn fra Algerie, Columbia, Estland, Etiopia, Tyskland, Israel, Nepal, Polen, Romania, Sør-Afrika, Sør-Korea, Spania, Tyrkia, England og Norge.

Personvernpolicy