NRK-profil Carina Olset åpen om tarmsykdom

Artikkelen fortsetter under annonsen

I påsken 2011 oppdaget Carina Olset (33) at noe var galt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et foredrag holdt for Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer tirsdag denne uka snakket den kjente NRK-programlederen Carina Olset for første gang offentlig om at hun lider av en kronisk tarmsykdom.

De siste årene har 33-åringen vært innlagt på sykehus grunnet sykdommen.

Det var under en påsketur til New York i 2011 av programlederen for første gang skjønte at noe var galt.

– Jeg oppdaget blod i avføringen og brukte hele uka på å spørre rundt på Manhattan i desperat jakt etter toaletter, sa hun under foredraget.

Saken ble først omtalt av Dagbladet.

– En stor nedtur

Bare en måned etter fikk hun diagnosen ulcerøs kolitt. Høsten i 2013 fikk Olset det første alvorlige sykdomsutbuddet.

PÅ SYKEHUS: NRK-programlederen Carina Olset har vært innlagt på sykehus flere ganger de siste årene som følge av sykdommen. Foto: SkjermdumpPÅ SYKEHUS: NRK-programlederen Carina Olset har vært innlagt på sykehus flere ganger de siste årene som følge av sykdommen. Foto: Skjermdump

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg slet med å få i meg mat og var på do 30-40 ganger om dagen og ble innlagt på sykehus i en ukes tid før jeg ble sykemeldt i to måneder. Det var en ganske stor nedtur. Frem til da hadde jeg bare brukt tabletter som medisinering, sa den profilerte tv-profilen.

I fjor vinter begynte hun å mistet kontrollen over når hun måtte gå på do. Nå kombinerer hun sykdommen med programlederjobben ved å gå med nødpose i veska i tillegg til nye medisiner.

– Der har jeg alt om uhellet skulle være ute.

Les også: – Du bør kjenne innsiden av kroppen din og lytte til den

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bæsja meg ut

Under foredraget snakket Olset åpenhjertig om hvordan sykdommen er med henne når hun går på jobb.

Hun har tidligere stått på scenen under idrettsgalaen med bleie og gjort i buksa under en under direktesendt fotball-landskamp mellom Norge og Nederland i april.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Under nasjonalsangen bæsja jeg meg ut. På dette bildet har jeg akkurat gjort i buksa. Jeg klarte likevel å gjøre jobben min. Etter introduksjonen plukket jeg opp veska mi, gikk på toalettet og gjorde det jeg måtte gjøre, sa hun.

Da Olset måtte legges på isolat i julen, følte hun at sykdommen hadde tatt fra henne alt.

ISOLAT: I jula måtte programlederen legges inn på isolat og kunne ikke reise til familien i Nord-Norge som hun hadde planlagt. Foto: SkjermdumpISOLAT: I jula måtte programlederen legges inn på isolat og kunne ikke reise til familien i Nord-Norge som hun hadde planlagt. Foto: Skjermdump

– Jeg ble sykmeldt og var kostant utmattet. Det er ganske kjedelig når man ikke får gjøre det man vil, men det aller verste er å ikke rekke toalettet, sa hun under foredraget.

Men igjen har Olset kjempet seg tilbake og skal i juni lede flere direktesendinger under kvinnenes fotball-VM i Canada.

Les mer: En trussel mot moderne medisin

Hylles for åpenhet

Arne Schatten, Generalsekretær i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer, hyller Olset for sin åpenhet om sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Inntil Carina Olset gikk på podiet i går har dette vært så tabubelagt at jeg i mine 16 år i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer ikke noen gang har hørt en så åpen pasienthistorie, sier han til Dagbladet og fortsetter:

– Det flotte med Carina er at hun gjør jobben sin på tross av sykdommen, og har begått et usedvanlig likemannsarbeid ved å stå frem på denne måten. Det viser at med rett behandling får man et grunnalg for å mestre hverdagen.