Tilsetningsstoffer i mat:– Emulgatorer gjorde mus fete

NEGATIVT FOR HELSA? Emulgatorer blir mye brukt i mat, blant annet iskrem, for å sørge for at maten får en jevn konsistens og forhindre at ingrediensene skiller seg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
NEGATIVT FOR HELSA? Emulgatorer blir mye brukt i mat, blant annet iskrem, for å sørge for at maten får en jevn konsistens og forhindre at ingrediensene skiller seg. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny forskning viser at hos mus kan emulgatorer, som tilsettes i mat for å gi jevn konsistens, gi betennelse i tarmen og dermed fedme. Norsk forsker ber matindustrien følge opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Emulgatorer er tilsetningsstoffer som er mye brukt i matindustrien for å gi jevn konsistens. En emulgator får blant annet fett og vann til å blande seg, og tilsettes for eksempel i iskrem for at ingrediensene ikke skal skille seg.

En ny studie viste at mus som over en periode på 12 uker, drakk vann tilsatt emulgatorer, ble tykkere og fikk endringer i bakteriefloraen i tarmen. Dette til tross for at de ellers fikk en normal diett.

Musene i studien fikk to vanlige emulgatorer i tilsvarende mengder som vi mennesker får i oss.

Mus med normalt immunforsvar fikk en mildere betennelse i tarmen, de spiste betydelig mer, hadde forhøyet blodsukker og ble overvektige, melder Forskning.no.

Hos mus som var genmodifisert til å være sensitive for betennelse i tarmen, så emulgatoren ut til å øke både alvorlighetsgraden og hyppigheten av denne formen for sykdom, skriver tidsskriftet Nature der resultatene ble publisert forrige måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Fedme er en kronisk sykdom som det er vanskelig å behandle

– Kan ha betydning for fedmeepidemien

Det er forskere ved Georgia State University, Cornell University, Emory University School of Medicine i USA og Bar Ilan University i Israel.

Ifølge Nature er det første gang det har blitt vist at disse tilsetningsstoffene direkte kan påvirke helsa.

Forskerne mener funnene antyder at vanlige tilsetningsstoffer kan spille en rolle i fedmeepidemien blant mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Fedme kan skyldes gjær i maten

– Bør se på andre måter å lage mat på

– Prosessert mat inneholder mye emulgatorer. Med denne nye undersøkelsen er det verdt å spørre om matindustrien bør se på andre måter å lage mat på, sier forsker Harald Carlsen ved NMBU – Norges miljø- og biovitenskapelige universitet – i en pressemelding.

Carlsen som selv forsker på bakterieflora i tarmen, mener den nye studien er viktig i arbeidet med å finne årsaker til endringer i tarmhelse de siste 20-30 årene, en periode da man har sett en dramatisk økning i kronisk tarmbetennelse og metabolsk syndrom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Betennelse i tarmen kan forårsake en endret tarmflora. Da kan barrierefunksjonen bli dårligere, og evner ikke å holde bakteriene unna cellene. Dette kan være den underliggende årsaken til overspising, sier han i pressemeldingen.

Carlsen viser også til tidligere studier der mus som gikk på samme diett, fikk tilsatt tarmbakterier fra henholdsvis tykke og tynne personer. Resultatet var at musene som fikk tarmbakterier fra en tykk person, ble tykke, mens tarmbakterier fra tynne personer gjorde musene tynne.

NMBU-forskeren mener dette illustrerer hvor mye tarmbakteriene påvirker helsa vår, selv om han understreker at det er matinntaket som fører til metabolsk syndrom, ikke bakterier.