På tide med sommerøl

På tide med sommerøl
På tide med sommerøl

Sommeren har ikke etablert seg helt enda, men bryggeriene stiller allerede opp paller på paller med lettdrikkelig øl av den lyseste varianten i butikkene. Det meste er stort sett som i fjor, men noe nytt finner man også denne sommeren.

Et glass med iskaldt øl på en varm sommerettermiddag er for mange toppen av lykke. Det ølet som passer til slike opplevelser skal helst være lett, lyst og ikke for smaksrikt. Her er man ute etter ølet leskende egenskaper og ikke komplekse og sammensatte smaksbilder eller uvanlige tilsetninger. Nei, verandaølet skal være slik det alltid har vært, selv om det nok finnes de som mener at dette er toppen på kjedelighet.

I år, som i fjor, og som året før det, så kommer det en rekke øl med sommermotiver og navn som vitner om håpet om en bedre sommer enn i fjor. Skulle det gå så ille at det blir skyer og regn, som det ofte pleier, så kan man i det minste se sommermotivet på boksen mens man sitter inne og venter på bedre dager.

Vi har testet et par sommerlige øl denne gangen og vil fortsette med flere sommerlige øl i ukene fremover. Denne gangen er det noen nyheter fra Hansa, Aass og en klassiker fra Mack. Alle sommerlige i smaken og velegnet for glade sommerkvelder. Du finner dem i en butikk i nærheten av deg.

Aass California Hveteøl

Dette er en liten boks som er lett å passere i hyllene. Den litt forunderlige kombinasjonen av hvit bakgrunn og sølvfarget tekst gjør det svært vanskelig å lese teksten fra litt avstand hvis man ikke har et ekstremt godt syn.

Mulig det pirrer nysgjerrigheten hos noen, men det er nok like mange som vandrer forbi uten å se at det faktisk er et nytt hveteøl. Ølet er lyst gyldent med et massivt hvitt skum. Dufter av sødme, noe sitrus og litt karamell. Ikke så utpreget duft av hvete som man forventer, noe som nok skyldes en hybridmessig gjæringsprosess hvor det er benyttet både under- og overgjær.

Munnfølelsen er middels myk og det har en litt karamellaktig sødmesmak. Noe bitterhet i avslutningen. Et greit og lettdrikkelig øl som ikke er helt hvete eller lager, men noe midt i mellom. Aass California Hvete er ikke spesielt spennende og på en måte reflekterer nok innholdet boksens litt unnselige design.

Hansa Appelsin

Smaksatte øl har ikke tatt helt av i Norge, men dette er en trend som er relativt stor i andre deler av Europa. Hansa Borg prøver seg nå med en såkalt Limited Edition som skal selges sommeren 2015.

Dette er nok en type øl som mange ølelskere vandrer rett forbi uten å la seg friste. Det er liksom ikke helt ekte øl når man tilsetter appelsiner. Kanskje man tror at dette er kun for de som ikke liker den ekte ølsmaken? Men, dette ølet er faktisk veldig leskende og lettdrikkelig.

Den lille smaken av appelsin er ikke for påtrengende, men fungerer som en ekstra forfriskende topping på det lyse lagerølet som det er basert på. Fargen er lyst gylden og appelsinølet har et kraftig hvitt skum. Den lave alkoholprosenten på 4,1 og det artige appelsinpreget gjør dette til et fint alternativ i solsteiken.

Smaken av appelsin vil nok bli litt for utpreget til at dette kan fungere som et matøl, men som en forfriskning er det absolutt et helt greit alternativ til andre sommerøl.

Mack Midnattssol

Vi som er så heldige å bo i den vakreste landsdelen er også velsignet med det vakreste naturfenomenet: Midnattssolen!

De ganger midnattssolen viser seg igjennom det tykke skydekket, som stort sett ligger over landsdelen mens søringene koser seg i tosifrede temperaturer, så er det nesten sånn at man glemmer at det kommer enda en vinter.

Det er vel derfor helt naturlig at landsdelens bryggeri og stolthet lager et eget øl til denne vakre naturopplevelsen. Midnattssol er et klassisk sommerøl, lyst gylden og med et luftig hvitt skum. Duften er ikke særlig utpreget, men her er hint av bakst, fersken, eple og noe krydder. Smaken er lett og forfriskende, med middels fruktighet. En noe krydrete ettersmak og litt bitterhet i avslutningen.

Et helt greit sommerøl som fungerer aller best etter midnatt i skinnet fra midnattssola.

Hansa Vienna Lager

Dette er ikke et sommerøl, men er absolutt et øl som egner seg på sommeren. Vienna Lager er siste tilskudd til spesialserien til Hansa Borg. Her har de tidligere lansert øl som IPA, Porter, Hvete.

Nå kommer det en litt lettere variant, som samtidig har et klart definert smaksbilde. Dette er en eldre østerisk lagervariant som har navnet sitt fra byen Wien. Fargen på dette ølet er kobberaktig og ølet har et fint luftig skum. Duften er fruktig og krydrete med noe bakst, blomster og sitrus.

Godt og tydelig karamellpreg. Ølet fremstår som friskt i smaken, med god fruktighet og middels fylde. Et øl som egner seg meget godt til grillopplevelser på sommeren. Hansa Vienna Lager vil nok få mange venner blant de som setter pris på en god øl i sommervarmen.

Dette ølet kunne med fordel ha blitt produsert i en litt sterkere og enda mer smaksrik variant.

Vi fortsetter vår vandring gjennom sommerens ølnyheter neste helg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden