Klamydia:Så ofte bør du teste deg

HJEMMETEST: Du kan teste deg for klamydia med en hjemmetest, slik som denne. Ved denne testen skal prøven sendes til et laboratorium for analyse. Foto: Privat
HJEMMETEST: Du kan teste deg for klamydia med en hjemmetest, slik som denne. Ved denne testen skal prøven sendes til et laboratorium for analyse. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er oftere enn du tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen her i landet med cirka 23.000 registrert smittede i året. Men de fleste merker ikke at de er har fått infeksjonen. De har ingen symptomer, og kroppen oppfører seg akkurat som før. Likevel er det svært viktig å finne det ut hvis du er infisert med klamydia-bakterien. For dersom du går med klamydia ubehandlet over lang tid, kan det føre til problemer med å få barn senere i livet. Risikoen for svangerskap utenfor livmoren øker også.

Teste deg for klamydia ved ny partner

Derfor bør du alltid teste deg ved bytte av partner. Du bør også teste deg dersom du har symptomer eller hvis du får vite at du har hatt sex med en som er smittet. Dette kan skje via smitteoppsporing. Det vil si at en du har hatt sex med har testet positivt for klamydia.

– Du bør også teste deg hvis du har hatt tilfeldig sex uten at du har brukt kondom, sier assisterende daglig leder ved Sex og samfunn, Tore Holte Follestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at du bør teste deg hver gang dette skjer. Hvis du ofte har ubeskyttet sex med tilfeldige partnere, er det med andre ord ikke nok å teste deg en gang eller to i året.

Det er heller ingen vits i å teste deg dagen etter at du har hatt ubeskyttet sex. Det tar minst en uke fra man har vært utsatt for smitte til det vises på testen.

Hjemmetest eller test hos legen?

Du kan teste seg hos legen, ved helsestasjon for ungdom, studenthelsetjenesten eller ved klinikker for ungdom. Det er også mulig å kjøpe klamydiatester på Internett. Både apotek og andre nettsteder tilbyr hjemmetester. Noen tester innebærer urinprøve, andre består av en vattpinne som skal føres inn i skjeden eller i endetarmen. De fleste testene på nettet sendes til et laboratorium for analyse. Noen er såkalte hurtigtester og skal kunne gi deg svaret med én gang hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi anbefaler å oppsøke helsevesenet for å teste seg. Der vil man få god veiledning av helsepersonell i tillegg til selve testen. Dessuten kan man få tatt andre prøver i tillegg. Og dersom man har hatt analsex, kan man få testet seg også for smitte etter dette, sier Follestad.

Du kan også få andre kjønnssykdommer ved ubeskyttet sex.

– Og ikke minst kan du få behandling dersom prøven er positiv, understreker han.

Gratis test og behandling mot klamydia

Selv om Follestad oppfordrer til å gå til helsepersonell for å teste seg, mener han at hjemmetester også kan ha sin misjon.

– Hvis valget står mellom hjemmetest og ingen test, så er det mye bedre med hjemmetest, understreker han.

Seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad, peker på at både testing og behandling av klamydia er gratis i norsk helsevesen. Dersom du likevel velger en test av en kommersiell aktør på nettet, vil testen koste penger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men alle laboratoriene bruker den samme standarden for analyse av testene, og testene skulle derfor være like sikre enten man tar dem hjemme eller i helsetjenesten, sier hun, og legger til at hun synes tilbudet om hjemmeprøvetaking er et bra initiativ.

Bor du i Bergen eller Oslo kan du få tilsendt hjemmetester fra henholdsvis Olafiaklinikken og Poliklinikk for seksuelt overførte infeksjoner i Helse Bergen. Disse er også gratis, bortsett fra at du må betale returporto.

Hindre smitte

Klamydia rammer både gutter og jenter. Gutter får som oftest betennelse i urinrøret, mens jenter som regel får betennelse i urinrøret eller i livmorhalsen. Det er imidlertid ikke mulig å se på noen om de er smittet. Den eneste måten å beskytte seg på når du har sex med en ny partner, er å bruke kondom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En annen viktig grunn til å gå til helsepersonell for å teste seg, er å få informasjon om hvordan du kan unngå å smitte andre. Ved en positiv prøve skal du ta kontakt med partnere du kan ha smittet eller blitt smittet av, og oppfordre vedkommende til å teste seg. Hvis du ikke ønsker å gjøre dette selv, kan helsepersonell ta kontakt i stedet, forteller Follestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klamydia mest utbredt

Klamydia er den mest utbredte seksuelt overførbare sykdommen her i landet. Den er mest vanlig blant unge. 68 prosent er under 25 år.

Hos 60-80 prosent er den uten symptomer. Men noen opplever symptomer som svie ved vannlating og utflod. Det gjelder både kvinner og menn. Kvinner kan også oppleve blødninger utenom menstruasjon og smerter nederst i magen.

Ubehandlet kan klamydia etter en tid føre til sterilitet hos et fåtall kvinner. Risikoen for svangerskap utenfor livmoren øker også ved klamydia.

Behandlingen av klamydia er enkel. En antibiotikakur er det som skal til. Både behandling og test er gratis.

For menn innebærer testen å avlegge en urinprøve, for kvinner er det enten en urinprøve eller, som oftest, en prøve fra skjeden. Ved noen helseinstitusjoner kan du ta testen selv inne på toalettet, og levere prøven i resepsjonen. Da vil du bli kontaktet hvis prøven er positiv, og du får en time hos lege eller annet helsepersonell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved hjemmetester vil du også bli kontaktet ved positiv prøve. Ved noen av testene må du selv ta kontakt for å få svaret. Det er viktig å undersøke om du blir kontaktet eller om du selv må ta kontakt for å få resultatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og dersom prøven er positiv, må du selv ta kontakt med helsepersonell for å få behandling dersom du har brukt en hjemmetest.

Å være ansvarlig

Behandlingen er en enkel antibiotikakur. Selv om infeksjonen for de fleste vil gå over av seg selv etter et år eller to, er det viktig å få behandling. For hos noen få kvinner går ikke infeksjonen tilbake. I stedet skaper den fertilitetsproblemer senere i livet.

Seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, Hilde Kløvstad, understreker at det også er viktig for gutter å teste seg og få behandling dersom de er smittet.

– Da vil de unngå å smitte nye partnere. Det er solidarisk i seg selv. I tillegg er det i menns egen interesse at de, når den tid kommer, har en partner som ikke er infertil, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun legger til at det aller viktigste grepet for å få ned det høye tallet med registrerte klamydia-smittede, er bruk av kondom.

– Kondom viser at du tar vare på egen helse og på partnerens helse. Det er en ansvarlig og stilig ting å gjøre, sier hun.

Hun oppfordrer derfor alle til å bruke kondom ved tilfeldig sex. I tillegg mener hun man bør bruke kondom når man er i et nytt forhold.

– Bruk kondom helt til begge har testet seg og vet at de ikke har en infeksjon de kan smitte den andre med, lyder Kløvstads oppfordring.

Trygg sex

Også Tore Holte Follestad ved Sex og samfunn oppfordrer til å bruke kondom når man er med en ny og utestet partner. Han mener kondombruk kan ha en sammenheng med trygghet på egen kropp og på egen seksualitet.

– Sex bør være en god opplevelse. Jeg er opptatt av å fortelle ungdom at ja, det er viktig å beskytte seg mot sykdom. Men først og fremst kan sex være noe fint som gir bedre livskvalitet. Hvis man er stolt av seg selv og sin egen kropp, og greier å nyte sexen, så er det også lettere å beskytte seg og å ta ansvar for egen helse, sier han.

Les også:

– Hindrer ikke alltid graviditet

De ti beste rådene fra norske sexologer

Bredden teller mer enn lengden

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no