Cøliaki:Denne brødskiven kan være grunnen til at du er mye trøtt og sliten

TEGN PÅ CØLIAKI: Uoppdaget cøliaki fører ofte med seg magesmerter og diaré. Foto: Thinkstock
TEGN PÅ CØLIAKI: Uoppdaget cøliaki fører ofte med seg magesmerter og diaré. Foto: Thinkstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er symptomene på cøliaki.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Symptomer på cøliaki:

(Kilde: Helseleksikonet.no)

– En person som har cøliaki vil som regel oppleve voldsomme magesmerter , oppblåst mage og diaré, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim og fortsetter:

– Personen kan også oppleve vektreduksjon , tretthet, slapphet og hodepine.

Du kan likevel oppleve å ha perioder med forstoppelse og vanlig avføring.

– Ofte er diaré et kjennetegn på at du har cøliaki. Likevel er det ikke alltid dette er tilfelle, og det kan derfor være vanskelig å sette en diagnose med en gang, sier ernæringsfysiologen.

Skal vi tro Norheim, kan det ta flere år før du diagnosen.

– Mange som sliter med cøliaki blir vant til smertene. Dette er ofte en av årsakene til at det tar tid å få diagnosen, forteller hun.

Les også: – Ikke kutt ut gluten på egenhånd

Kroppen får ikke det den trenger

Ifølge generalsekretær i Norsk cøliakiforening, Knut Peterson, er det mange som tror at cøliaki er en allergi – det er feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Cøliaki er en autoimmun sykdom – ikke en allergi, fastslår han.

Når du har cøliaki vil kroppen reagere på gluten ved at tarmtottene i tynntarmen blir ødelagt.

– Tarmtottene er der for å suge til seg næring til kroppen. Når disse blir ødelagt vil ikke kroppen lenger få den energien den trenger, og du kan dermed føle deg trøtt og sliten, sier Peterson.

Gluten finnes i bygg, hvete og rug – og til manges overraskelse; spelt.

– Mange ser på spelt som et helsemessig bra produkt, og tenker at dette er en god erstatter for de som ikke tåler hvete, men spelt inneholder også gluten, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Glutenintoleranse eksisterer kanskje ikke likevel

Lever i uvitenhet

Peterson mener at det er mellom 80-100.000 personer som har cøliaki i Norge. Kun 20.000 av disse har fått diagnosen.

– Det er mange som ikke er klar over at de har cøliaki, mener generalsekretæren i NCF.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den fysiske reaksjonen kan nemlig variere fra person til person.

– Noen vil oppleve litt urolig mage og ferdig med det, mens andre vil oppleve å kaste opp og få voldsomme magesmerter. Ødeleggelsen i tarmen vil imidlertid være like ille for alle, sier Peterson og fortsetter:

– Å spise gluten når du har cøliaki, vil over tid føre til skader på tarmtottene.

Les også: Ti tegn på at du ikke tåler gluten

Artikkelen fortsetter under bildet.

Cøliaki symptomerAlle med påvist cøliaki-diagnose har rett til grunnstønad. Foto: Guro Heiret

Glutenfritt kosthold

For de med cøliaki er det med andre ord viktig å ha et kosthold helt uten gluten. Dette kan imidlertid være en utfordring for mange.

– I starten kan det virke vanskelig å skulle kutte ut gluten. Det finnes gluten i veldig mye, og du må hele tiden passe på hva du får i deg, påpeker Peterson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er derfor glad for å se at utviklingen går i riktig retning når det gjelder merking av gluten.

– Merking av gluten forbedres stadig, og nå nylig ble det bestemt at også menyer skal merkes, sier generalsekretæren i NCF.

Han påpeker at erfaring også vil gjøre det lettere for de som har cøliaki.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter hvert vil det bli en vane å skulle være uten gluten, sier han.

Les også: Blir du sunnere uten gluten?

Ikke-cøliakisk glutensensitivitet

Å ha mageproblemer og magesmerter kan både være plagsomt og skjemmende. I mange tilfeller er det også vanskelig å vite hva som er årsaken til problemet.

– Det finnes mange som har et behov for å spise glutenfritt uten å vite det, og så har du de vi kaller ikke-cølakisk glutensensitive, forklarer Peterson.

Dette er personer som delvis reagerer på samme måte som en med cøliaki, men tarmtottene vil ikke bli ødelagt dersom du spiser gluten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I slike tilfeller er det vanskelig å stille en diagnose, og det kan være svært frustrerende for personen det gjelder, mener generalsekretæren i NCF.

Les også: – Vi klarer ikke levere nok glutenfrie bakevarer

I motsetning til de med cøliaki, vil du ikke få pengestøtte fra staten.

Har du ikke-cøliakisk glutensensitivitet er det likevel greit å holde seg unna gluten.

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no