Tuberkulose:

Trenger du å være redd for tuberkulose?

TUBERKULOSE: Dersom tuberkulose-diagnosen blir stilt i Norge, kan du regne med å bli helt frisk, men på verdensbasis dør 1,3 millioner mennesker årlig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
TUBERKULOSE: Dersom tuberkulose-diagnosen blir stilt i Norge, kan du regne med å bli helt frisk, men på verdensbasis dør 1,3 millioner mennesker årlig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Hvert år blir rundt åtte millioner mennesker syke av tuberkulose.

Fakta om tuberkulose:

Tuberkulose er en infeksjonssykdom forårsaket av bakterien mycobacterium tuberculosis.

Tuberkulose sprer seg gjennom dråpesmitte, for eksempel ved hosting og nysing. Tuberkulose rammer vanligvis lungene og gir langvarig hoste, men kan også angripe andre organer i kroppen. Tuberkulose behandles med en langvarig kur med en kombinasjon av flere typer antibiotika. Tuberkulose har en god prognose dersom man får riktig behandling.

Tidligere var BCG-vaksinen, som forebygger tuberkulose, en obligatorisk del av vaksinasjonsprogrammet i Norge. I dag er vaksinen kun påkrevd for personer med spesielt høy risiko for å bli smittet av tuberkulose.

(Kilde: Helseleksikonet på Doktor Online)


Bør man ta vaksine om man reiser på ferie?

– Nei, det er ikke grunn til å vaksinere seg ved vanlige ferieturer til land med høy forekomst av tuberkulose. De fleste som blir smittet av tuberkulose har hatt langvarig kontakt med en som har hatt ubehandlet tuberkulose, sier Trude Arnesen, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Hun utelukker ikke at man KAN bli smittet på ferie, men sier:

– Det er mye som er mulig, men det er helt usannsynlig.

«Tuberkulose begynner i de fleste tilfeller med langvarig hoste. Hosten er vanligvis tørr til å begynne med, etterhvert vil den gi oppspytt av slim. Mer sjeldne symptomer er tungpustethet, brystsmerter, hovne slimhinner og oppspytt av blod».

(Kilde: Helseleksikonet på Doktor Online)

Tidligere var tuberkulose en utbredt og beryktet sykdom, og en vanlig dødsårsak. Slik er det ikke lenger i Norge.

– Nei, nordmenn trenger ikke lenger gå rundt og være bekymret for tuberkulose. Det er en sykdom som rammer få som er vokst opp i Norge, sider overlege Trude Arnesen i Folkehelseinstituttet.

Lite smittsom

Tross hva man kanskje tror, er tuberkulose en relativt lite smittsom sykdom.

– Du kan få tuberkulose i de fleste organer, men det er i praksis bare lungetuberkulose som kan smitte andre. Bare en liten andel av de nærmeste kontaktene til de med ubehandlet lungetuberkulose blir selv syke, forklarer Arnesen.

Cirka 2/3 av tuberkulosetilfellene i verden rammer lungene, og tuberkulose behandles med antibiotika.

– Er du syk med en bakteriestamme som ikke er resistent mot antibiotika, og du får aktiv behandling, vil du etter to uker ikke lenger være smittefarlig, understreker legen.

Norske skolebarn vaksineres ikke lenger

Gjennom det norske vaksineprogrammet blir norske barn vaksinert mot en rekke sykdommer, som meslinger , difteri , kusma og røde hunder. Men norske skolebarn blir ikke lenger rutinemessig vaksinert mot tuberkulose, slik de ble frem til skoleåret 2008/2009. Årsaken er, ifølge Arnesen, at tuberkulose er blitt en såpass sjelden sykdom i Norge.

– Vi har hatt opp mot 400 tilfeller i Norge i året de senere årene. Det er ikke så få, men de fleste av disse er ikke smittet i Norge. Nysmitte i Norge er relativt sjeldent, sier hun.

En annen årsak er at vaksinen ikke virker så godt på alle.

– BCG er den beste vaksinen mot tuberkulose vi har, og den beskytter de minste barna mot de farligste typene av tuberkulose. Men mange av de som får tuberkulose er faktisk BCG-vaksinert, sier Arnesen.

Risikogrupper i Norge i dag

Noen har større risiko for å bli smittet av tuberkulose enn andre.

– Barn med minst en forelder som kommer fra et land med høy forekomst av tuberkulose tilbys BCG-vaksine. Vi går ut fra at fordi de har foreldre født i land med høy forekomst, vil de i gjennomsnitt ha større kontakt med grupper hvor tuberkulose er mer vanlig, forklarer Arnesen.

En annen gruppe hvor mange tilbys vaksine er ansatte ved sykehus og sykehjem.

– Det er ikke slik at alle automatisk blir vaksinert, men det bør være et tilbud fra arbeidsgiver for å beskytte sine ansatte, sier Arnesen.

En tredje gruppe som har høyere risiko for å få tuberkulose enn andre er de som skal være lange perioder i land med høy forekomst av sykdommen.

– Men det gis ikke BCG-vaksine til de over 35 år, det har ikke en dokumentert effekt, sier Arnesen.

De fleste i Norge blir friske

Dersom tuberkulose-diagnosen blir stilt i Norge, kan du regne med å bli helt frisk.

– Dødsfall på grunn av tuberkulose er sjeldent i Norge. De aller fleste vil bli friske, sier Arnesen.

Men, hvorvidt man blir frisk, avhenger av hvor langt sykdommen er kommet når diagnosen blir satt.

– Noen vil dø av andre årsaker mens de behandles for tuberkulose fordi behandlingen er så langvarig. Og for noen svært få er sykdommen kommet så langt når diagnosen blir satt at det vil være for sent.

Screeningprogram

For å oppdage tuberkulosetilfeller i Norge har man et screeningprogram som medfører at de som kommer fra land med høy forekomst av tuberkulose blir undersøkt før de bosetter deg her.

– I tillegg gjøres det en smitteoppsporing rundt hvert tilfelle av smittsom tuberkulose som påvises i landet, sier Arnesen.

Arnesen understreker at selv om folk flest ikke bør bekymre seg for tuberkulose, er det fremdeles grunn til innsats mot sykdommen.

– Det gjøres en betydelig forebyggende innsats i Norge. Det er avgjørende for å holde forekomsten lav, sier hun.

1,3 millioner dør årlig

Mange alvorlige sykdommer, slik som meslinger, har høy dødelighet, og er en stor utfordring verden over. Og selv om tuberkulose ikke er en vanlig sykdom i Norge, er så mange som hver tredje person smittet av sovende tuberkulosebakterier på verdensbasis.

– Hvert år blir rundt åtte millioner mennesker syke av tuberkulose, og rundt 1,3 millioner dør årlig av sykdommen, sier lege og feltarbeider i Leger uten Grenser, Dina Midttun.

Leger Uten Grenser er en av organisasjonene som behandler tuberkulosepasienter.

– Hovedutfordringen er at det fortsatt er mange pasienter som blir syke av tuberkulose som ikke har tilgang på undersøkelse og behandling, sier Midttun.

Resistent tuberkulose øker på verdensbasis

Ifølge Midttun har mangel på god behandling, samt feil bruk av medisiner, ført til at tuberkulosebakterien har tilpasset seg og blitt resistent, altså motstandsdyktig, mot legemidlene som er tilgjengelige.

– Denne formen for tuberkulose øker på verdensbasis, sier Midttun.

– Ifølge Verdens Helseorganisasjon blir ca en halv million mennesker syke av multiresistent tuberkulose hvert år. Mer enn halvparten av disse finnes i Øst-Europa og Sentral-Asia, sier Midttun.

Beintøff behandling

Dersom man får påvist multiresistent tuberkulose og får behandling, er behandlingen veldig tøff for pasienten.

– Behandlingen varer i minst to år, og i de første seks månedene må man få smertefulle sprøyter hver dag i tillegg til tabletter. Medisinene kan også ha alvorlige bivirkninger.

Midttun innrømmer at det føles dårlig å påføre pasientene smerte og skade, men understreker at dette er det eneste livreddende tiltak hun kan gi pasienter med multiresistent tuberkulose.

– Mange holder naturlig nok ikke ut behandlingen, og de som avbryter behandlingen står i fare for å utvikle en ekstremresistent form for tuberkulose som er enda vanskeligere å behandle, sier Midttun.

Bekymret

Leger Uten Grenser har behandlet tuberkulosepasienter i over 30 år.

– I 2013 behandlet vi 32 000 pasienter med tuberkulose i 24 forskjellige land. De siste årenes fremmarsj av alvorlige former av resistent tuberkulose bekymrer oss kraftig, avslutter Midttun.

Vil du lese mer om tuberkulose? I Helseleksikonet finner du mer informasjon om blant annet symptomer, behandling og prognose for sykdommen.

Les også:

Myter om virus og bakterier

Sånn går det når du blander alkohol og penicillin

Forkjølelse eller influensa?

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:13 Tog kjørte inn i snøskred på Bergensbanen01:01 USA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye koronaviruset00:46 Bolighus i Halden totalskadd etter brann00:10 Over 70 virussmittede i Italia00:08 Brann på Gran Canaria23:17 Hovland avsluttet forrykende til ledelse: – Seier ville vært utrolig23:00 Operatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40 Valget i Nevada er i gang22:24 Kvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53 Store trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24 Drikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56 Kristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24 Ødegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16 Ikke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50 Et forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49 Første resultater i Iran viser konservativ framgang19:14 Nesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03 Tusener demonstrerer for Assange i London18:15 – Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31 Haaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49 Kombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47 Eidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06 Norsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55 New York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34 Chelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45 Klæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37 To menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34 Falla sprintet til seier i Ski Tour13:59 – Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34 Snøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33 Johaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31 Lundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18 Ryanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55 Norsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37 Passasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35 FN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11 Vinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55 Klæbo best i prologen på hjemmebane11:15 Mann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15 Demokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07 Ytterligere et virusdødsfall i Italia11:04 Johaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38 Stortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29 Store snømengder stengte Bergensbanen10:14 FN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02 Helsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43 VM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30 Slik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56 Flere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41 Årsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11 1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05 Gjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56 Over 750 virussmittede i Japan07:50 Alpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47 Ubebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42 Tomannsbolig brant ned i Florø07:35 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30 75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00 Johaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55 Enebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53 Kraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51 Bil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17 Leteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15 Nordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10 Dette skjer i dag06:10 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05 Dette skjedde i natt05:50 Zuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23 Stoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten
Siste nytt
01:13NorgeTog kjørte inn i snøskred på Bergensbanen01:01VerdenUSA anklager Russland for å spre desinformasjon om det nye koronaviruset00:46NorgeBolighus i Halden totalskadd etter brann00:10VerdenOver 70 virussmittede i Italia00:08VerdenBrann på Gran Canaria23:17SportHovland avsluttet forrykende til ledelse: – Seier ville vært utrolig23:00NorgeOperatunnelen og Vaterlandstunnelen åpne igjen22:40VerdenValget i Nevada er i gang22:24NorgeKvinne fløyet til sykehus etter dykkerulykke i Nordland21:53NorgeStore trafikkproblemer i Oslo sentrum21:24NorgeDrikkevann distribueres etter stor vannlekkasje i øykommune20:56SportKristoff krasjet med liten gutt etter målgang i Algarve20:24SportØdegaard tilbake fra start i komfortabel Sociedad-seier20:16NorgeIkke kontroll på brann i bolighus i Halden19:50NorgeEt forsvar for doen som kosta 8 millioner kroner19:49VerdenFørste resultater i Iran viser konservativ framgang19:14NorgeNesten 1500 passasjerer kommer seg ikke til Norge på grunn av sandstorm på Kanariøyene19:03VerdenTusener demonstrerer for Assange i London18:15Verden– Vinner vi kampen, vil vi ha bevart vår viktigste natur – Taper vi kampen, er jorda endret for alltid17:31SportHaaland scoret mål nummer 40 for sesongen i Dortmund-seier16:49NorgeKombinert-Riiber overlegen i Trondheim: – Har vært nervøs før denne uka16:47NorgeEidfjord isolert til søndag etter snøskred16:06SportNorsk VM-sølv på skiskytterstafetten, Frankrike vant15:55VerdenNew York-skyskraper risikerer å miste 20 etasjer15:34SportChelsea med svært viktig seier over byrival Tottenham14:45SportKlæbo best i Trondheim-sprinten, Bolsjunov falt i semifinalen14:37NorgeTo menn og en kvinne tiltalt for hatefulle ytringer14:34SportFalla sprintet til seier i Ski Tour13:59Verden– Fuglene våre er generelt på tilbakegang, i noen tilfeller katastrofalt13:34NorgeSnøskred i Eidfjord – biler evakueres13:33SportJohaug videre til semifinale, Østberg slått ut13:31SportLundby sikret ny pallplass for Norge i laghopp13:18ReiseRyanair-sjef mener muslimske menn bør undersøkes ekstra nøye på flyplasser12:55SportNorsk VM-gull på stafetten etter oppvisning av Olsbu Røiseland12:37NorgePassasjer ville ikke betale for drosjen – hoppet ut i fart12:35VerdenFN: Over 10.000 sivile drept eller såret i Afghanistan i 201912:11NorgeVinterferieværet: Kraftige vindkast, snøfokk, snøskredfare, kuling og stengte veier11:55PolitikkKlæbo best i prologen på hjemmebane11:15NorgeMann funnet nedkjølt etter å ha vært savnet på riksvei 9 ved Haukeli11:15PolitikkDemokratene kjemper om minoritetsstemmer i Nevada11:07VerdenYtterligere et virusdødsfall i Italia11:04SportJohaug i toppform, leverte råsterk prolog10:38PolitikkStortinget ender trolig med delt innstilling om Nav-skandalen10:29NorgeStore snømengder stengte Bergensbanen10:14VerdenFN slår alarm om masseflukt i Burkina Faso10:02Helse og livsstilHelsedirektoratet: Ikke spor av koronasmitte hos hjemvendte nordmenn09:43SportVM-festen overskygget av dopingrazzia mot Loginov09:30MotorSlik skal de stoppe pirat-kjøreskolene08:56NorgeFlere fjelloverganger i Nord-Norge er stengt på grunn av uvær08:41NorgeÅrsaken til at 42 hunder døde i fjor høst er fremdeles en gåte08:11Norge1,5-gradersmålet utenfor rekkevidde – nå må Norge tilpasse seg08:05SportGjert Ingebrigtsen om Filip: – Betydelig bedre enn i fjor07:56VerdenOver 750 virussmittede i Japan07:50SportAlpint: Kristoffersen ledet, ble så offer for underlaget i Japan07:47NorgeUbebodd enebolig totalskadd i brann i Nordland07:42NorgeTomannsbolig brant ned i Florø07:35VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan07:30Norge75 barn var bortført fra Norge til utlandet i 201907:00SportJohaug om deltakelse i ski-VM i 2025: – Hå, hå, hå06:55NorgeEnebolig overtent på Stord – festdeltakere evakuert06:53VerdenKraftig økning i nye smittetilfeller i Sør-Korea06:51NorgeBil sto i full fyr på E39 ved Kvadrat i Sandnes06:45NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo06:17NorgeLeteaksjon i Kristiansand avsluttet06:15NorgeNordmenn bekymrer seg mest for barna på internett06:10NorgeDette skjer i dag06:10VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler06:05NorgeDette skjedde i natt05:50SportZuccarello med assist da Wild slo Oilers 5–305:23VerdenStoltenberg avviser Macrons atomutspill05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:32KulturGjengen i «Friends» samles igjen02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia01:54PolitikkMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten