- Amming redder liv

- Amming redder liv
- Amming redder liv

Sersjanten traff nyfødte babyer rammet av tyfon. Gjetter du hva hun gjorde?

Fakta
  • Bare 39 prosent av barn under seks måneder i utviklingsland blir fullammet. Bare 58 prosent i alderen 20-23 måneder ammes.
  • En kvinne som fullammer produserer om lag 7,5 desiliter morsmelk hver dag.
  • Morsmelk inneholder nødvendige omega-6-fettsyrer og omega-3-fettsyrer. Disse er viktige for barnets vekst og utvikling, spesielt for hjernen og nervesystemet.
  • Det anbefales å gi barnet morsmelk som eneste næring i de første seks månedene. Ammingen bør fortsette hele det første året.
  • Barn som blir ammet, får høyere IQ og inntekt som voksne, ifølge en studie som er publisert i tidsskriftet The Lancet.
  • 95 prosent av norske spedbarn blir ammet ved to ukers alder.

  • 84 prosent av norske spedbarn fullammes når de er to uker, 35 prosent ved 12 måneders alder.

Kilde: Helsedirektoratet og Den norske Spedkostundersøkelsen

- Amming er historiens billigste og mest effektive livredder, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge.

En britisk studie, viser at amming de første seks månedene blant annet fører til en 53 prosent nedgang i sykehusinnleggelser grunnet diaré.

- Amming er den første ”vaksinen” barnet får og er med på å bygge opp barnets immunforsvar. Omkring 800.000 barnedødsfall kan settes i sammenheng med manglende amming hvert år, påpeker Apeland.

Utstilling om amming

I Filippinene går yrkesmilitære kvinner i bresjen for amming. Bildene Kvinneguiden viser er fra en utstilling som ble vist i Manila, landets hovedstad.

Arrangørene bak utstillingen ønsker å vise at det er mulig å amme, og likevel forbli i arbeid - uansett kvinnens yrke. Bildene viser kvinner som kombinerer det å være mor og amme, med å jobbe i Det filippinske forsvaret, AFP.

- Disse uniformerte kvinnene i AFP viser at med støtte og informasjon, så er det mulig å både amme og jobbe, uttaler Velvet Escaria-Roxas, kvinnen bak nettsiden Breastfeeding Pinays.

Hun er Filippinenes svar på Norges Gro Nylander. Blant annet har hun trent mer enn 4000 kvinner i 20 byer til å bistå ammende kvinner.Kampanjen hennes er viktig, siden barn som fullammes har på verdensbasis 14 ganger mindre sjanse for å dø det første halvåret og amming reduserer kraftig dødfall grunnet akutte luftveisinfeksjoner og diaré. Det viser en studie publisert i det medisinske tidsskriftet the Lancet.

Amming er faktoren med størst innvirkning på barnedødelighet og kan potensielt forebygge 800 000 dødsfall, noe som er 13 prosent av alle dødsfall, blant barn under fem år i utviklingsland, viser en studie publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet i 2013.

Kontroversielle bilder

BERNT APELAND: - Det er ikke noe enkelttiltak som har så store positive resultater for barns helse og overlevelse, og som samtidig koster så lite som amming, sier generalsekretæren i UNICEF Norge. © FOTO: Privat BERNT APELAND: - Det er ikke noe enkelttiltak som har så store positive resultater for barns helse og overlevelse, og som samtidig koster så lite som amming, sier generalsekretæren i UNICEF Norge. © FOTO: Privat

Bildene av de ammende militærmødrene skapte ikke kontrovers da de ble utstilt i Manila.

Derimot reagerte det amerikanske militæret i 2012 da to amerikanske soldater ble avbildet ammende i uniform. Den ene hadde en tvilling på hvert bryst.

Kaptein Keith Kosik i Washingtons nasjonalgarde sa den gang at det var brudd på de militære reglene å la seg fotografere i uniform for å promotere en sak, i dette tilfellet amming.

Amming i Det norske forsvaret

I Norge har arbeidende mødre, -også de som jobber i Forsvaret- rett til ammefri.

- Vi kjenner ikke til at det har vært noen utfordring for arbeidsgiver å legge til rette for ammefri. Erfaringene er at de fleste er ferdig med amming når de er tilbake i jobb etter foreldrepermisjon, sier major og talsperson for forsvarssjefen, Linn Therece Johansen, til Kvinneguiden.

LINN THERECE JOHANSEN: Major og talsperson for forsvarssjefen. © FOTO: Torgeir Haugaard/Forsvaret .LINN THERECE JOHANSEN: Major og talsperson for forsvarssjefen. © FOTO: Torgeir Haugaard/Forsvaret .

Forsvaret følger statens regelverk og skal legge til rette for at personell som ammer etter foreldrepermisjon skal få til dette. Dersom moren arbeider i en hundre prosent stilling og ammer sitt barn, har hun rett til ammefri i inntil to timer hver dag inntil barnet er to år.

LES OGSÅ:

Sersjant Annjanette D Obligado PA - Ammet andres barn - Datteren ville ikke ta pupp- Korporal Noreen N Lopez, PA
Sersjant Gemma Mosca Paf - Sparer pengene til utdannelsen
Major Christina O Baco Paf - Brøt familietradisjonene
Pia Zorayda B. Busiños, trebarnsmor - Vanskelige svangerskap var drivkraften
Menig Bernadette A Ordaneza Pa, tobarnsmor - Begynte da datteren ble syk
Kaptein Daisy Lady A Dilag (FS) PA - Vanskelig når begge er yrkesmilitære
Oberstløytnant Maria Sharon Maonjardin-Suico Paf (RET) - Ammet i kasernene.

Personvernpolicy