Tomatene blir best sånn

Tomatene blir best sånn
Tomatene blir best sånn

Seks morsomme ting å gjøre med tomater

Clotilde bor i Paris og skriver til klikk.no med ujevne mellomrom. Clotilde har gitt oss de fantastiske ristepotetene , de utsøkte caneles og det nydelige mandelsmøret. Sommeren har inntatt byen og nå handler det om tomater.

Om det er en ting som signaliserer sommer, så er det tomaten. Tomater som dyrkes i sesongen kan ikke engang sammenlignes med vintervariantene. De virkelige tomatkjennerne spiser bare tomater som er dyrket i sitt naturlige habitat, altså i jord under solen, og når de på det saftigste og mest uimotståelige.

Du kan selvsagt bruke dem i enkle salater med noen basilikum- og estragonblader, men om du går lei av det kan du vurdere noen av mine ideer som jeg serverer her. Med deilige og modne tomater kan du forsøke deg på disse seks oppskriftene.

Oppskrift med tomat 1: Shakshuka

Dette er en ikke-så-fjern slektning av ratatouillen fra Provence, pebronataen fra Korsika og Piperaden fra Baskerland - vi snakker om shakshuka fra Nord-Afrika og Midtøsten. Vanligvis er det en rett som består tomater, løk, paprika og chili som blir en tykk stuing eller saus som man koker egg i - enten som eggerøre eller speilegg. Det er enkel familiemat som går kjapt å lage og er fleksibel.

Du ser alle oppskriftene nedenfor.

Oppskrift med tomat 2: Gazpacho

Den elegante, spanske suppen er herlig og forfriskende. Og den er svært enkel å lage. Nøkkelen til å høyne smaken er å la ingrediensene bli kjent med hverandre over natten. Da kan du drikke den som den er, eller servere den med noen skåler med finkuttede terninger av agurk, grønn paprika, løk og skiver med skinke, krutonger og annet du kan drysse over.

Oppskrift med tomat 3: Tomatsalat med spelt

Dersom du lager matpakke er dette en super salat å ha på repertoaret. Den er full av smak, forfriskede, mettende og med en god blanding av teksturer fra de kjøttfulle tomatene og seige kornene. Den holder seg så godt at du kan lage flere porsjoner av gangen - så har du lunsjen klar de neste, par dagene.

Oppskrift med tomat 4: Bakte tomater

Dersom du har flere tomater enn du kan spise ferske - for et luksusproblem! - vurder å bake resten i ovnen: Å bake tomater på lav temperatur konsentrerer tomatsmaken på en delikat og fin måte som fremhever den sommerlige søtheten. Ovnsbakte tomater holder seg fint i fryseren og er en utmerket måte bevare hagens grøde.

Oppskrift med tomat 5: Panzanella

Salaten fra Toscana tar hjertelig imot godt, tørt brød. Og salaten er meget smakfull, uvanlig og artig å lage. Brødet suger til seg saftene, blander seg inn og danner et mykt teppe for de andre ingrediensene og gjør en ydmyk tomat- og agurksalat til noe annet og mer substansielt og tilfredsstillende. Sleng på et par skiver med røkt skinke, så kan vi kalle det et måltid.

Oppskrift med tomat 6: Tomat- og kanelsyltetøy

Siden tomater, botanisk sett, er en frukt overrasker det ikke at den funker i syltetøy. Cherrytomater passer utmerket med kanel og sammen lager de et overraskende og supergodt syltetøy, glitrende rødt med søte og syrlige toner av tomat og delikate hint av kanel.

Les også: Ingen krydderhylle er komplett uten Kake med kastanjer Slik lager du marmorkake

Personvernpolicy