– Sladder er det som gjør oss til mennesker

– VIKTIG SLADDER: – Sladder er bare å prate med folk og holde oss oppdatert med den sosiale verden vi lever i. Sladder er det som gjør oss til mennesker, mener Robin Dunbar som er professor i evolusjonær psykologi ved Oxford University. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– VIKTIG SLADDER: – Sladder er bare å prate med folk og holde oss oppdatert med den sosiale verden vi lever i. Sladder er det som gjør oss til mennesker, mener Robin Dunbar som er professor i evolusjonær psykologi ved Oxford University. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Glad i sladder? Sladring er slett ikke bare negativt, men en en viktig del av menneskets natur, ifølge forskere.

Noen elsker å sladre, mens andre er mer ukomfortable med å snakke om andre mennesker bak deres rygg. Uansett hvilken kategori du passer inn i, så kan det være greit å vite at sladder blant enkelte forskere sees som en viktig del av menneskets natur.

Fordi det bidrar til å bygge og styrke sosiale relasjoner, og dele viktig informasjon om hvem man kan stole på, kan sladder også være viktig for vår helse og bidra til at vi lever lenger, mener Robin Dunbar som er professor i evolusjonær psykologi ved Oxford University.

– Den viktigste faktoren for langt liv er størrelsen på ditt sosiale nettverk. Det har en større effekt enn noe annet, bortsett fra å stupe røyken. Ditt sosiale nettverk har en enorm effekt på din lykke og velvære, uttalte han nylig under Cheltenham Science Festival ifølge The Telegraph.

– Informerer og beskytter samfunnet

Hans teori er at språket ble utviklet for å hjelpe oss mennesker å opprettholde våre sosiale nettverk. Dunbar sier den negative bruken av sladder først oppstod på 1700-tallet, og at det før den tid bare var en aktivitet mellom venner og familie.

– Sladder er bare å prate med folk og holde oss oppdatert med den sosiale verden vi lever i. Sladder er det som gjør oss til mennesker, sier Dunbar ifølge avisa.

Han får støtte fra historiker Yuval Noah Harari som er professor ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem. Han mener språket var det viktigste skillet mellom det moderne mennesket og våre forgjengere, som neandertalere. Harari mener mye av kommunikasjon mellom mennesker i dag er sladder, enten det skjer via e-post, telefonsamtaler eller i avisene.

– Ryktespredere er den originale fjerde statsmakt; journalister som informerer samfunnet om og dermed beskytter det mot juksemakere og snyltere, sier han ifølge The Telegraph.

Les også: Menn sladrar like mykje som kvinner

– Kan redusere stress

En studie fra University of California har også vist at sladder kan være positivt, ved at det hjelper med å forebygge dårlig oppførsel og redusere stress.

Mens forskere ved University of Michigan har kommet frem til at for kvinner kan sladder øke nivåene av progesteron, et hormon som forbindes med redusert angst og stress.

I en dansk undersøkelse ble sladder og rykter på arbeidsplassen imidlertid pekt ut som en viktig faktor for sykefravær.

I en studie fra Manchester University undersøkte forskerne hva folk mener om dem som sladrer. Resultatene viste at folk gjerne ikke har tillitt til dem som sladrer veldig mye, men også er skeptiske til dem som sladrer for lite, skriver The Telegraph.

Les mer: – Sladder er sunt

Putin: – Kjedelig uten sladder

Tidligere i år da den russiske presidenten ikke hadde vist seg offentlig på mange dager, førte det til intense spekulasjoner i russiske og internasjonale medier om alt fra sykdom eller militærkupp, til at en påstått kjæreste hadde født.

– Livet ville vært kjedelig uten sladder, fastslo president Vladimir Putin da han viste seg for første gang på ti dager.

Les mer: Putin ler av rykteflom

Noen elsker å sladre, mens andre er mer ukomfortable med å snakke om andre mennesker bak deres rygg. Uansett hvilken kategori du faller inn i, så kan det være greit å vite at sladder blant enkelte forskere sees som en viktig del av menneskets natur.

Fordi det bidrar til å bygge og styrke sosiale relasjoner, og dele viktig informasjon om hvem man kan stole på, kan det også være viktig for vår helse og i ytterste konsekvens bidra til at vi lever lenger, mener Robin Dunbar som er professor i evolusjonær psykologi ved Oxford University.

– Den viktigste faktoren for langt liv er størrelsen på ditt sosiale nettverk. Det har en større effekt enn noe annet, bortsett fra å stupe røyken. Ditt sosiale nettverk har en enorm effekt på din lykke og velvære, uttalte han nylig på Cheltenham Science Festival ifølge The Telegraph.

Hans teori er at språket ble utviklet for å hjelpe oss mennesker å opprettholde våre sosiale nettverk. Dunbar sier den negative bruken av sladder først oppstod på 1700-tallet, og at det før den tid bare var en aktivitet mellom venner og familie.

– Sladder er bare å prate med folk og holde oss oppdatert med den sosiale verden vi lever i. Sladder er det som gjør oss til mennesker, sier Dunbar ifølge avisa.

Han får støtte fra historiker Yuval Noah Harari som er professor ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem. Han mener språket var det viktigste skillet mellom det moderne mennesket og våre forgjengere, som neandertalere. Harari mener mye av kommunikasjon mellom mennesker i dag er sladder, enten det skjer via e-post, telefonsamtaler eller i avisene.

– Ryktespredere er den originale fjerde statsmakt; journalister som informerer samfunnet om og dermed beskytter det mot juksemakere og snyltere, sier han ifølge The Telegraph.

En studie fra University of California har også vist at sladder kan være positivt, ved at det hjelper med å forebygge dårlig oppførsel og redusere stress.

Les mer: - Sladder er sunt

Mens forskere ved University of Michigan har kommet frem til at for kvinner kan sladder øke nivåene av progesteron, et hormon som forbindes med redusert angst og stress.

I en studie fra Manchester University undersøkte forskerne hva folk mener om dem som sladrer. Resultatene viste at folk gjerne ikke har tillitt til dem som sladrer veldig mye, men også er skeptiske til dem som sladrer for lite, skriver The Telegraph.

Putin: – Kjedelig uten sladder

Tidligere i år da den russiske presidenten ikke hadde vist seg offentlig på mange dager, førte det til intense spekulasjoner i russiske og internasjonale medier om alt fra sykdom eller militærkupp til at hans kjæreste hadde født.

– Livet ville vært kjedelig uten sladder, fastslo president Vladimir Putin da han viste seg for første gang på ti dager.

Les mer: Putin ler av rykteflom

Personvernpolicy