Meny

Den fantastiske New York-hagen er bare åtte kvadratmeter stor

VERTIKAL HAGE: Sjekk denne fantastiske New York-hagen på bare 8 kvadratmeter. © FOTO: Lubrano Ciavarra/Chris Cooper Photographer

Kul og praktisk hage på få kvadrat.

Tips til planting i krukker
  • Velg heller få store krukker fremfor mange små. I store potter og krukker holder jorden bedre på fuktigheten, og du slipper å vanne så ofte.
  • Sørg for at det er dreneringshull i potten.
  • Legg småstein eller leca som drenering i bunnen av potten, ca 3-5 cm.
  • For å hindre at jord kommer ned i dreneringen, legges et lag av filt, tøy eller lignende over gruslaget
  • Fyll så på jord, og hold 4-5 cm. klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting.
  • Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.
  • Sommerblomster er kraftigvoksende og har derfor en enorm vekst på kort tid. Det er meget viktig at plantene blir gjødslet enten hver gang en vanner, eller med langtidsvirkende gjødsel. Siden det er et begrenset jordvolum i en krukke, bør en også satse på god jord som holder på fuktigheten.
  • Knip av gamle og visne blomster for å fremme ny blomstring.

(Kilde: Hilde Poppe, gartner hos Plantasjen)

Vi tilbringer en hel lang norsk vinter med å lengte ut, og nå er endelig tiden kommet for varme dager og lyse netter igjen.

Vi vil plante blomster og dyrke tomater og sitte med fjeset vendt mot sola i time etter time og bare nyte.

For noen er det å kunne invitere venner og familie på grillfest som er selve sommerlykken. For andre igjen er det å kunne pusle rundt i hagen med grønske på knærne og jord mellom fingrene.

Men ikke alle har stort tomt og hage å boltre seg på. Likevel er der ikke grunn til å fortvile om uterommet begrenser seg til en balkong i fjerde etasje eller en minihage i storbyen.

Det går nemlig helt fint an å skape sommerhygge på miniplass.

Fleksible møbler

Å finne møbler er noe av det både morsomste og mest utfordrende når det kommer til uteplassen. For ikke bare skal man finne møbler man liker, men de skal også gjerne være både vedlikeholdsfrie og praktiske.

– Har man liten plass til rådighet, har man enda flere hensyn å ta, sier Stine Odland hos Ikea til Klikk Bolig og fortsetter:

- Da er det ekstra viktig å finne gode og fleksible løsninger, som vil gi deg muligheten til å bruke uteplassen på nettopp den måten du ønsker å bruke den.

Odland forklarer at flerfunksjonelle møbler er ideelt når uteplassen er liten.

– Møbler som kan stables eller legges sammen gir flere muligheter, særlig når det gjelder oppbevaring eller om du trenger å flytte rundt på ting. Disse møblene gjør at man enkelt kan utnytte plassen man har til rådighet bedre.

Eksperten forklarer at det kan hjelpe å tenke på uterommet som en forlengelse av stuen inne, og innrede deretter.

– Tenk på møbleringsløsninger som lett kan gjøres om og bli noe annet. Bord kan klappes sammen og henges på veggen, stoler kan stables, lounge-møbler kan brukes både til sol og som sittested til måltider.

Utnytt av ting er av ulik størrelse.

– Plasser møbler i eller under hverandre, som for eksempel en krakk under en benk, en fotskammel under et bord eller mindre bord og kjøkkentraller under større bord og benker, forklarer Odland.

UTNYTT PLASSEN: En liten terrasse kan gjøres veldig fresh og fin med noen lekre utemøbler og grønne planter. Utnytt den plassen du har! Foto: IKEAUTNYTT PLASSEN: En liten terrasse kan gjøres veldig fresh og fin med noen lekre utemøbler og grønne planter. Utnytt den plassen du har! Foto: IKEA

Utnytt vegger

Å utnytte høyden ved å bruke tilgjengelige vegger frigir gulvplass og gir mer plass for bruk og bevegelse på uteplassen.

– Bruk veggen til å henge opp stoler og sammenklappede bord som ikke er i bruk. Eller hva med å bygge sittebenken fast i veggen, råder Odland.

Hun tror det kan være en idé å måle hvor stor balkongen eller hageflekken din er før du går i gang.

– Så kan du kanskje sette deg opp en liten skisse over hvor mye plass til har til rådighet før du går i butikken og kjøper hagemøbler.

Husk at blir det for trangt, så blir det heller ikke komfortabelt.

Det er gøy å ha gjester, man har du liten uteplass, trenger du ikke møblere til mer enn høyst nødvendig antall sånn til hverdag.

– Invester heller i noen klappstoler å ha i bakhånd om det kommer gjester.

Planter og blomster kan også fint henges på veggen.

– Bruk fine hengepotter, heng hyller på veggene og flytt planter og pynt opp i høyden og heng opp kroker slik at du kan henge opp møbler og alt annet som ikke er i bruk hele tiden.

Plant i potter

Om hagen din er for liten til gressplen og blomsterbed, trenger du ikke fortvile. Kjøpt deg noen dekorative potter og plant i vei av hjertets lyst.

– Grønn opp uteplassen med fine store potter med blomster og planter, forklarer gartner i Det Norske Hageselskap, Marianne Utengen, til Klikk Bolig.

– Husk bare på at det er langt lettere å lykkes med få store planter i store potter enn mange små, som må vannes ofte og er mer sårbare for både varme, kulde og sol.

Utengen forklarer at hun ofte anbefaler å satse på én stor plante når man møblerer med planter på liten plass.

– Velg gjerne et tre, stort nok til å virkelig gjøre inntrykk. Da vil hele uterommet ditt virke større enn om du har mange mindre planter i små potter.

MULTIFUNKSJONELL: Tenk smart når du møblerer på liten plass. Foto: IKEAMULTIFUNKSJONELL: Tenk smart når du møblerer på liten plass. Foto: IKEA

Dyrk planter og grønnsaker i høyden

Om det er egen kjøkkenhage som er drømmen trenger du heller ikke fortvile om plassen du har til rådighet er alt annet enn romslig.

– Stort sett alt kan dyrkes i høyden, forklarer Utengen.

– Plant planter mot en klatrevegg eller stativ, og lag deg et opphøyet bed for urter og grønnsaker.

Gartneren forklarer at plantene i kjøkkenhagen din vil trives og vokse mye bedre om de får større volumer med jord rundt røttene.

– Nettopp derfor skal du alltid plante om i noe større og ikke la plantene stå i pottene du kjøpte dem i.

I et opphøyet bed kan du plante mange ulike typer planter og krydderurter.

– Bygg en kasse som er ganske høy, og fyll på med så mye jord oms mulig, forklarer Utengen.

– Jo mer og dypere jord, jo bedre vil du få plantene og urtene til å vokse.

Bruk utelys

Få ting er så stemningsskapende som levende lys, og både balkongen og hageflekken din vil bli langt hyggeligere å nyte etter mørkets frembrudd om du setter frem noen lys.

Odland er enig:

– Lykter er en flott måte å skape stemning på uteplassen på. Sett frem på bord, langs gulvet eller heng opp på veggen.

Lekker minihage på Manhattan

Få steder er så boligmarkedet så hett og svindyrt som på Manhattan i New York City. Da sier det seg selv at slett ikke alle har råd til hus med stor hage.

Men dette paret lot ifølge design- og arkitekturnettstedet Dwell ikke størrelsen stoppe seg, og skapte en kul og urban vertikal hage på den lille gårdsplassen bak huset.

– Dette var både fordi familien ville ha en hyggelige hageflekk å kunne nyte og sitte ute på, og også fordi de ville kunne se noe grønt når de kikket ut gjennom det store vinduet som vender ut mot gårdsplassen, forklarer arkitekt Lea Ciavarra, som var én av arkitektene bak prosjektet.

I tillegg til den lekre lille hageflekken, har arkitektene utstyrt familieboligen med en takterrasse de fleste ville kunne misunne dem.

– Den åtte kvadratmeter store hagen og den gresskledde takterrassen gjør at denne familien kan nyte uteplass og frisk luft midt på Manhattan.

BLOMSTERENG: Denne familien ville at takterrassen skulle føles som en blomstereng. Foto: Lubrano Ciavarra Architects (Chris Cooper Photographer)BLOMSTERENG: Denne familien ville at takterrassen skulle føles som en blomstereng. Foto: Lubrano Ciavarra Architects (Chris Cooper Photographer)

Les også:

Joda, borettslaget kan nekte deg dette

Uteplassen blir både tørr og lys

– Én feil kan ta livet av 99 prosent av alle planter

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:32 Tillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31 Kamp til siste slutt om nye internettregler11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere tyske rådhus evakuert08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 – Skiforbundet har full støtte for sin modell08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Tror Norge vil ha dem i leire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Flere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening
Siste nytt
11:32NorgeTillater bruk av elsykler i Oslomarka11:31KulturKamp til siste slutt om nye internettregler11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere tyske rådhus evakuert08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29Sport– Skiforbundet har full støtte for sin modell08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22Politikk– Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeTror Norge vil ha dem i leire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseFlere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening
Populært