Demens og smerter:

– Sykehjemspasienter med demens lider unødig

SMERTER OG DEMENS: Seks av ti sykehjemspasienter med demens har smerter daglig, mange lider i stillhet, ifølge Bettina Husebø. Hun leder Senter for alders- og sykehjemsmedisin ved Universitetet i Bergen, som denne uken samler ledende forskere på demens fra Europa, USA og Australia for å diskutere hvordan disse pasientene best kan få hjelp. Foto: Colourbox.com
SMERTER OG DEMENS: Seks av ti sykehjemspasienter med demens har smerter daglig, mange lider i stillhet, ifølge Bettina Husebø. Hun leder Senter for alders- og sykehjemsmedisin ved Universitetet i Bergen, som denne uken samler ledende forskere på demens fra Europa, USA og Australia for å diskutere hvordan disse pasientene best kan få hjelp. Foto: Colourbox.com

20.000 sykehjemspasienter i Norge har kombinasjonen av daglige smerter og demens. – De klarer ikke å si ifra og lider i stillhet, men de har krav på hjelp, sier forsker Bettina Husebø.

I alderdommen får mange mennesker smerter. Når eldre samtidig får demens og etter hvert mister evnen til å forklare om sine smerter, kan det bety at de lider i stillhet og får betydelig redusert livskvalitet, forklarer Bettina Husebø, som er leder for Senter for alders- og sykehjemsmedisin ved Universitetet i Bergen.

– Når demenspasientene ikke lenger kan uttrykke seg, reager de med forandring i atferd. De blir mer aggressive, deprimerte og apatiske. De får store problemer. Da er det svært ofte sykehjemmene behandler med beroligende eller antidepressive legemidler i stedet for at de får god diagnostikk og riktig smertelindring, sier Husebø til ABC Nyheter.

Denne uken er ledende forskere på demens fra Europa, USA og Australia samlet i Bergen, når Senter for alders- og sykehjemsmedisin ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin er vertskap for den 7. internasjonale kongressen om smerte og demens.

– Gamle demente som har smerter er den pasientgruppen som øker mest. Samtidig er denne gruppen minst interessant og en stor belastning for helsevesenet, sier Husebø og fortsetter:

– Utfordringen er at de som har demens som fremskrider, ikke er i stand til å forklare om sine smerter, så de lider i stillhet og har betydelig redusert livskvalitet. Det er også en stor påkjenning for pårørende og for helsepersonell som er vitne til lidelsen.

Les også: Sykehjemspasienter får opptil 30 medisiner hver

Utviklet hjelpemiddel for å oppdage smerter

Husebø er opptatt av å få frem at det skjer mye positivt i eldreomsorgen i Norge.

Hun forklarer at forskere de senere årene har utviklet tester og implementert et smerteevalueringsinstrument, som kan hjelpe til med å fange opp at demenssyke har smerter, slik at de kan få den hjelpen de trenger.

– Det er en smerteskala som brukes i mange sykehjem her i Norge, for å fange opp smerter hos personer med langkommet demens. Og så er det metoder for å måle om smertebehandlingen har hatt en effekt.

– Poenget er ikke at man bruker for lite smertemedisin på sykehjemspasienter i Norge, man bruker ganske mye, men det er ikke garantert at de får riktig medisin. Ofte får de Paracet tre ganger om dagen, tre år på rad; det er ikke god smertebehandling, sier Husebø.

Les også: Dette angrer døende på ved livets slutt

– Bruker for mange medisiner

Eldre mennesker generelt, og pasienter på sykehjem spesielt, er en gruppe som ofte bruker mange ulike medisiner på en gang. En studie fra i fjor viste at sykehjemspasienter i Trondheim i gjennomsnitt fikk 10 medisiner hver, og på det meste 30 ulike medisiner. Omtrent halvparten fikk kombinasjoner man bør være forsiktig med eller unngå.

– Det er helt grotesk. Tre medisiner holder hos de fleste, mener Husebø.

– Man bør behandle Parkinson, diabetes og eventuelt gi medisiner til dem som har hatt problemer med høyt blodtrykk. Ofte har de ikke lenger høyt blodtrykk når de kommer på sykehjem, de har gått ned i vekt og lever et rolig liv, så for mange kan disse med fordel fjernes og erstattes med andre tiltak. Men vi har ingen virkelig gode retningslinjer for dette, fortsetter forskeren.

Hun forklarer at det å utrede for smerter og gi riktig behandling for disse, kan være en måte å få ned medisinbruken på.

For eksempel er det mange demente som sliter med søvnen, noe som er et viktig tema på helgens konferanse. Dårlig søvn kan nemlig bidra til økte smerter. Feiltolkes dette kan det hende pasienten blir satt på feil behandling.

– Demente forandrer søvnrytme. En person med demens sover som en fire måneder gammel baby, med et veldig avbrutt søvnmønster. Det bidrar til smerte. Så blir de deprimerte, så får de beroligende midler, sovemedisin eller antidepressiva, men årsaken kan altså være smerter og dårlig søvn, sier Husebø.

– Vår egen forskning som er publisert i anerkjente internasjonale tidsskrifter, British Medical Journal og American Journal of Geriatric Psychiatry, viser at når demente med smerter får adekvat smertebehandling er de mindre aggressive, mindre deprimert og de sover bedre. Og det er uten at de blir dopet ned, man kan kontrollere dette og få bekreftet at det har en positiv effekt, fortsetter hun.

Erfaringen fra det nasjonale Pasientsikkerhetsprogrammet er at eldre som går på mange medisiner, kan livne opp til et bedre liv etter en legemiddelgjennomgang.

Les mer om det: – Bivirkninger av medisiner kan forveksles med demens

– Vårt ansvar at de får hjelp

Forskeren understreker at det hviler et ekstra ansvar på helsevesenet å sørge for at pasienter som ikke lenger kan uttrykke sine egne behov, får den hjelpen de trenger.

– Når en person ikke lenger kan fortelle hvordan de har det, er det vårt ansvar at vedkommende får den helsehjelpen de har krav på. Dette gjelder minst 70.000 nordmenn som har demens, både hjemmeboende og de som bor på sykehjem.

Hele 80 prosent av dem som bor på de 41.000 sykehjemsplassene i Norge, er demente. Av disse er det 60 prosent som har daglige smerter.

– Det vil si at rundt 20.000 personer som bor på sykehjem i Norge, er utsatt for kombinasjonen av demens og smerter, og de har krav på hjelp, sier Husebø.

Les også: Å være for tynn midt i livet kan gi økt risiko for demens

– Eldres helse har lav status

Et annet viktig tema under helgens kongress er viktighetene av å inkludere sykehjem i forskning, gjennom samarbeid med høgskoler og universiteter.

– Senter for alders- og sykehjemsmedisin har 60 sykehjem inkludert i forskningsprosjekter. Vi ser at dette bidrar til at personalet blir mer entusiastisk, de får mer kunnskap, høyere status og prestisje.

– Vi håper denne typen forskning bidrar til mer interesse, mer oppmerksomhet og bedre rekruttering, slik at både forskere og helsepersonell har lyst til å jobbe innenfor dette området.

– Så det å jobbe med eldres helse er ikke noe som har høy status i dag?

– Nei, dessverre. Det er det minst ettertraktede blant studenter. De har veldig lite interesse for dette, det er ikke karriere å satse på gamle mennesker. Likevel er det slik at de aller fleste jobber med gamle mennesker, for eksempel på sykehus, men det har veldig lav status.

– Dette til tross for at vi alle skal bli gamle, og at vi alle har besteforeldre eller foreldre som er gamle, sier førsteamanuensis og leder for Senter for alders- og sykehjemsmedisin ved Universitetet i Bergen, Bettina Husebø, til ABC Nyheter.

Les også: - Viktig å forstå selvmord blant eldre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo
Siste nytt
22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo