Sprudlende norsk Sake

Sprudlende norsk Sake
Sprudlende norsk Sake

Europas eneste Sakeprodusent finner du i Norge. Nå kommer de med en sprudlende variant.

Tenk at det finnes et vassekte sakebryggeri i Grimstad. Det velkjente bryggeriet Nøgne Ø har her bygget opp et helt produksjonsanlegg for den tidkrevende og omfattende produksjonen som skaper det japanske risvinen Sake.

Risvin er for øvrig ikke en helt korrekt betegnelse på dette produktet. Sake ligger nærmere ølbrygging enn vinlegging, men er til syvende og sist noe helt for seg selv.

Med en rekke varianter, tilberedningsmetoder og ikke minst en rekke svært uforståelige betegnelser, er det lett å bli forvirret når man skal finne ut hva sake egentlig er.

Vann og ris – og mye arbeid

I hovedtrekk er dette en alkoholisk drikke som er basert på ris og vann. Men det blir ikke sake bare ved å blande vann og ris – og håpe på at det gjærer til noe drikkelig. Det er en komplisert, arbeidskrevende og langvarig prosess som skaper skikkelig sake.

Opprinnelsen til denne japanske drikken finner man allerede på 200-tallet, men den mer moderne sakeproduksjonen kommer først fra 1300-tallet da den blir utviklet av japanske buddhistmunker.

Sake har spilt en viktig rolle i det japanske samfunnet og har blitt brukt som offergaver, i religiøse seremonier – og selvsagt til alminnelig nytelse.

For at ris og vann skal kunne bli en skikkelig drikke er det en lang prosess. Risen poleres, skylles, vaskes, dampes og presses. Underveis lages det en egen gjærstarter som krever en måned på å modnes.

Nøgne Ø benytter en produksjonmetode som kalles Yamahai, og som er mer tidkrevende en den mer utbredte sukojo-moto prosessen som er vanligst. Faktisk er det bare rundt en prosent av verdens sakeproduksjon som lages etter denne metoden. Dette produksjonsvalget gjør også at sake fra Nøgne Ø er mer komplekse og robuste enn det man ofte finner ellers.

Japans første bryggeri var det en nordmann bak

At Europas første sakeprodusent er norsk er i seg selv spesielt, men viste du at det første ølbryggeriet i Japan ble stiftet av en nordmann? I 1869 startet Johan Martinius Thoresen Spring Valley Brewery i Yokohama, litt sør for Tokyo.

Her drev han bryggeriet til det gikk konkurs og ble solgt til japanske investorer som tok over driften. Etter hvert ble dette til det kjente japanske bryggeriet Kirin Brewery Company.

Så når grunnsteinen for japansk ølbrygging ble lagt av en nordmann så er det vel naturlig at grunnsteinen for europeisk sakeproduksjon også legges av et norsk bryggeri.

Kald eller varm sake?

Det er tre ulike metoder å servere sake på: reishu (kald), jōon (temperert) eller atsukan (varm). Hvordan man velger å servere den varierer med type, kvalitet, årstid og hvordan man liker sin sake.

Tradisjonelt er oppvarmet sake mest en drikke for kalde årstider. Det er også mest vanlig å benytte sake av litt lavere kvalitet til oppvarmede drikker.

De mest smaksrike og kraftige sortene vil miste mye av sin smak ved oppvarming. Nøgne Ø anbefaler at man drikker deres sake avkjølt. Sake serveres ofte av små porselensglass – og det er høflig at man ikke skjenker sin egen sake, men at man skjenker til hverandre. Men kald sake kan gjerne serveres i mindre vinglass. Husk bare på at dette er sterke drikker som er lett å drikke.

Nøgne Ø Junmai Sake

For at en sake skal kunne kalles Junmai må risen være polert ned til 70 prosent. Dette betyr at minst 30 % av risen er borte og at kjernen på risen er igjen. Dette gir en ren og frisk sake.

Nøgne Ø Junmai er helt lys og klar i fargen, med en duft av sopp, ris, melon og gule epler. Den har veldig ren smak, og en fin mykhet. Noe søtlig, men samtidig litt syre. Godt preg av ris. Et hint av krydder finnes også i denne. Smaker noe alkohol, noe som ikke er forstyrrende. Noe smak av umami. Dette er en sake som passer godt til utrente ganer. Den er silkemyk, lett å drikke og passer godt til Sushi. Ikke for utfordrende, men samtidig meget velkomponert. Nøgne Ø Junmai Sake – alkohol 16 % - 0,35 l - kr. 127,90

Nøgne Ø Junmai Ginjo Sake

En Ginjo sake har enda mer polert ris. Her er bare 60 % av risen igjen, noe som gir mer kompleksitet og smak til drikken. Junmai Ginjo Sake er nokså lik overnevnte, men har noe mer av alt. Mer duft, mer smak. Munnfølelsen er silkemyk og tiltalende. Den er veldig lett å drikke og matcher ypperlig til smaksrene matretter. Fremstår også som et fint alternativ til hvitvin på verandaen på en varm sommerkveld. Nøgne Ø Junmai Ginjo Sake – alkohol 16 % - 0,35 l – kr. 157,90

Nøgne Ø Yamahai Motoshibori Sake

Her er den en egen prosess med gjæren som gir det spesielle preget. Dette er en Sake som virkelig smaker mye, og som har et helt enestående preg av umami. Yamahai Motoshibori er strågul i fargen og har markant duft av umami, frukt, sitrus og noe eple. Smaker kraftig umami, saltig, syrlig og fruktig på en gang. Krevende i smak, men også fascinerende. Dette er en smaksbombe hvor man virkelig får følelsen av hva som er mulig å trylle frem av smaker fra ris og vann. En Sake for viderekomne. Nøgne Ø Yamahai Motoshibori Sake – alkohol 19 % - 0,35 l – kr. 162,90

Nøgne Ø Sparkling Sake

Dette er nok den mest vennlige varianten fra Nøgne Ø. Med det menes at den er vennlig for de som aldri har smakt den japanske drikken før. Overgangen blir noe mindre og kullsyrens forfriskende effekt gjør dette til en riktig så behagelig og leskende drikke.

Alkoholinnholdet er heller ikke så kraftig som hos de andre variantene. Sparkling Sake er helt blank og skummer hvitt i glasset. Ren og fin smak av ris og eple. God sødme.

Dette kan lett bli en ny favoritt på varme sommerdager. Har du lyst til å føle deg litt frem i den forunderlige smaken av Sake så er dette en ypperlig start. Nøgne Ø Sparkling Sake – alkohol 12,5 % - 0,35

Har du ikke smakt sake enda så har du noe å glede deg til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden