Umulig å unngå åreknuter

ÅREKNUTER: - De som er mest utsatt for å få åreknuter er de som er arvelig disponert, er overvektige eller gravide, eller har en uheldig arbeidsstilling, sier allmennlege Kjell Vaage.
ÅREKNUTER: - De som er mest utsatt for å få åreknuter er de som er arvelig disponert, er overvektige eller gravide, eller har en uheldig arbeidsstilling, sier allmennlege Kjell Vaage. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com

...men mulig å bli kvitt!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedårsaken til at åreknuter oppstår er et økt trykk i blodårene som fører blodet tilbake fra beina mot hjertet. Det økte trykket tvinger årene til å utvide og slynge seg, for å gi plass til mer blod.

- De som er mest utsatt for å få åreknuter er de som er arvelig disponert, er overvektige eller gravide, eller har en uheldig arbeidsstilling, sier allmennlege Kjell Vaage, som driver sitt eget legekontor på ferieøya Gran Canaria.

Symptomer på åreknuter

Ifølge Helseleksikonet.no vil mange som har åreknuter oppleve dem som utseendemessig skjemmende, men de fleste vil aldri oppleve symptomer utover det.

Ved større forandringer derimot, kan du oppleve tyngdefornemmelse, smerter, hevelse og eventuelt kramper i leggene. I mer alvorlige tilfeller klarer ikke venene lenger å transportere vekk blodet fra leggen på en god nok måte, hvilket kan medføre komplikasjoner som eksem, blødninger (blåmerker) eller sår i området rundt åreknutene.

- Åreknuter som oppstår grunnet arvelige forhold eller graviditet er vanskelig å unngå. Derimot er langvarig stående arbeid, overvekt eller kronisk forstoppelse mulig å gjøre noe med, sier Vaage.

Åreknuter er normalt uten komplikasjoner

Ifølge Vaage er åreknuter normalt uten komplikasjoner eller fare, og han mener dermed at forebygging er den beste behandling.

- Ved komplikasjoner med kroniske smerter og sårutvikling er det flere behandlingstilbud. Tidligere var kirurgisk fjerning, stripping av årene det mest vanlige. Nå er varmebehandling med laser eller radiofrekvensbehandling førstevalg, sier legen.

- Steam, altså damp, har vist seg å gi like gode resultater som laser, eller faktisk bedre enn laser på flere områder som for eksempel mindre ømhet etterpå. Det er fordi temperaturen er mye lavere enn ved lasertuppen, sier overlege dr. med Alfred Arvesen, spesialist i karkirurgi og generell kirurgi ved Teres Colosseum.

Kompresjon viktig

- Kompresjon er svært viktig ved åreknuter generelt, og strømper kan gi god hjelp til mange. Men det er ingen permanent løsning. Riktig kirurgisk behandling vil gjøre at man ikke blir avhengige av slike til daglig, sier Arvesen.

Han understreker at selv om man har operert vekk åreknuter, kan de komme tilbake senere.

- Etter vellykket behandling anbefaler jeg å bruke kompresjonsstrømper opp til kneet på fly- og togreiser, samt for dem med yrker med mye stillestående arbeid. Det vil forebygge at åreknuteproblemet kommer tilbake, sier han.

Økte plager under svangerskap

Ifølge Arvesen, gir svangerskap ofte økte og forverrede plager.

- Min opplevelse som karkirurg er at mange venter for lenge med å få behandling. Det gir unødvendig mye plager, sier Arvesen.

Gravide skal i utgangspunktet ikke behandles, men overlegen mener moderne metoder gjør det både mulig og forsvarlig.

- Men en god regel er å vente til ammeperioden er over, og deretter se hva som er igjen av plagene, sier han.

- Ikke vent med behandling

Han mener det likevel ikke er nødvendig for kvinner å vente med behandling til de er helt ferdige med svangerskap og barn, og kaller dette en vanlig misoppfatning.

- Det gir etter min mening mye plager i neste svangerskap. I tillegg blir det ofte behov for mer omfattende behandling senere, sier han.

Arvesen anbefaler at gravide bruker kompresjonsstrømper fra første trimester dersom de kjenner tegn til spreng eller hevelse i leggene. Det gjelder også de som ikke har synlige åreknuter.

Les også:

Gjør du dette feil, er det stor fare for soppinfeksjon

- Det var en sorg, men også en lettelse, å få en diagnose

Feil BH-størrelse kan gi hemoroider og hodepine

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Personvernpolicy