Hvordan få grønn plen

Joda, selvsagt kan du få grønnere plen enn naboen

UJEVNT: For lite luft og for mye tråkking kan føre til en ujevn plen, som på bildet over. En løsning kan være tråkkheller. Se hvilke andre tips ekspertene kommer med i saken. © FOTO: Thinkstockphotos.
UJEVNT: For lite luft og for mye tråkking kan føre til en ujevn plen, som på bildet over. En løsning kan være tråkkheller. Se hvilke andre tips ekspertene kommer med i saken. © FOTO: Thinkstockphotos.

Kjapt og effektivt!

En frisk, grønn plen er drømmen for de aller fleste med egen hage.

Likevel ender mange opp med å slite med en plen som er mer brun enn grønn, full av mose eller hvor ugress truer med å ta over.

Men fortvil ikke. Det finnes kjappe og effektive måter å sørge for at hagen din holder seg pen sommeren igjennom.

Har du husket gjødsel?

For å få en grønn og jevn plen, er det viktig å gjødsle.

Du bør ha gjødslet tidlig på våren, men husk også å gjøre det om igjen på sensommeren. Trikset er nemlig å gjødsle i flere omganger.

Les alle gjødseltipsene og se hvordan anleggsgartneren selv gjør det her.

HELLER: For å unngå sammentrykket jord kan det være lurt å legge tråkkheller, slik det er gjort i denne japanske hagen. © FOTO: Thinkstockphotos

Gi røttene rom og luft

Det er klart at dere skal bruke plenen, men du skal faktisk være litt varsom med å tråkke for mye rundt på den før telen har gått skikkelig og plenen har fått tørket opp – også nede i jorda.

- Fukt og vekten fra når man går rundt på plenen, gjør jorden mer sammentrykket og kompakt, forklarer gartner hos Plantasjen, Hilde Poppe, til Klikk Bolig og fortsetter:

- Dette gjelder spesielt tidlig på våren når plenen og jorden under ennå er svært våt og tung.

På områder av plenen din som er utsatt for mye tråkking og trafikk, kan det også være en idé å legge ned såkalte tråkkheller slik at du slipper å tråkke ned de samme områdene av plenen hele tiden.

- Tett, sammentrykket jord gir dårlige vekstvilkår for røttene. Tråkkheller er en smart løsning som beskytter plenen, råder Poppe og legger til:

- Man kan jo også lage gangveier av grus eller singel gjennom gresset, eller på andre måter klargjøre hvor man helst burde bevege seg i hagen.

Må ha luft

Det finnes også andre metoder for å sørge for at plenens røtter får luft.

- Det er mange som ikke tenker over eller gjør noe med dette, men plenen må faktisk ha luft for å bli sunn og fin, forklarer Kristin Kalheim Bruflodt hos Hageland til Klikk Bolig.

- Det finnes faktisk egne maskiner som kan gjøre dette for deg, men du kan også bruke en greip som du stikker ned i jorda men jevne mellomrom over hele plenen, legger hun til.

Denne behandlingen gjør at røttene får rikelig med luft, noe som gjør at de opptar væske og næring fra jorda bedre og mer effektivt.

gressplen langt gress grønt gress grønn plen

FØLG MED: Hvor mye vann plenen din trenger avhenger av flere faktorer. Det viktigste er at du følger med og vanner ved behov. © ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Vann ved behov

Nylig anlagte plener trenger å vannes ofte for å få skikkelig feste. Men om plenen din ikke er ny, er det vanskelig å si noe konkret om hvor ofte og mye du burde vanne.

- Hvor mye vann plenen din trenger kommer an på mange faktorer, sier Poppe.

- Det mest elementære er kanskje hvor i landet du bor og hvordan været og temperaturen er der du er.

- Det sier seg selv at man om sommeren oftere må vanne en plen på Østlandet enn en plen i Nord-Norge eller på Vestlandet. Uten at dette heller nødvendigvis er korrekt til alle tider, sier gartneren.

Hun forklarer videre at som regel trenger man ikke vanne plenen så veldig ofte om været ikke holder seg veldig tørt og veldig varmt over mange dager i strekk.

- Er man inne i en skikkelig varmebølge, må man nok være påpasselig med å vanne regelmessig, kanskje til og med så mye som annenhver dag.

Om plenen begynner å se litt tørr og brun ut, bør du også ta det som et tegn på at her trengs det litt vann.

- Ja, vann når du ser eller tenker at det faktisk er behov for det, råder også Kalheim Bruflod og legger til:

- Men pass på å ikke vanne for ofte, det er ikke bra for røttene å bli liggende i vann, uten at det får tid til å trekke godt inn i jorda rundt. Vann mye og skikkelig når du først vanner, slik at vannet får trukket godt ned i jorda.

Hvilken grunn plenen din er lagt på har også noe å si for hyppigheten av vanningen.

- Sandjord tørker fortere ut, og må dermed vannes oftere enn jord som har mye leire i seg, sier Kalheim Bruflod.

IKKE FOR TUNG: Hvis gressklipperen er for tung kan jorden trykkes sammen. Pass også på å ikke klippe for mye. © Foto: Gry Cat. Wold

Ikke overdriv klippingen

Klart du må klippe plenen, men det kan være en idé å begrense seg litt, særlig tidlig på våren når plenen akkurat har tint opp og snøen er borte.

- Tunge gressklippere er med på å gjøre jorden kompakt og sammentrykket, noe som gir dårlige rom for røttene å vokse på, advarer gartneren.

- Vær generelt varsom med å klippe for tidlig, mens plenen enda er fuktig og mer sårbar.

Når det gjelder klipping av plenen, er det særlig én ting som er viktig å huske på.

- Ikke klipp gresset for kort. Det kan være fristende å ta godt i når du først klipper så du skal slippe å gjøre det så ofte, men gress som er svært kort blir mye raskere svidd i solen.

Poppe er enig:

- Gress som er for kort gjør at mer lys slipper ned til bakken, noe som gjør at du kan komme til å få problemer med mose og ugress som etablerer seg i plenen, advarer hun.

- En plen med svært kortklippet gress er også mer sårbar i forhold til å bli tråkket på enn en plen hvor gresslengden får lov til å være noe lengre.

Unngå nabokrangel med riktig valg av hekk

Hengende blader kan bety to ting

Med vanlige hageplanter kan du holde sneglene unna

Denne saken ble først publisert på Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden