Syk om vinteren, frisk om sommeren? Skyld på genene dine

Ny studie forklarer hvorfor man lettere blir syk om vinteren. Illustrasjonsfoto: AFP
Ny studie forklarer hvorfor man lettere blir syk om vinteren. Illustrasjonsfoto: AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny studie forklarer sammenheng mellom sykdom og årstider, hevder britiske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilnærmet én fjerdedel av våre gener endrer hvor aktive de er ut i fra årstid. Det kan forklare hvorfor enkelte er oftere syke om vinteren enn sommeren, hevder et britiske forsker-team fra Universitetet i Cambridge.

I en studie publisert i tidsskriftet Nature Communications hevder forskerne at de var forbauset over hvor mye vår genetiske kode påvirkes av årtidene.

Forskerne analyserte 22.822 gener, og det viste seg 5.136 av dem opererte på høyere eller lavere nivå avhengig av årstiden.

Vårt immunsystem kan være en av mange kroppslige mekanismer som blir påvirket av årstidene, hevder forskerne bak studien.

Les også: Ny metode skal hjelpe slag­pa­si­en­ter med språk­pro­ble­mer

Kan endre behandligsopplegg

Forskningsleder James Todd, professor i genetikk ved Universitetet i Cambridge, sier oppdagelsen var svært overraskende, men at det egentlig burde ha vært ganske innlysende:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan bidra til å forklare hvorfor så mange sykdommer, alt fra hjertesykdom til psykiske lidelser, forverres i vintermånedene, sier han.

Todd tror oppdagelsene kan få stor betydning for framtidig forskning og behandling av sykdommer:

– Dette kan bidra til endringer i hvordan vi behandler sykdom som diabetes 1. Det kan også endre hvordan vi planlegger forskningen vår.

Forskerne bak studien undersøkte blodprøver og fettvev fra 16.000 mennesker som bor på henholdsvis nordlige og sørlige halvkule.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktiviteten i «genutrykket» i fettvevet varierte ut i fra når på året prøvene ble tatt (genuttrykk er prosessen hvor informasjonen i et gens DNA overføres til cellenes strukturer og funksjoner, red.anm).

Les også: Fire tegn på hjerneslag

«Sesongavhengige gener»

Forskerne så også sesongvariasjoner i blodcellene. De så også variasjoner i «sesongavhengige gener» ut i fra om prøvene var tatt fra nordlige eller sørlige halvkule.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjellene var mest framtredende hos donorer fra Island, hvor det er om lag 24 timers dagslys om sommeren og 24 timers mørke om vinteren. Det var også variasjoner, men mye mindre framtredende, hos donorer som bor i nærheten av ekvator hvor årstidene er mindre markerte.

Prøver fra Gambia viser at immuncellene i blodet var mer aktive i regnsesongen fra juni til oktober. I denne perioden er også risikoen for å bli smittet av malaria større.

Ett av de viktigste funnene i studien er at genet ARNTL, som henger sammen med betennelser og autoimmune sykdommer, også er sesongavhengig.

Forskerne oppdaget også at vaksinasjon er mer effektiv om vinteren enn sommeren, fordi sesongavhengige gener responderer bedre om sommeren.

Forskerne håper at studien kan øke forståelsen av hvordan lys og temperatur i omgivelsene kan påvirke vår psykiske og fysiske helse.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter