Stress på jobb trenger ikke forårsake fedme

Stress på jobb er kanskje ikke like farlig som tidligere antatt. Foto: Dmitriy Shironosov (shutterstock.com)
Stress på jobb er kanskje ikke like farlig som tidligere antatt. Foto: Dmitriy Shironosov (shutterstock.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere studier har gitt stress på jobben noe av skylden for vektøkning. Det kan ha vært feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere studier har vist at stress kan ha en innvirkning på vekten og være grunnen til fedme. Småspising, vanedannende eller tvangsmessig atferd og et ubalansert kosthold kan faktisk bli fremprovosert av ukontrollerte følelser.

En ny studie har forsøk å forså på hvilken måte jobbstress kan ha sammenheng med vektøkning hos normalvektige mennesker.

Et europeisk forskningsteam har analysert åtte studier som involverer mer enn 60.000 arbeidstakere som rapporterte om jobbstress og lot forskerne registrere vekten deres over tid.

Les også: Et økt inntak kan få deg ned i vekt

Stressøkning kan ha innvirkning

I International Journal of Obesty 4. juni skriver forskerne at resultatene av disse studiene ikke viser noen sammenheng mellom jobbstress og vektøkning eller fedme.

Forskerne konstaterer også at de som hadde opplevd mindre stress ikke hadde opplevd noen nedgang i vekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ene gruppe som gikk opp i vekt besto av menn og kvinner som gikk fra en relativt stressfri arbeidshverdag til en der de har opplevd mer jobbrelatert stress.

Det kan tyde på at en økning av mengde stress på jobb kan være en årsak til vektøkning, i større grad enn et konstant nivå av stress.

Les også: Tre ekle ting du garanter har opplevd på kjøkkenet

Trivsel positivt for vekten

Dermed vil en ny jobb med økning av mengden stress og press være farligere for midjen enn det daglige arbeidsrelaterte stresset.

Forfatterne av studien skriver også at det varierer på hvilken måte jobbstress er definert, og at det derfor fortjener ytterligere oppmerksomhet.

Uansett virker det klart at det å trives på jobben kan være et av de mest virkningsfulle tiltakene for å bøte på folkehelseproblemet fedme.

I mars 2014 publiserte American Journal of Preventive Medicine en studie på jobb og fedme som viste at det var yrker innenfor offentlig forvaltning og helsesektoren som var mest utsatt for fedme.

Les også: Ny teknologi finner lungesvulster