Spøkelse skapt av forskere i laboratoriet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om forskerne ikke har forsøkt å bevise at spøkelser ikke eksisterer, mener de at resultatene viser at spøkelser kun finnes i hodene våre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere i Sveits har klart å gjenskape et fenomen som kan få personer med nevrologiske forstyrrelser til å føle at det finnes en usynlig tilstedeværelse i rommet.

Teamet, under ledelse av professor Olaf Blanke har klart å få friske personer til å oppleve det samme «spøkelse» i rommet ved hjelp av en robot.

Skremt fra å fullføre

Denne roboten gjentar forsøkspersonens bevegelser, og berører dem på ryggen. Men ved å legge inn en liten forsinkelse i bevegelsen til roboten, forstyrres oppfattelsen av tid og rom, og kan gi en følelse av at et spøkelse er tilstede.

– Noen reagerte svært sterkt, og følte ikke bare at noen andre enn dem selv berørte dem. De hadde også følelse av noen andre var tilstede i rommet. Noen fikk så sterke følelser, at de ikke ønsket å fullføre eksperimentet, sier Blanke til Reuters.

Se også: Er det et spøkelse hun fanget på film?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil hjelpe pasientene

Forskerne har skannet hjernen til folk med nevrologiske problemer, som opplever at spøkelser er tilstede i rommet. Det viste seg at disse har forstyrrelser i den delen av hjernen som brukes til å tolke flere sanseinntrykk.

De friske forsøkspersonene kunne rapportere om den samme spøkelsesfølelsen når de ble berørt av roboten. Roboten klarte altså å lure hjernen.

Blanke ønsker nå, med utgangspunkt i resultatene, å utvikle en terapiform som skal hjelpe folk med nevrologiske forstyrrelser som gjør at de opplever spøkelser.