De klarte ikke innrede den store stuen

FØRBILDE: Slik så den store stuen ut før Bonytt-hjelpen startet oppussingen. Foto: Privat
FØRBILDE: Slik så den store stuen ut før Bonytt-hjelpen startet oppussingen. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se resultatet etter oppussingen!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette kostet forvandlingen:
  • Teppe: 2,5 x 2,8 m kr 33.500
  • PK22 stoler i skinn, to stk. kr 64.000
  • Lampe Lumiere XXL fra Foscarini kr 5.669
  • Oslo lampe kr 3.490
  • Hay bord: kr 1.759
  • Hay teppe Kr 3.599
  • Maleri, Mari Follinglo kr 15.000
  • Maleri, G. B, Bræin kr 5.500
  • Bilde, Tom Gundersen kr 3.700
  • Pledd, puter, dekorgjenstander, ca. kr 7.500
  • Montana reol kr 42.000
  • Totalt kr 185.717

Egentlig hadde beboerne et luksusproblem:

Stuen var så stor at den var vanskelig å innrede. Men magasinet Bonytt hjalp dem.

Familiens utfordring

Utgangspunktet var et stort og uferdig innredet rom.

– Vi hadde totalrenovert et funkishus fra 1969, og trengte hjelp til å få til en god løsning i det store og upersonlige stuearealet, sa beboerne før oppussingen satte i gang.

Med tre enkle grep fikk familien en innbydende og hyggelig stue, ved hjelp av Bonytt-hjelpen og interiørarkitekt MNIL Lisbeth Bjerch.

(Klikk.no og Bonytt er begge eid av Egmont Publishing.)

Interiørarkitektens løsning

Stuen var stor, og det var langt mellom møblene.

– Hva tok du utgangspunkt i?

– Aller først snudde jeg hjørnesofaen, og åpnet slik opp rommet. Opprinnelig sto den med ryggen til når man kom inn. Deretter plasserte jeg hele sittegruppen på et stort, tykt teppe midt på gulvet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Teppet myket opp inntrykket, samlet møblene og ga stuen et klart fokuspunkt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

OppussingNY STUE: Sofa fra Erik Jørgensen, Montana reol i farge 36 coal, og stoler PK22 fra Fritz Hansen, design: Poul Kjærholm, fra Møbler & Miljø. Pute i stolen fra Missoni, BellasHus. På reolen: Globo lysestake fra Kähler og trehender fra Hay, begge fra OE Strande. Lampe Lumiere XXL fra Foscarini. Pledd og rosa og hvit pute i sofaen fra Hay. Svart lysestake på bordet fra Expo Nova. Telysholdere i metall fra Tom Dixon, Est Design. Gul puff fra Invit Interiør. Stort teppe, 2,5 x 2,8 m, fra Danskina. Rødt maleri av Mari Follinglo og blått maleri av Gørild Bruaset Bræin. Foto: Espen Grønli

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du valgte å beholde den grå endeveggen, og bygget videre på den med en reol i samme farge. Hvilken funksjon har veggen og fargen i rommet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

BONYTT-HJELPEN: Interiørarkitekt MNIL Lisbeth Bjerch. Foto: Privat BONYTT-HJELPEN: Interiørarkitekt MNIL Lisbeth Bjerch. Foto: Privat

– Den fungerer som en fin kontrast mot de andre hvite flatene i interiøret, og den bidrar til å gjøre rommet kortere og mindre firkantet. Den er også en flott bakgrunn for det røde maleriet.

– Hva bestemte fargesammensetningen i interiøret?

– Jeg bygde videre på det røde blikkfanget på veggen og den okergule puffen og stolen. Rosa, grå og hvite nyanser bandt det hele sammen på en helhetlig måte.

En mer helhetlig og gjennomtenkt stue

Cecilie Claussen er interiørarkitekt og liker den nyoppussede stuen. Hun mener stuen i utgangspunktet hadde et godt potensial.

– Det med tanke på både størrelse og det faktum at den har en stor vindusflate som både skaper godt miljø og øker romfølelse, samt gir godt lys til rommets areal, sier hun.

Hun synes den gamle stuen fremstår som noe upersonlig og lite planlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Måten sofaen var plassert skaper dårlig flyt i rommet og gir deg følelsen av at du går inn i et klumpete møbel i stedet for mot en innbydende sittegruppe. Rommet hadde heller ngen klare brukssoner, noe som gir det et veldig rotete inntrykk, sier Claussen.

Hva likte du best i den nye stuen?

– Den nye stuen fremstår mer helhetlig og gjennomtenkt. Ved å endre retning/plassering av sofa, skaper man en mer innbydende atomsfære i rommet – og ved å få en klar bruk av bakveggen og lage en sittegruppe, skaper man en helhet i rommet. Det gir et mer personlig inntrykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beboerne har plassert oppbevaringsmoduler langs hele bakveggen, som de bruker til både plassering av TV og dekorgjenstander.

– Ved å gjøre dette, fremheves rommets størrelse samt skaper et klart fokuspunkt. Det er flott at denne er i samme farge som bakveggen. Det gir et litt roligere inntrykk, sier Claussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

OppussingDETALJER MED PERSONLIGHET: Lysestake fra Expo Nova og telysholdere Etch fra Tom Dixon, Est Design. SPREKE ELEMENTER: Stor strikkepuff, Urchin Pouf, design: Christien Meindertsma, fra Invit Interiør. Foto: Espen Grønli

OppussingVARME KONTRASTER: Vase fra Jonathan Adler, telysholdere fra Bolia og Bohus. Bildet er malt av Mari Follinglo. GAMMELT OG NYTT: Arvestykket på fire ben er frisket opp med matchende pute og pledd fra Jonathan Adler/Bellas Hus. Foto: Espen Grønli

Interiørarkitekten trekker frem og roser den okergule puffen og det røde bildet på bakveggen:

– Det tilfører rommet spennende kontraster, noe som er viktig med mørke farger på vegg. For å øke helheten er det brukt farge på puter, som fremhever disse elementene og igjen fører til et mer sammenhengende rom, sier hun og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ved å bruke tepper, skapes en lunere atmosfære, noe som er viktig i store rom. Tepper er også med på å skape mer definerte soner, samt kan virke positivt på akustikken i rommet.

Tips for deg med stor stue

Beboerne i denne Bonytt-hjelpen-saken er nok ikke alene om å ha problemer med å møblere en stor stue.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er interiørarkitekt Claussens møbleringstips:

1. Store rom er topp å møblere, men kan også by på utfordringer! Det tillater at man kan utfolde seg kreativt og skape et flerfunksjonelt rom med ulike soner som gjør rommet mer interessant.

2. Tenk på rommets form og plassering av vinduer og møbler for å fremheve dette på en positiv måte. Har du en flott utsikt, ikke sett sofaryggen mot denne.

3. Har du en lang stuevegg, fyll den med en slank oppbevaringsmodul med dekorative gjenstander. Dette gjør den til et naturlig lekkert fokuspunkt istedet for en kjedelig og dominerende vegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Tenk funksjon først! Det er viktig at du har klart for deg hvilke funksjoner stuen skal inneha. Stuen skal være et rom for både aktivitet, hvile og hygge, så prøv å dele inn rommet etter dette. Tenk etter hva som er viktig for deg som skal bo der, og hva som ønskes ut av rommet for å gjøre hverdagen optimal.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

OppussingRETROINSPIRERT KROK: Hjørnet ved veggen inn til kjøkkenet fungerer foreløpig som en krok for lesing og avslapping. Planen er med tiden å installere en peis, som vil bidra med varme og god stemning både i kjøkken og stue. Den okergule stolen har noen år på baken, men glir elegant inn i det stilrent møblerte hjørnet av den 40 kvm store stuen. Stålampen Oslo Wood fra Northern Lighting, Est Design, har nostalgiske trekk fra samme periode som stolen. Bord Don't leave me og gulvteppe Peas i fargen Soft Grey, str. 140 x 200, fra Hay, kr 3599, OE Strande. Bilde er signert Tom Gundersen. Der bildet henger nå, planlegges det en peisinnsats. Unødvendig å si at det vil tilføre kroken en tilleggsverdi. Foto: Espen Grønli

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Med tanke på møblering, ikke vær redd for å sette møbler sentralt i rommet. En god tommelfingerregel er at høye møbler går mot vegg, og lave møbler kan være sentralt i rom slik at de ikke stenger visuelt.

6. Ved å sette sofaen midt i rommet skaper du en klar sosial sone med gode og klare gangsoner rundt.

7. Skal spisestuen være en del av stuen er det bra at det er kort vei til kjøkkenet.

8. Et stort rom tåler mye farge og store mønstrete gjenstander. Lag deg noen klare fokuspunkter som tilfører rommet dybde.

9. Oppbevaring: Man kan aldri få nok oppbevaring så tenk over hvordan dette kan gjøres på en elegant og subtil måte. Et godt tips er å dedikere en full vegg til en plassbygd oppbevaringsmodul, gjerne fra gulv til tak. Få tak i en god møbelsnekker og lag en enhet som tillater flere funksjoner. Kanskje tv-en kan gjemmes bort når den ikke er i bruk?

10. Tepper. Bruk av tepper i store rom kan være med på å lage en lunere atmosfære samt gi bedre akustikk i rommet.

Badet var ikke pusset opp siden 80-tallet

Stue og hjemmekontor i samme rom? Ja, så klart!

Camilla (25) og Oddvar (27) bygde drømmehuset

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no