Nå kan du gi kiropraktoren karakter på nett

SJEKK HVA ANDRE MENER: – Vi utvider nettsiden med oversikt over kiropraktorer fordi det har vært etterspørsel blant våre brukere, og faktisk har noen kiropraktorer også etterlyst det, sier daglig leder i Legelisten.no Lars Haakon Søraas.
SJEKK HVA ANDRE MENER: – Vi utvider nettsiden med oversikt over kiropraktorer fordi det har vært etterspørsel blant våre brukere, og faktisk har noen kiropraktorer også etterlyst det, sier daglig leder i Legelisten.no Lars Haakon Søraas.

Les hva andre mener om en kiropraktor før du bestiller time.

Mer om kiropraktorer:

Norge har ingen utdanning for kiropraktorer. Statens autorisasjonskontor for helsepersonell godkjenner derfor bare utdanning som er ECCE akkreditert. Utdanningen er normert til fem år og gir en felles standard, noe som gir godkjent utdanning for praksis i de fleste land.

Etter eksamen må man gjennomføre et år turnustjeneste ved en autorisert kiropraktorklinikk i Norge, samtidig tar du flere turnuskurs og utdanning innen trygdefaglige emner. Turnustjeneste fra Danmark og England kan godkjennes, men utdanning innen trygdefaglige emner kommer i tillegg.

I noen tilfeller kan dokumentert relevant arbeidserfaring fra annet land kompensere for hele, eller deler av norsk turnustjeneste. En kiropraktor arbeider som primærkontakt for å stille diagnose og følge opp pasienter med plager og redusert funksjon i bevegelsesapparatet, eller nerve-, muskel-, skjelettsystemet. Kiropraktorens oppgave er å diagnostisere, behandle, rehabilitere og forebygge slike plager.

De fleste kiropraktorer jobber i privat praksis, mange i tverrfaglige klinikker. Gjennomført turnuskurs og kurs i tverrfaglige emner gir rett til å sykemelde og henvise direkte til spesialist og undersøkelser.

Kilde: Statens autorisasjonskontor for helsepersonell

Legelisten.no er en nettside der nordmenn inviteres til anonymt å legge ut kommentarer om sine erfaringer med landets fastleger og tannleger. Nå utvider nettstedet tilbudet til også å inkludere kiropraktorer.

– Vi begynte med fastleger og har utvidet med tannleger, gynekologer, hudlege, barneleger, indremedisiner og urologer. Vi fortsetter å legge til flere legespesialister, men når vi nå utvider med kiropraktorer er det den første nye kategorien som ikke er leger, sier daglig leder Lars Håkon Søraas i Legelisten.no til ABC Nyheter.

Han forteller at de legger til kiropraktorer fordi det har vært et ønske fra brukerne av nettstedet.

– Faktisk har noen kiropraktorer også etterlyst det. Det har vært litt varierende kvalitet i bransjen, derfor er det ønske blant kiropraktorene å vise frem overfor mulige pasienter at de har god kompetanse, sier Søraas.

Les også: Folk snakker pent om leger på anonymt nettsted

Oversikt over 800 kiropraktorer

Den nye tjenesten ble lansert tirsdag morgen, på nettsiden som hver måned har rundt 150.000 brukere. Søraas sier de har jobbet med å få tak i gode data og har fått en oversikt som er tilnærmet komplett.

– Vår oversikt inkluderer rundt 800 kiropraktorer over hele landet. Det er alle vi har klart å oppdrive og det skal være en ganske komplett liste. Vi har sendt skriv til så mange klinikker som mulig, og fått med rettelser og tilføyelser. Vi er rimelig sikre på at vi har en god oversikt.

På nettsiden kan brukerne blant annet lese hvor kiropraktorene jobber, og når de ble autorisert.

– Brukerne kan som alltid legge igjen sine kommentarer om og erfaringer med kiropraktorene.

– Vi har også med informasjon om hvem som er medlemmer i Norsk kiropraktorforening. Utdannelse har vi dessverre ikke med når vi lanserer, men det er noe vi håper å få lagt til etter hvert. I tillegg tror vi også hvilke språk kiropraktoren behersker vil kunne være nyttig informasjon for mange.

Les også: Tannlege mistet autorisasjonen

– Positivt at kiropraktorer er på Legelisten

Mens det var skepsis blant leger til at anonyme nettbrukere skulle kunne kommentere og gi dem karakter på Legelisten.no da tjenesten ble lansert i 2012, er Norsk kiropraktorforening fornøyd med at nettsiden nå inkluderer kiropraktorer.

– Vi er positive til at kiropraktorer er på Legelisten. Det gjør tjenesten vår mer tilgjengelig. Nettsiden er mye brukt, så vi er generelt sett glade og ser det som en bitteliten anerkjennelse for den innsatsen vi gjør for muskel- og skjelettpasienter, sier informasjonsansvarlig Joachim Andersen i Kiropraktorforeningen til ABC Nyheter.

– Er du enig i at det er varierende kvalitet blant kiropraktorer i Norge?

– Ikke noe mer enn at det er varierende kvalitet i enhver helsepersonellgruppe. Kiropraktorer gjør et godt arbeid og har en høy faglig og etisk standard. Har de autorisasjon og er medlem hos oss så er det et kvalitetsstempel, svarer Andersen.

Han viser til at foreningen stiller krav til en mer omfattende turnustjeneste enn Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (se faktaboks) og i tillegg krever årlig etter- og videreutdanning.

Les også: – Forbrukerrådets avtale i strid med norsk politikk

Personvernpolicy