Immunterapi som kreftbehandling:

Lovende norsk kreftvaksine skal testes på mennesker

LOVENDE VAKSINE: – Det er en enkel vaksine som kan lages billig og kan gis på en smertefri måte, sier forskningsdirektør Agnete Brunsvik Fredriksen i Vaccibody som har utviklet en behandlingsvaksine som skal virke mot livmorhalskreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
LOVENDE VAKSINE: – Det er en enkel vaksine som kan lages billig og kan gis på en smertefri måte, sier forskningsdirektør Agnete Brunsvik Fredriksen i Vaccibody som har utviklet en behandlingsvaksine som skal virke mot livmorhalskreft. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

En norskutviklet kreftvaksine som har gitt lovende resultater i dyreforsøk, skal nå testes på kvinner med forstadier til livmorhalskreft.

Immunterapi har de senere årene gitt lovende resultater, og forskere mener behandlingen vil få stor betydning for kreftpasienter i årene fremover. I stedet for å angripe kreftcellene direkte, som man gjør med stråling og cellegift, går behandlingen ut på å styrke kroppens immunforsvar som så angriper kreftcellene selv.

ABC Nyheter skrev tidligere i uken om Jan Erik Lien (58) som hadde avansert føflekkreft med spredning, men ble kreftfri takket være slik behandling.

Så langt har immunterapi hovedsakelig blitt forsøkt på mennesker med kreft som ellers er uhelbredelig. Behandlingen er krevende og svært kostbar.

Her skiller en norskutviklet vaksine fra legemiddelselskapet Vaccibody seg ut, ved at den skal gis på et tidlig stadium og ikke er kostbar.

Selskapet har laget en behandlingsvaksine mot livmorhalskreft forårsaket av Humant papillomavirus (HPV).

– Det er en enkel vaksine som kan lages billig og kan gis på en smertefri måte, sier forskningsdirektør Agnete Brunsvik Fredriksen i Vaccibody til ABC Nyheter.

Les også: - Immunterapi gir uante muligheter

Skal testes på 12 kvinner

Forskningsdirektør Agnete Brunsvik Fredriksen i legemiddelselskapet Vaccibody som jobber med å utvikle vaksiner. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC NyheterForskningsdirektør Agnete Brunsvik Fredriksen i legemiddelselskapet Vaccibody som jobber med å utvikle vaksiner. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Så langt har vaksinen gitt lovende resultater i dyreforsøk, fortalte hun under et seminar i regi av Kreftforeningen og Oslo Cancer Cluster torsdag.

– I sommer skal den testes på 12 kvinner i Tyskland med forstadier til livmorhalskreft, sier Brunsvik Fredriksen.

Normalt vil celleforandringene fjernes med lokal kirurgi, men i stedet skal kvinnene i forsøket få vaksinen. Så skal de i første omgang følges opp nøye i seks måneder, forklarer hun.

Les også: – Forkjølelsessår-virus kan behandle føflekkreft

Har virket på mus

Selskapet har utviklet en teknologi som får immunforsvaret til å identifisere celler som er angrepet av HPV. Viruset er en viktig årsak til at det oppstår kreft i livmorhalsen, og vaksinen skal gjøre at kroppen selv kjenner igjen, og går til angrep på HPV-infiserte celler før det utvikler seg til kreft.

I forsøk på mus har vaksinen virket som den skal. Nå skal den altså for første gang prøves på mennesker.

Vaksinen skal gis på to ulike måter, seks pasienter får prøve hver metode. Så skal man evaluere hva som fungere best, og gjøre et nytt forsøk med den metoden, forklarer forskningsdirektøren.

– Dette er en enkel behandling som skal gis på et tidlig stadium i kreftutviklingen, ellers er tankegangen den samme som med annen immunterapi. Vaksinen skal hjelpe immunforsvaret og gi en sterkere respons.

Les om en annen norsk kreftvaksine: Hjelper immunforsvaret med å angripe de farligste kreftcellene

– Vil kunne hjelpe store pasientgrupper

Det hele begynte med Brunsvik Fredriksens doktoravhandling, som la grunnlaget for vaksineprinsippet. Avhandlingen hennes ble i 2008 belønnet med Kongens gullmedalje som tildeles «fremragende, yngre forskere».

Hvis vaksinen gir gode resultater vil den også kunne hjelpe mot andre typer kreft som er forårsaket av HPV.

– Får vi god effekt vil store pasientgrupper kunne få nytte av vaksinen, sier Brunsvik Fredriksen til ABC Nyheter.

Personvernpolicy