Spøkelse skapt av forskere i laboratoriet

Selv om forskerne ikke har forsøkt å bevise at spøkelser ikke eksisterer, mener de at resultatene viser at spøkelser kun finnes i hodene våre.

Forskere i Sveits har klart å gjenskape et fenomen som kan få personer med nevrologiske forstyrrelser til å føle at det finnes en usynlig tilstedeværelse i rommet.

Teamet, under ledelse av professor Olaf Blanke har klart å få friske personer til å oppleve det samme «spøkelse» i rommet ved hjelp av en robot.

Skremt fra å fullføre

Denne roboten gjentar forsøkspersonens bevegelser, og berører dem på ryggen. Men ved å legge inn en liten forsinkelse i bevegelsen til roboten, forstyrres oppfattelsen av tid og rom, og kan gi en følelse av at et spøkelse er tilstede.

– Noen reagerte svært sterkt, og følte ikke bare at noen andre enn dem selv berørte dem. De hadde også følelse av noen andre var tilstede i rommet. Noen fikk så sterke følelser, at de ikke ønsket å fullføre eksperimentet, sier Blanke til Reuters.

Se også: Er det et spøkelse hun fanget på film?

Vil hjelpe pasientene

Forskerne har skannet hjernen til folk med nevrologiske problemer, som opplever at spøkelser er tilstede i rommet. Det viste seg at disse har forstyrrelser i den delen av hjernen som brukes til å tolke flere sanseinntrykk.

De friske forsøkspersonene kunne rapportere om den samme spøkelsesfølelsen når de ble berørt av roboten. Roboten klarte altså å lure hjernen.

Blanke ønsker nå, med utgangspunkt i resultatene, å utvikle en terapiform som skal hjelpe folk med nevrologiske forstyrrelser som gjør at de opplever spøkelser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden