– Vil du være med hjem og se på flere valper?

Se Youtube-stjernen «bortføre» tre barn.

Det er alle foreldres absolutt verste mareritt: Et barn som forsvinner eller blir bortført.

Vi hører stadig skrekkhistorier , men mange av oss er usikre på hvordan vi snakker med barna om fremmede og «skumle menn» uten å skremme.

Det er også lett å leve i den villfarelsen at MITT barn, nei hun ville aldri i verden snakke, gå avgårde med eller sette seg inn i bilen til en fremmed.

Sjokkerte foreldre så at barna lot seg «bortføre»

Joey Salads er en Youtube-personlighet som stadig underholder sine mange tusen følgere med videosnutter av morsomme episoder og sine mange praktiske spøker.

Nylig laget han en video med et langt mer seriøst og viktig innhold.

Joey Salads ville nemlig bevise ovenfor foreldre nettopp hvor lett det er å lokke med seg barn fra en lekeplass – med det håp å sjokkere og informere foreldre til å bli flinkere til å snakke med barna sine om fremmede.

For et par dager siden publiserte Youtube-underholderen en video som på kort tid ble viral - og som uten tvil satte tankene i sving hos foreldre verden over.

Fikk tillatelse til å snakke med barna

Videoen begynner med at Joey Salads tar kontakt med foreldre på en lekeplass, og stiller dem spørsmålet:

– Om jeg går bort til barnet ditt nå, tror du han eller hun vil snakke med meg eller løpe sin vei?

Samtlige foreldre han snakket med ga ham tillatelse til å ta kontakt med barna og prøve å få dem til å bli med ham vekk fra lekeplassen, alt ved hjelp av en søt liten valp JoeySalads hadde med seg.

Det mest overraskende er kanskje foreldrenes skråsikkerhet på at deres barn ikke ville snakke med fremmede.

For der tok de alle skammelig feil.

«Bortført» foran nesen på mamma

I de tre forsøkene Joey Salads viser frem i videoen, ble resultatet stort sett det samme. Da underholderen tok kontakt med barna, med en søt liten valp med seg, kom barna mer enn villig i snakk med ham.

Den første lille jenta setter seg på huk og koser med valpen mens Joey snakker til henne.

– Kan du gjette hva den heter, spør han jenta.

– Er det Duncan, spør jenta.

– Nei, det Doughnuts, svarer Joey.

Når isen er brutt med den lille jenta, benytter Joey anledningen til å spørre:

– Vil du være med meg hjem og se på de andre valpene?

Lykkelig over å skulle få flere hunder å kose med, tar jenta Joey i hånden og blir villig med vekk fra moren og lekeplassen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FIKK TILLATELSE: Mannen bak prosjektet sprute foreldre på en lekeplass om han kunne snakke med barna deres for å se om de ville si ja til å bli med ham hjem. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySaladsFIKK TILLATELSE: Mannen bak prosjektet sprute foreldre på en lekeplass om han kunne snakke med barna deres for å se om de ville si ja til å bli med ham hjem. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySalads

– Er ditt barn trygt?

Tilbake sitter jentas sjokkerte mor, som ikke kan tro hva som nettopp har utspilt seg.

Men det stopper ikke der.

Joey klarer ved hjelp av den søte valpen å lure enda to barn med seg på akkurat samme måte.

– Er barnet ditt trygt, spør Joey Salads på slutten av videosnutten, som har spredd seg som ild i tørt gress på sosiale medier de siste dagene.

– Eller skulle du tatt den samtalen?

Den ene av mødrene prøver å få sønnen til å forstå hvor farlig denne situasjonen kunne ha vært om det var på «ekte».

– Bare fordi du ser noen med en hund, betyr ikke det at du kan bli med dem, råder den skremte mammaen.

– Du kjenner ham jo ikke, du er nødt til å spørre meg om lov først.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SØT HUND: Det var ikke noe problem for Joey å få i gang en samtale med barna, det sørget den søte hunden hans for. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySaladsSØT HUND: Det var ikke noe problem for Joey å få i gang en samtale med barna, det sørget den søte hunden hans for. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySalads


Snakk med barna om fremmede

EKSPERT: Jon-Håkon Schultz er forsker og spesialpedagog ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. FOTO: Privat EKSPERT: Jon-Håkon Schultz er forsker og spesialpedagog ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. FOTO: Privat

Denne videoen, til tross for at det representative utvalget ikke var stort, understreker viktigheten av å snakke med barna om både fremmede og at det finnes mennesker som ikke er snille.

– Barn som ferdes ute og som har blitt 4-5 år gamle, bør vite om fremmede og at man skal være forsiktige med hvem man snakker med, forklarer Jon-Håkon Schultz, forsker og spesialpedagog ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, til Foreldre.no.

– Det er viktig å snakke med dem om og lære dem at man ikke skal bli med voksne man ikke kjenner vekk fra det stedet man er, men holde seg der hvor mamma eller pappa eller vennene er, sier han.

Å unngå å sette seg inn i en bil med noen man ikke kjenner bør også formidles til barn, mener eksperten.

– Vi trygger barna ved å gi dem kunnskap. Dette er samtaler som er viktige å ha, og som potensielt kan redde liv, understreker Schultz.

Snakke, men ikke skremme

Det er viktig å informere og gjøre barna bevisste på å være forsiktige med fremmede, men man skal ikke skremme barna og ta vekk tryggheten de har til menneskene rundt seg.

Slike samtaler må tilpasses barnas alder. Pass på at ordene dine ikke skaper unødig stress og bekymring for barna. Det er viktig å finne en balanse mellom å ikke skremme, og likevel få gitt barna den informasjonen de trenger om at det finnes mennesker i verden som ikke vil dem godt, råder Schultz.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GODTROENDE: Barna hadde sett Joey snakke med mødrene deres, i tillegg til at han hadde en søt hund. Det gjorde at barna ikke følte seg utrygge da han tok kontakt, og ble villig med ham. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySaladsGODTROENDE: Barna hadde sett Joey snakke med mødrene deres, i tillegg til at han hadde en søt hund. Det gjorde at barna ikke følte seg utrygge da han tok kontakt, og ble villig med ham. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySalads


SKREMTE FORELDRE: I forkant av eksperimentet trodde foreldrene at barna deres aldri ville gå av gårde med en fremmed mann. De tok feil. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySaladsSKREMTE FORELDRE: I forkant av eksperimentet trodde foreldrene at barna deres aldri ville gå av gårde med en fremmed mann. De tok feil. © FOTO: Screenshot/Youtube/JoeySalads

Krisepsykolog Atle Dyregrov, som var med på å utarbeide retningslinjer for hvordan foreldre burde snakke med barn om terrorsaken i Norge for noen år siden, er enig.

– Samtalen med barn må være tilpasset deres alder og forstand. Pass på at det du sier ikke skaper frykt, skumle fantasier eller mareritt for barna, sier han.

Mye kan gjøres ved å skape en god dialog med barna, der de kan stille spørsmål og få svar.

– Barn blir tryggere av å få svar på det de lurer på. Det går an å svare ærlig, men på en måte som ikke skaper frykt, forklarer Dyregrov.

Rop høyt og løp

Etter å ha snakket med barna om fremmede, er det også viktig å gi dem kunnskap om hva de skal gjøre om en lignende situasjon oppstår.

– Ikke sett deg inn i bilen til fremmede, men løp bort! Lær barnet å løpe motsatt vei av bilens kjøreretning, for det er vanskeligere å rygge bilen. Be dem om å løpe mot et hus eller et annet sted det er voksne, råder Jon-Håkon Schultz.

– Det er bra å rope og skrike og lage så mye støy som mulig, det kan være med på å skremme en potensiell gjerningsmann vekk, sier han.

Snakk også med barna om å si fra til en voksen de kjenner eller løpe vekk om en voksen som oppfører seg på en rar måte.

– Barn skal reagere om fremmede plutselig er overhyggelige eller tilbyr dem noe. Det er viktig at barn lærer å avvise fremmede som gir dem en dårlig følelse, sier Schultz.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden