17. mai-krise? Her får du hjelp

Triksene som kan redde deg på nasjonaldagen.

Med dårlig tid og mye som skal gjøres før 17. mai, kan det være greit med noen nyttige og morsomme triks for å komme seg gjennom forberedelsene og gjennomføringen av den store dagen.


Rynkefri med isbiter

I videoen øverst i artikkelen viser vi hvordan man kan få vekk de verste skjorterynkene uten å bruke strykejern. Et par isbiter sammen med skjorten i tørketrommelen gjør susen. Etter bare noen minutter var mesteparten av rynkene dampet ut. Det er selvsagt viktig å sjekke at plagget tåler tørketrommelen før du tester ut dette tipset.


Skulle ikke plagget tåle tørketrommel, og du likevel må ty til strykejernet, er disse tipsene verdt å ta med seg på veien:


Blankt sølv uten sølvpuss

Når det kommer til bunadssølvet, viser videoen under en metode som gjør sølvpussen mye enklere. Ved hjelp avaluminiumsfolie, varmt vann og salt blir sølvet blankt og skinnende av seg selv. Når sølvet kommer i kontakt med aluminium snur nemlig prosessen der svart sølvsufid dannes og gjør sølvet misfarget. Vannet må være så varmt som mulig for at trikset skal fungere optimalt. Du kan også prøve å erstatte saltet med natron. OBS! I noen søljer er det meningen at sølvet skal være oksidert (der det er svart i mønsteret). Da må du heller bruke vanlig sølvpuss.


Unngå isgris på barnefingre

Så til et triks som kan spare deg for mye vaskejobb etter 17. mai. Små barn elsker is, men klarer sjelden å spise den opp før den smelter utover fingrene. Det kan føre til mye flekker både på barna og alt de måtte finne på å ta på. Hvis du trer ispinnen gjennom et kaffelokk, fungerer den som en oppsamler av smeltet is. Muffinsformer og kaffefiltre kan brukes på samme måte.


Kaldt i glasset

Liker du drikken din kald, men har glemt å legge den i kjøleskapet? Druetrikset under kjøler ned drikken uten at den vannes ut. Men det krever at du har tenkt litt på forhånd, og lagt druene i fryseren. Kanskje dette blir redningen for uforberedte gjester, som har med seg lunken drikke til 17. mai-frokosten?


Jukse-sjampis

Og så et litt artig triks på slutten, som kanskje kan sees på som et morsomt påfunn, heller enn en genial løsning på et problem. Slik lager du sjampanje ut av vin:


ABC Nyheter ønsker deg en riktig god 17. mai-feiring!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus