Den fantastiske New York-hagen er bare åtte kvadratmeter stor

VERTIKAL HAGE: Sjekk denne fantastiske New York-hagen på bare 8 kvadratmeter. © FOTO: Lubrano Ciavarra/Chris Cooper Photographer
VERTIKAL HAGE: Sjekk denne fantastiske New York-hagen på bare 8 kvadratmeter. © FOTO: Lubrano Ciavarra/Chris Cooper Photographer

Kul og praktisk hage på få kvadrat.

Tips til planting i krukker
  • Velg heller få store krukker fremfor mange små. I store potter og krukker holder jorden bedre på fuktigheten, og du slipper å vanne så ofte.
  • Sørg for at det er dreneringshull i potten.
  • Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, ca 3-5 cm.
  • For å hindre at jord kommer ned i dreneringen, legges et lag av filt, tøy eller lignende over gruslaget
  • Fyll så på jord, og hold 4-5 cm. klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting.
  • Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.
  • Sommerblomster er kraftigvoksende og har derfor en enorm vekst på kort tid. Det er meget viktig at plantene blir gjødslet enten hver gang en vanner, eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i en krukke, bør en også satse på god jord som holder på fuktigheten.
  • Knip av gamle og visne blomster for å fremme ny blomstring.

(Kilde: Hilde Poppe, gartner hos Plantasjen)

Vi tilbringer en hel lang norsk vinter med å lengte ut, og nå er endelig tiden kommet for varme dager og lyse netter igjen.

Vi vil plante blomster og dyrke tomater og sitte med fjeset vendt mot sola i time etter time og bare nyte.

For noen er det å kunne invitere venner og familie på grillfest som er selve sommerlykken. For andre igjen er det å kunne pusle rundt i hagen med grønske på knærne og jord mellom fingrene.

Men ikke alle har stort tomt og hage å boltre seg på. Likevel er der ikke grunn til å fortvile om uterommet begrenser seg til en balkong i fjerde etasje eller en minihage i storbyen.

Det går nemlig helt fint an å skape sommerhygge på miniplass.

Fleksible møbler

Å finne møbler er noe av det både morsomste og mest utfordrende når det kommer til uteplassen. For ikke bare skal man finne møbler man liker, men de skal også gjerne være både vedlikeholdsfrie og praktiske.

– Har man liten plass til rådighet, har man enda flere hensyn å ta, sier Stine Odland hos Ikea til Klikk Bolig og fortsetter:

- Da er det ekstra viktig å finne gode og fleksible løsninger, som vil gi deg muligheten til å bruke uteplassen på nettopp den måten du ønsker å bruke den.

Odland forklarer at flerfunksjonelle møbler er ideelt når uteplassen er liten.

– Møbler som kan stables eller legges sammen gir flere muligheter, særlig når det gjelder oppbevaring eller om du trenger å flytte rundt på ting. Disse møblene gjør at man enkelt kan utnytte plassen man har til rådighet bedre.

Eksperten forklarer at det kan hjelpe å tenke på uterommet som en forlengelse av stuen inne, og innrede deretter.

– Tenk på møbleringsløsninger som lett kan gjøres om og bli noe annet. Bord kan klappes sammen og henges på veggen, stoler kan stables, lounge-møbler kan brukes både til sol og som sittested til måltider.

Utnytt av ting er av ulik størrelse.

– Plasser møbler i eller under hverandre, som for eksempel en krakk under en benk, en fotskammel under et bord eller mindre bord og kjøkkentraller under større bord og benker, forklarer Odland.

UTNYTT PLASSEN: En liten terrasse kan gjøres veldig fresh og fin med noen lekre utemøbler og grønne planter. Utnytt den plassen du har! Foto: IKEAUTNYTT PLASSEN: En liten terrasse kan gjøres veldig fresh og fin med noen lekre utemøbler og grønne planter. Utnytt den plassen du har! Foto: IKEA

Utnytt vegger

Å utnytte høyden ved å bruke tilgjengelige vegger frigir gulvplass og gir mer plass for bruk og bevegelse på uteplassen.

– Bruk veggen til å henge opp stoler og sammenklappede bord som ikke er i bruk. Eller hva med å bygge sittebenken fast i veggen, råder Odland.

Hun tror det kan være en idé å måle hvor stor balkongen eller hageflekken din er før du går i gang.

– Så kan du kanskje sette deg opp en liten skisse over hvor mye plass til har til rådighet før du går i butikken og kjøper hagemøbler.

Husk at blir det for trangt, så blir det heller ikke komfortabelt.

Det er gøy å ha gjester, man har du liten uteplass, trenger du ikke møblere til mer enn høyst nødvendig antall sånn til hverdag.

– Invester heller i noen klappstoler å ha i bakhånd om det kommer gjester.

Planter og blomster kan også fint henges på veggen.

– Bruk fine hengepotter, heng hyller på veggene og flytt planter og pynt opp i høyden og heng opp kroker slik at du kan henge opp møbler og alt annet som ikke er i bruk hele tiden.

Plant i potter

Om hagen din er for liten til gressplen og blomsterbed, trenger du ikke fortvile. Kjøpt deg noen dekorative potter og plant i vei av hjertets lyst.

– Grønn opp uteplassen med fine store potter med blomster og planter, forklarer gartner i Det Norske Hageselskap, Marianne Utengen, til Klikk Bolig.

– Husk bare på at det er langt lettere å lykkes med få store planter i store potter enn mange små, som må vannes ofte og er mer sårbare for både varme, kulde og sol.

Utengen forklarer at hun ofte anbefaler å satse på én stor plante når man møblerer med planter på liten plass.

– Velg gjerne et tre, stort nok til å virkelig gjøre inntrykk. Da vil hele uterommet ditt virke større enn om du har mange mindre planter i små potter.

MULTIFUNKSJONELL: Tenk smart når du møblerer på liten plass. Foto: IKEAMULTIFUNKSJONELL: Tenk smart når du møblerer på liten plass. Foto: IKEA

Dyrk planter og grønnsaker i høyden

Om det er egen kjøkkenhage som er drømmen trenger du heller ikke fortvile om plassen du har til rådighet er alt annet enn romslig.

– Stort sett alt kan dyrkes i høyden, forklarer Utengen.

– Plant planter mot en klatrevegg eller stativ, og lag deg et opphøyet bed for urter og grønnsaker.

Gartneren forklarer at plantene i kjøkkenhagen din vil trives og vokse mye bedre om de får større volumer med jord rundt røttene.

– Nettopp derfor skal du alltid plante om i noe større og ikke la plantene stå i pottene du kjøpte dem i.

I et opphøyet bed kan du plante mange ulike typer planter og krydderurter.

– Bygg en kasse som er ganske høy, og fyll på med så mye jord oms mulig, forklarer Utengen.

– Jo mer og dypere jord, jo bedre vil du få plantene og urtene til å vokse.

Bruk utelys

Få ting er så stemningsskapende som levende lys, og både balkongen og hageflekken din vil bli langt hyggeligere å nyte etter mørkets frembrudd om du setter frem noen lys.

Odland er enig:

– Lykter er en flott måte å skape stemning på uteplassen på. Sett frem på bord, langs gulvet eller heng opp på veggen.

Lekker minihage på Manhattan

Få steder er så boligmarkedet så hett og svindyrt som på Manhattan i New York City. Da sier det seg selv at slett ikke alle har råd til hus med stor hage.

Men dette paret lot ifølge design- og arkitekturnettstedet Dwell ikke størrelsen stoppe seg, og skapte en kul og urban vertikal hage på den lille gårdsplassen bak huset.

– Dette var både fordi familien ville ha en hyggelige hageflekk å kunne nyte og sitte ute på, og også fordi de ville kunne se noe grønt når de kikket ut gjennom det store vinduet som vender ut mot gårdsplassen, forklarer arkitekt Lea Ciavarra, som var én av arkitektene bak prosjektet.

I tillegg til den lekre lille hageflekken, har arkitektene utstyrt familieboligen med en takterrasse de fleste ville kunne misunne dem.

– Den åtte kvadratmeter store hagen og den gresskledde takterrassen gjør at denne familien kan nyte uteplass og frisk luft midt på Manhattan.

BLOMSTERENG: Denne familien ville at takterrassen skulle føles som en blomstereng. Foto: Lubrano Ciavarra Architects (Chris Cooper Photographer)BLOMSTERENG: Denne familien ville at takterrassen skulle føles som en blomstereng. Foto: Lubrano Ciavarra Architects (Chris Cooper Photographer)

Les også:

Joda, borettslaget kan nekte deg dette

Uteplassen blir både tørr og lys

– Én feil kan ta livet av 99 prosent av alle planter

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden