Svakt grep kan være tegn på dårlig helse

Illustrasjonsfoto: Shutterstock
Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Nedgang i grepsstyrke kan være tegn på økt risiko for tidlig død.

Nesten 140.000 pasienter i alderen 35 til 70 år, fra 17 forskjellige land, deltok i en canadisk studie som målte grepsstyrke over tid.

Pasientenes helse ble nøye overvåket i fire år. Hver gang de var til undersøkelse hos legen, ble de bedt om å gripe en Jamar dynamometer, som måler muskelstyrke.

Les også: Mann (62) som fikk kunstig hjerte har blitt helt frisk

Fem kilos nedgang i grepsstyrke ble knyttet til 16 prosent økning i risiko for død, uavhengig av dødsårsak, i løpet av en fireårs periode. Nedgangen i grepsstyrke ble også assosiert med syv prosent økt risiko for hjerteinfarkt og ni prosent økt risiko for slag.

Den canadiske studien viser at grepsstyrke er bedre til å spå risiko for tidlig død enn måling av blodtrykk.

Forskningsresultatene var de samme da helsefaktorer som alder, nikotin- og alkoholbruk, utdannelsesnivå og arbeidsforhold ble tatt med i beregningen.

Les også: – Tre til fem kopper kaffe daglig beskytter hjertet

– Å teste grepsstyrke er både en billig og enkel måte for å vurderer pasientenes risiko for tidlig død og kardiovaskulær sykdom, sier forskningsleder Dr. Darryl Leong, professor i medisin ved McMaster University i Hamilton, Ontario.

Studien viste imidlertid ingen sammenheng mellom grepsstyrke og økt risiko for diabetes og lungesykdommer.

Les også: Flest dør av hjerte- og karsykdom eller kreft

Forskerne understreker at det er behov for mer forskning om temaet ettersom grepsstyrken kan avhenge av personens størrelse, vekt og etnisitet.

Det er også et behov for mer forskning om hvorfor det er en sammenheng mellom grepsstyrke og helse, og om økt muskelmasse kan virke forebyggende for hjertesykdom.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden