– Velg ketsjup med sukker til små barn

FLYTENDE TOMATER: Kjøper du riktig ketsjup kan den faktisk være en kilde til sunne næringsstoffer. Men ikke overdriv. Barna bør ikke venne seg til at all mat skal smake ketsjup. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
FLYTENDE TOMATER: Kjøper du riktig ketsjup kan den faktisk være en kilde til sunne næringsstoffer. Men ikke overdriv. Barna bør ikke venne seg til at all mat skal smake ketsjup. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jepp, du leste riktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ho­ved­be­stand­de­len i ket­sjup skal være to­ma­ter, og to­ma­ter in­ne­hol­der blant annet an­ti­ok­si­dan­ten ly­ko­pen, som blant annet kan re­du­se­re ri­si­ko­en for pro­sta­ta­kreft hos menn, sier Ingunn Bergstad, som er klinisk ernæringsfysiolog.

Ly­ko­pen er fak­tisk mer til­gjen­ge­lig i be­hand­le­de enn rå to­ma­ter.

Les også: Selv ekspertene ble overrasket over testvinneren

Les varedeklarasjonen

Det fin­nes uli­ke ty­per ket­sjup - og våre eksperter ble overrasket da de så hvilken ketsjup som vant smakstesten.

De sunneste ketsjupene er de som in­ne­hol­der mye to­ma­ter og mind­re vann og sti­vel­se. Ket­sju­p bør hel­ler ikke in­ne­hol­de for mye salt eller suk­ker. Les alltid varedeklarasjonen før du handler.

Det fin­nes ket­sju­per som in­ne­hol­der mer vann og sti­vel­se enn to­ma­ter, og dis­se bør du i hvert fall vel­ge bort, mener Bergstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke søtstoffer til de minste

– Til barn bør du vel­ge ket­sjup med suk­ker, si­den søt­stof­fer ikke bør gis til små barn. Med mind­re bar­na dine spi­ser sto­re meng­der ket­sjup, vil ikke ket­sjup bli noen stor suk­ker­kil­de.

Det er altså ikke noe i vei­en for å spi­se ket­sjup, i begrensede mengder.

– Det er likevel ikke lurt å bru­ke ket­sjup på all mat. Da kan bar­na ven­ne seg til at alt skal sma­ke ket­sjup. Det er vik­tig at barn læ­rer seg å like for­skjel­li­ge sma­ker og uli­ke ty­per mat, sier Bergstad.

Lag din egen ketsjup

Om du har tid og lyst, kan du også lage din egen ket­sjup ved å blan­de et par bok­ser med to­ma­ter med én dl vann, én te­skje salt og én spi­se­skje suk­ker og ore­ga­no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det­te bør koke en halv­ti­mes tid, og deretter mo­ses med stav­mik­ser. Denne ket­sju­pen kan hol­de seg i cirka to uker i kjø­le­skap, anbefaler Bergstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye antioksidanter, lite fiber

Også ernæringsfysiolog Maria Øyehaug mener god ketsjup med mye tomater kan være en fin nødløsning for foreldre som sliter med kresne barn.

– Tomater inneholder også en betydelig andel antioksidanter, blant annet betakaroten, lykopen, vitamin C og vitamin E. Hele tomater er også en kilde til fiber, mens ketsjup inneholder lite fiber, sier Øyehaug.

Barn som er kresne

– Ketsjup kan derfor inngå som en komponent i et ellers variert kosthold og kan i begrensede mengder være en god kilde til sunne næringsstoffer, spesielt for barn som er kresne i matveien. Hvis ketsjup får barnet til å spise for eksempel mer fisk eller annen sunn mat, er det ikke noe i veien for å av og til benytte seg av dette trikset.

– Sørg bare for variasjon, slik at ketsjupen ikke inngår i alle måltider.

Les også:

Fem matretter du lager i en fei

I den billigste butikken sparer du 400 kroner

Slik får du barn som spiser alt

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.n