Meny

– Vil du være med hjem og se på flere valper?

Se Youtube-stjernen «bortføre» tre barn.

Det er alle foreldres absolutt verste mareritt: Et barn som forsvinner eller blir bortført.

Vi hører stadig skrekkhistorier , men mange av oss er usikre på hvordan vi snakker med barna om fremmede og «skumle menn» uten å skremme.

Det er også lett å leve i den villfarelsen at MITT barn, nei hun ville aldri i verden snakke, gå avgårde med eller sette seg inn i bilen til en fremmed.

Sjokkerte foreldre så at barna lot seg «bortføre»

Joey Salads er en Youtube-personlighet som stadig underholder sine mange tusen følgere med videosnutter av morsomme episoder og sine mange praktiske spøker.

Nylig laget han en video med et langt mer seriøst og viktig innhold.

Joey Salads ville nemlig bevise ovenfor foreldre nettopp hvor lett det er å lokke med seg barn fra en lekeplass – med det håp å sjokkere og informere foreldre til å bli flinkere til å snakke med barna sine om fremmede.

For et par dager siden publiserte Youtube-underholderen en video som på kort tid ble viral - og som uten tvil satte tankene i sving hos foreldre verden over.

Fikk tillatelse til å snakke med barna

Videoen begynner med at Joey Salads tar kontakt med foreldre på en lekeplass, og stiller dem spørsmålet:

– Om jeg går bort til barnet ditt nå, tror du han eller hun vil snakke med meg eller løpe sin vei?

Samtlige foreldre han snakket med ga ham tillatelse til å ta kontakt med barna og prøve å få dem til å bli med ham vekk fra lekeplassen, alt ved hjelp av en søt liten valp JoeySalads hadde med seg.

Det mest overraskende er kanskje foreldrenes skråsikkerhet på at deres barn ikke ville snakke med fremmede.

For der tok de alle skammelig feil.

«Bortført» foran nesen på mamma

I de tre forsøkene Joey Salads viser frem i videoen, ble resultatet stort sett det samme. Da underholderen tok kontakt med barna, med en søt liten valp med seg, kom barna mer enn villig i snakk med ham.

Den første lille jenta setter seg på huk og koser med valpen mens Joey snakker til henne.

– Kan du gjette hva den heter, spør han jenta.

– Er det Duncan, spør jenta.

– Nei, det Doughnuts, svarer Joey.

Når isen er brutt med den lille jenta, benytter Joey anledningen til å spørre:

– Vil du være med meg hjem og se på de andre valpene?

Lykkelig over å skulle få flere hunder å kose med, tar jenta Joey i hånden og blir villig med vekk fra moren og lekeplassen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FIKK TILLATELSE: Mannen bak prosjektet sprute foreldre på en lekeplass om han kunne snakke med barna deres for å se om de ville si ja til å bli med ham hjem. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySaladsFIKK TILLATELSE: Mannen bak prosjektet sprute foreldre på en lekeplass om han kunne snakke med barna deres for å se om de ville si ja til å bli med ham hjem. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySalads

– Er ditt barn trygt?

Tilbake sitter jentas sjokkerte mor, som ikke kan tro hva som nettopp har utspilt seg.

Men det stopper ikke der.

Joey klarer ved hjelp av den søte valpen å lure enda to barn med seg på akkurat samme måte.

– Er barnet ditt trygt, spør Joey Salads på slutten av videosnutten, som har spredd seg som ild i tørt gress på sosiale medier de siste dagene.

– Eller skulle du tatt den samtalen?

Den ene av mødrene prøver å få sønnen til å forstå hvor farlig denne situasjonen kunne ha vært om det var på «ekte».

– Bare fordi du ser noen med en hund, betyr ikke det at du kan bli med dem, råder den skremte mammaen.

– Du kjenner ham jo ikke, du er nødt til å spørre meg om lov først.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SØT HUND: Det var ikke noe problem for Joey å få i gang en samtale med barna, det sørget den søte hunden hans for. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySaladsSØT HUND: Det var ikke noe problem for Joey å få i gang en samtale med barna, det sørget den søte hunden hans for. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySalads


Snakk med barna om fremmede

EKSPERT: Jon-Håkon Schultz er forsker og spesialpedagog ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. FOTO: Privat EKSPERT: Jon-Håkon Schultz er forsker og spesialpedagog ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. FOTO: Privat

Denne videoen, til tross for at det representative utvalget ikke var stort, understreker viktigheten av å snakke med barna om både fremmede og at det finnes mennesker som ikke er snille.

– Barn som ferdes ute og som har blitt 4-5 år gamle, bør vite om fremmede og at man skal være forsiktige med hvem man snakker med, forklarer Jon-Håkon Schultz, forsker og spesialpedagog ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, til Foreldre.no.

– Det er viktig å snakke med dem om og lære dem at man ikke skal bli med voksne man ikke kjenner vekk fra det stedet man er, men holde seg der hvor mamma eller pappa eller vennene er, sier han.

Å unngå å sette seg inn i en bil med noen man ikke kjenner bør også formidles til barn, mener eksperten.

– Vi trygger barna ved å gi dem kunnskap. Dette er samtaler som er viktige å ha, og som potensielt kan redde liv, understreker Schultz.

Snakke, men ikke skremme

Det er viktig å informere og gjøre barna bevisste på å være forsiktige med fremmede, men man skal ikke skremme barna og ta vekk tryggheten de har til menneskene rundt seg.

Slike samtaler må tilpasses barnas alder. Pass på at ordene dine ikke skaper unødig stress og bekymring for barna. Det er viktig å finne en balanse mellom å ikke skremme, og likevel få gitt barna den informasjonen de trenger om at det finnes mennesker i verden som ikke vil dem godt, råder Schultz.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GODTROENDE: Barna hadde sett Joey snakke med mødrene deres, i tillegg til at han hadde en søt hund. Det gjorde at barna ikke følte seg utrygge da han tok kontakt, og ble villig med ham. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySaladsGODTROENDE: Barna hadde sett Joey snakke med mødrene deres, i tillegg til at han hadde en søt hund. Det gjorde at barna ikke følte seg utrygge da han tok kontakt, og ble villig med ham. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySalads


SKREMTE FORELDRE: I forkant av eksperimentet trodde foreldrene at barna deres aldri ville gå av gårde med en fremmed mann. De tok feil. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySaladsSKREMTE FORELDRE: I forkant av eksperimentet trodde foreldrene at barna deres aldri ville gå av gårde med en fremmed mann. De tok feil. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySalads

Krisepsykolog Atle Dyregrov, som var med på å utarbeide retningslinjer for hvordan foreldre burde snakke med barn om terrorsaken i Norge for noen år siden, er enig.

– Samtalen med barn må være tilpasset deres alder og forstand. Pass på at det du sier ikke skaper frykt, skumle fantasier eller mareritt for barna, sier han.

Mye kan gjøres ved å skape en god dialog med barna, der de kan stille spørsmål og få svar.

– Barn blir tryggere av å få svar på det de lurer på. Det går an å svare ærlig, men på en måte som ikke skaper frykt, forklarer Dyregrov.

Rop høyt og løp

Etter å ha snakket med barna om fremmede, er det også viktig å gi dem kunnskap om hva de skal gjøre om en lignende situasjon oppstår.

– Ikke sett deg inn i bilen til fremmede, men løp bort! Lær barnet å løpe motsatt vei av bilens kjøreretning, for det er vanskeligere å rygge bilen. Be dem om å løpe mot et hus eller et annet sted det er voksne, råder Jon-Håkon Schultz.

– Det er bra å rope og skrike og lage så mye støy som mulig, det kan være med på å skremme en potensiell gjerningsmann vekk, sier han.

Snakk også med barna om å si fra til en voksen de kjenner eller løpe vekk om en voksen som oppfører seg på en rar måte.

– Barn skal reagere om fremmede plutselig er overhyggelige eller tilbyr dem noe. Det er viktig at barn lærer å avvise fremmede som gir dem en dårlig følelse, sier Schultz.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:36 Hareides elleville kamprekke overlevde i dramatisk kamp23:35 Nordtveit sterk i troen tross norsk kollaps23:27 Spania cruiset til seier uten sjefen på sidelinjen22:44 Kamara berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp22:22 Boeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08 Brexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51 Flere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55 Avdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40 Politimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37 McGregor etterforskes for overgrep20:35 Tetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30 Rød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59 Raketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45 Moi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41 Ny migrantkaravane på vei mot USA19:35 Uventet utfordring for NASA: Romherpes19:33 USA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19 Inspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11 Konvertitt-utvalget er lagt ned19:10 Norwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56 Hvem er kineserne som drar til Norge?17:41 Moren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19 Hells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02 Lindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57 Siktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54 Algeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19 Mann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17 Pasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11 FN skal granske massakre i Mali16:02 Frp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41 Er 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25 Lege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48 Netanyahu advarer Hamas14:36 Russland sparker alle sine dopingtestere14:27 Tre personer skadd da isras traff tog14:01 Vil ha slutt på å stille klokka14:00 Eks-Frp'er tapte søksmål13:54 Farlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36 To personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31 Klimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30 Cyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13 UEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09 Viking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56 To barn skadd i bussulykke i Oslo12:48 UP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47 Tyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38 Varsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31 Ingen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31 Elleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05 SV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52 Promillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51 Riksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Nye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 NSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)
Siste nytt
23:36SportHareides elleville kamprekke overlevde i dramatisk kamp23:35SportNordtveit sterk i troen tross norsk kollaps23:27SportSpania cruiset til seier uten sjefen på sidelinjen22:44SportKamara berget 3-3 for Norge i ellevill fotballkamp22:22VerdenBoeing 737 MAX 8-fly måtte nødlande i USA22:08VerdenBrexit: Kan de omsider finne en utvei?21:51VerdenFlere barn drept i bombeangrep mot sykehus i Jemen20:55NorgeAvdekket arbeidslivskriminalitet under årets torskesesong20:40NorgePolitimann varsler sak mot staten etter omplassering20:37SportMcGregor etterforskes for overgrep20:35NorgeTetzschner kritisk til Stortingets nye byggeregler: – En illusjon20:30VerdenRød løper og æresgarde ventet kongeparet i Santiago19:59VerdenRaketter truer våpenhvile på Gazastripen19:45SportMoi og Maars starter på Ullevaal, Tarik og kapteinen vraket19:41VerdenNy migrantkaravane på vei mot USA19:35Helse og livsstilUventet utfordring for NASA: Romherpes19:33VerdenUSA vil sende første kvinne til månen innen fem år19:19NorgeInspeksjonen av Viking Sky kan ende med sikkerhetstilråding til andre fartøy19:11NorgeKonvertitt-utvalget er lagt ned19:10VerdenNorwegian deltar på møte med Boeing i USA17:56ReiseHvem er kineserne som drar til Norge?17:41NorgeMoren til Tolga-brødrene er siktet for mishandling av en av sønnene17:19NorgeHells Angels-medlem drept med brekkjern - nordmann (35) dømt til livstid17:02SportLindelöf: – Man lytter alltid når Solskjær snakker16:57VerdenSiktelsen mot Jussie Smollett er frafalt16:54VerdenAlgeries forsvarssjef krever presidenten avsatt16:19SportMann fikk åtte års fengsel etter knivangrep på tennisstjerne16:17NorgePasient med diabetes døde trolig etter feilmedisinering16:11VerdenFN skal granske massakre i Mali16:02PolitikkFrp om SVs cruiseforslag: – Skammelig15:41VerdenEr 97 prosent av forskerne enige om at klimaendringer er menneskeskapte?15:25NorgeLege frifunnet for uaktsomt drap på samboer14:48VerdenNetanyahu advarer Hamas14:36SportRussland sparker alle sine dopingtestere14:27NorgeTre personer skadd da isras traff tog14:01VerdenVil ha slutt på å stille klokka14:00NorgeEks-Frp'er tapte søksmål13:54NorgeFarlig stoff lekket ut fra industribygg i Oslo13:36NorgeTo personer funnet omkommet i snøskred i Sørfold13:31VerdenKlimautslippene steg til nytt rekordnivå13:30PengerCyberangrep kan ha kostet Hydro 350 millioner13:13SportUEFA til disiplinær sak etter Englands EM-kval13:09ReiseViking Sky-passasjerer får pengene tilbake12:56NorgeTo barn skadd i bussulykke i Oslo12:48MotorUP advarer mot livsfarlig trend bak rattet12:47ReiseTyrkiaturen rammes av økt norsk flyskatt12:38NorgeVarsler påstand om forvaring for 18-åring etter drapet på Varhaug i fjor12:31NorgeIngen pågrepet etter overfallsvoldtekt mot kvinne med barnevogn12:31NorgeElleve rumenere dømt til fengsel for grove tyverier12:05PolitikkSV-rapport: Ulikheten øker, de rikeste drar fra11:52NorgePromillekjører skulle ha påfyll, stanset av politiet11:51PengerRiksrevisjonen er kritisk til oljevernberedskapen i nord11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturNye internettregler godkjent i EU-parlamentet11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere offentlige bygninger evakuert i Tyskland08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportNSF: Man blir ikke nødvendigvis best i verden med Red Bull-avtale08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)
Populært