TILBRING HELE SOMMEREN PÅ TERRASSEN

Gjør uteplassen helt vær-sikker!

SKJERMET: Denne uteplassen har ly for både sterk sol og noen regndråper. FOTO: Helge Eek
SKJERMET: Denne uteplassen har ly for både sterk sol og noen regndråper. FOTO: Helge Eek

Vind, vann og sterk sol ingen hindring.

Snart er det på tide å flytte både frokoster og late ettermiddager ut på terrassen igjen.

Selv med mye ugunstig vær, er det ganske mange tiltak som kan sørge for trivelige ute-forhold.

Her er de beste tipsene om du vil gjøre terrassen din mer vær-proof, slik at du kan nyte uteplassen din hele sesiongen, nesten helt uavhengig av været:

Parasoller

Den aller kjappeste og som regel også billigste måten å sørge for beskyttelse av uteplassen på, er å investere i en parasoll. Parasoller er å få kjøpt i nær sagt alle prisklasser, og finnes i et nesten uendelig antall farger, mønstre og stiler.

- En parasoll kan være en kjapp og enkel måte å sørge for skygge til uteplassen på, enten over et spisebord eller en sittegruppe, sier kommunikasjonsrådgiver Stine Odland hos Ikea til Klikk Bolig og fortsetter:

PARASOLL: Beskytt deg mot solen varme stråler under en parasoll. FOTO: Espen GrønliPARASOLL: Beskytt deg mot solen varme stråler under en parasoll. FOTO: Espen Grønli

- Det fine med parasoller er at de er lette å slå opp og sammen, og enkelt kan flyttes rundt på, slik at du kan få skygge mens du spiser, eller kan sitte tørt i godstolen ute om det kommer noen regndråper.

Odland mener en parasoll har mange fordeler over annen skjerming når det gjelder bruk på terrasser og i hager.

- Ofte er parasoller mer mobile og enkle å bruke. Det er jo også en fordel at man kan få tak i parasoller i mange ulike størrelser, slik at det skal være mulig for nesten alle å finne noe som fungerer i sin hage eller uteplass.

Og det er langt mer enn den klassiske strandparasollen å finne på markedet.

- Man finner parasoller som både er runde, kvadratiske og rektangulære, sier Odland.

- Og disse finnes også i mange størrelser, noe som gjør dem til svært fleksible for bruk på uteplasser av ulik størrelse og utforming, legger hun til.

Levegg

Koselige kvelder eller late ettermiddager på terrassen kan ofte bli forkortet av an kjølig bris, som ofte gjør at man flytter inn for å fortsette kosen inne i varmen.

Men det du trenger da, er enkelt og greit en levegg, som ikke bare vil gi deg en lunere uteplass, men som også vil sørge for mindre innsyn til terrassen eller hagen din.

LEVEGG: Så lett er det å bli kvitt vinden på uteplassen. FOTO: RKC.noLEVEGG: Så lett er det å bli kvitt vinden på uteplassen. FOTO: RKC.no

- Levegger kan bygges fra grunnen eller kjøpes som ferdigspikrede paneler, sier forfatter Dag Thorstensen i Terrasseboka.

I boka deler forfatteren noen gode tips til deg som vil sette opp en levegg:

- En levegg brukt som vindskjerm skal være halvåpen for å kunne dempe vinden, råder Thorstensen.

- En tett levegg kan gi ubehagelige kastevinder på baksiden av skjermen. Man skal i det hele tatt unngå tette vegger når du skal skjerme mot vind. En tett levegg vil nemlig virke mot sin hensikt og skape vindvirvler.

Den ideelle høyde på en levegg er ifølge boken fra halvannen opp mot 2 meter høy.

- Til dette trengs heller ikke byggemelding, så lenge veggen er under 1,80 meter, under 10 meter lang og står mer enn 4 meter fra nabogrensa.

Det er også å anbefale å vurdere både sol- og utsiktsforhold når det gjelder hvor du skal sette opp veggen, råder Thorstensen.

Det går også fint an å bruke en hekk som levegg for å skjerme uteplass og terrasse.

- Hekker krever lite vedlikehold i forhold til et plankegjerde som må beises eller males regelmessig. I tillegg passer disse utenfor både hus og hytte, sier forfatteren.

Markiser

Mange tenker feilaktig at kanskje markiser bare skygger for vinduer og sol inn i boligen, men markiser kan også fint brukes til å lage le og skygge over uteplassen.

- Det flotte med markiser man kan brukes til å beskytte uteplassen, er at det er fleksibelt i motsetning til et fast tak, forklarer Frode Syvertsen hos Kjells Markiser til Klikk Bolig.

- Du får beskyttelse mot både stekende sol og også noen regndråper, slik at du kan nyte uteplassen selv om det er en dag hvor solen ikke skinner, legger han til.

I likhet med parasoller kommer også markiser i mange ulike farger, mønstre og utforminger, og kan festes på ulike steder, slik at du best mulig kan finne en løsning som passer til din uteplass.

Solseil

SOLSEIL: Flere og flere bruker solseil for å skjerme for sol og regn i hage og på uteplass. FOTO: Sveinung BråthenSOLSEIL: Flere og flere bruker solseil for å skjerme for sol og regn i hage og på uteplass. FOTO: Sveinung Bråthen

Stadig mer populært blir det også å bruke seilduk, såkalte solseil, for å skjerme uteplass og terrasse mot sol og regn.

- Når solen står på sitt mest stekende midt på dagen er det perfekt å ha et solseil som kan slås ut og skape skygge, sier Maria Eriksrud hos Solseil.no til Klikk Bolig.

- I prinsippet har et seil på mange måter samme funksjon som en markis, men fordelen med seilet er at det kan dekke et større område av uteplassen eller terrassen.

Eriksrud forklarer at man i dag får kjøpt solseil i mange ulike farger og fasonger.

- Det er likevel fortsatt mest vanlig å velge lyse farger eller hvit, da mørke farger blekes nokså raskt i sterkt sollys.

Svært mange velger triangelfasong på solseilet sitt, mye fordi disse ofte er enklest å feste, og skjermer da uteplassen på en effektiv måte.

- Triangelseilene har tre festepunkter: to på veggen og et til terrasserekkverket eller et annet festepunkt i hagen, sier Eriksrud.

Man kan også kombinere flere seil for å skape den beskyttelsen man ønsker mot sol og regn.

- Flere mindre seil kan monteres slik at de kan strekkes ut og dekke større områder. Da overlapper de gjerne hverandre og gir bedre skygge og le, forklarer Eriksrud.

Solseil finnes i mange prisklasser, helt fra nede i 1000-lappen og opp mot hundretusenkronersklassen.

- Jo større og mer avanserte de er rent teknisk, jo dyrere er de å kjøpe, sier Eriksrud og legger til:

- Det går i dag an å kjøpe motoriserte seil som selv kjører seg ut og inn etter som været forandrer seg.

HUSK: Solseil bør monteres passe stramt og med omtrent tredve prosent fall, ellers kan det samle seg vann i midten, og du risikerer at duken revner.

Når det gjelder vask og rengjøring, er dette ikke noe problem.

- Bruk hageslangen. Er flekkene såpass ille at de ikke går vekk i vask, kan du prøve på renseri, tipser Eriksrud.

TIPS: Nedfall fra løvtrær kan sette flekker på seilduken din, så om du kan unngå å plassere seilet i nærheten av disse, sparer du deg for flekkfjerning og vedlikehold.

Screen

En screen er nærmest vedlikeholdsfri og fungerer som en slags utvendig rullegardin, med at den sørger for å skjerme terrassen din for både innsyn og noe sollys.

- I tillegg gir de litt ly for vinden. Lys og luft får trenge gjennom, slik at det ikke føles som du har bygget inn terrassen. Du kan se ut, men er beskyttet mot innsyn, sier Odland hos Ikea.

Terrassevarmere

GIR VARME: En terrassevarmer gjør at du kan nyte uteplassen din også på kjølige kvelder. FOTO: Clas OhlsonGIR VARME: En terrassevarmer gjør at du kan nyte uteplassen din også på kjølige kvelder. FOTO: Clas Ohlson

Det kan godt være at det på kalenderen står sommer, men at kveldene på terrassen likevel kjennes såpass kjølige at mange heller trekker inn i stua.

Det trenger du ikke om du investerer deg i en terrassevarmer. Det å velge riktig terrassevarmerer nærmest en egen vitenskap, og det er mye du bør ta hensyn til.

- Man skiller som regel mellom to ulike typer terrassevarmere, forklarer Philip Bryn-Haugland fra Novaplan til Klikk Bolig.

- Gassdrevet er perfekt om du har en stor terrasse, da den kan varme opp store områder. Den mest effektive varianten har to lamper, og all varmen utnyttet og ingenting går til spille, legger han til.

Elektriske terrassevarmere er billigst å kjøpe, og fungerer ved at de varmer opp luften på terrassen.

- Disse er helt OK på en overbygget terrasse, hvor den varme luften "fanges" og ikke i så stor grad går til spille, sier Bryn-Haugland.

Les også:

Du bør ta deg tid til dette

Syv komplette kjøkken til å ha ute

Ved hytta i Mandal følger terrassene terrenget - ikke omvendt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:25 Beitekrise for rein i deler av Nordland16:23 Norge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11 Fant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40 VM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12 Bombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37 Arrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26 Rosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23 Rop om hjelp til flyktningene i Syria14:21 Omfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45 Klæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31 Tysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13 Nybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04 Mann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55 Dagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50 Dette skjer i dag05:45 Israel skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46 Rapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18 LO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03 Medier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38 Fire døde i flystyrt i Australia03:37 Flere virussmittede i Sør-Korea03:30 Passasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03 Innbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02 Amerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32 Unicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02 Nesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00 Over 2.000 døde i virusepidemi01:32 Elton John avlyser i New Zealand01:25 Lokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19 Apples virusfrykt ga børsnedgang01:11 Casper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25 Extra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58 Saúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51 Haaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43 Kavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15 Svekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57 Røe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35 Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33 Kompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54 Her murer India de fattige inne20:53 Trumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32 Bolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52 Bergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30 Ikonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30 Full passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57 Støre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55 Russland innfører innreisenekt for kinesere18:55 Far tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07 Klæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51 Johaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23 Svensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14 Spøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50 Sykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48 Eldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44 Dansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43 ABC Nyheter lanserer ABC TV16:42 Vidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31 Stor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56 Russland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53 Rettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46 VM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02 Ingen covid-19-tilfeller i Norge15:00 Klæbo raskest på sprintprologen i Åre
Siste nytt
16:25NorgeBeitekrise for rein i deler av Nordland16:23Helse og livsstilNorge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11NyheterFant massegrav: Hver og en var behandlet med varsomhet15:40SportVM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12NorgeBombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37SportArrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26SportRosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23VerdenRop om hjelp til flyktningene i Syria14:21NorgeOmfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenVannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa06:45SportKlæbo: – Jeg er ikke god nok på distanse06:31SportTysk forvirring rundt Thingnes Bøs sekk: – Får meg til å virke gavmild06:13NorgeNybø inviterte Pollestad med på «pinsettmat» etter Michelin-utspillet06:04NorgeMann pågrepet etter voldshendelse i Bergen05:55NorgeDagbladet: Kriminell gjeng prøvde å etablere seg i Norge05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenIsrael skal bygge jernbane under Jerusalems gamleby05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNav nedjusterer antallet berørte i trygdeskandalen04:46KulturRapperen Stormzy og nykommeren Mabel til topps i Brit Awards04:18NorgeLO og NHO ber regjeringen om tiltak for vannkraft i Norge04:03VerdenMedier: USAs justisminister vurderer å slutte på grunn av Trumps tvitring03:38VerdenFire døde i flystyrt i Australia03:37VerdenFlere virussmittede i Sør-Korea03:30VerdenPassasjerer får forlate virusfast cruiseskip i Japan03:03NorgeInnbyggere fremdeles isolert etter jordras på Osterøy03:02VerdenAmerikansk domstol avviser Huaweis krav02:32NorgeUnicef om barns framtidssjanser: Norge på topp og bunn02:02NorgeNesten halvparten av elevene på Askøy-skole syke02:00Helse og livsstilOver 2.000 døde i virusepidemi01:32KulturElton John avlyser i New Zealand01:25NorgeLokale Høyre-politikere vil utrede kjernekraft i Norge01:19VerdenApples virusfrykt ga børsnedgang01:11SportCasper Ruud utslått i Rio av kvalifiseringsspiller00:41SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål: – Jeg bare «drylte» den i mål00:25NorgeExtra-Leker felt for utdeling av vareprøver til barn23:58SportSaúl senket ineffektive Liverpool etter fire minutter22:51SportHaaland senket Paris Saint-Germain med to mål i 2-1-seier22:43VerdenKavala pågrepet kort tid etter frifinnelse i Tyrkia22:15KulturSvekket Ozzy Osbourne avlyser USA-turné21:57PengerRøe Isaksen vil se på om AAP-innstrammingen har fått urimelige konsekvenser21:35PolitikkTrumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt21:33PolitikkKompromiss kan sikre Trond Giske verv i Trøndelag Ap20:54VerdenHer murer India de fattige inne20:53PengerTrumps straffetoll kan gi Tine-tap på fem millioner kroner i måneden20:32SportBolsjunov varsler om store planer etter sprintuhell i Åre19:52NorgeBergensbanen åpnes tidligst onsdag19:30VerdenIkonisk bilde: Her bor du – på et støvkorn i en solstråle19:30ReiseFull passasjer klager på Norwegian – følte seg krenket18:57PolitikkStøre etterlyser nye vannkraftsvar fra regjeringen18:55NorgeRussland innfører innreisenekt for kinesere18:55NorgeFar tiltalt for seksuelle overgrep mot to år gammel sønn18:07SportKlæbo overlegen i sprintfinalen, Golberg økte i Ski Tour-sammendraget17:51SportJohaug tok sin aller første sprintseier og økte ledelsen i Ski Tour17:23VerdenSvensk påtalemyndighet har håp om å ta ut tiltale i Palme-saken før sommeren17:14VerdenSpøkelsesskipet skjulte fortid som norsk handelsskip16:50NorgeSykepleier hadde forhold til 13-åring – beholder jobben16:48NorgeEldre kvinne alvorlig skadd i brann i Bærum16:44PengerDansk kvinne funnet skyldig i gigantsvindel av Socialstyrelsen16:43NorgeABC Nyheter lanserer ABC TV16:42Helse og livsstilVidar ble nektet å røyke i egen stue: Borettslag krevde tvangssalg16:31NorgeStor vannlekkasje i Oslo etter at vannledning ble gravd over15:56PengerRussland må betale erstatning til Yukos-aksjonærer15:53PolitikkRettssaken mot Netanyahu starter 17. mars15:46SportVM-bronse til Olsbu Røiseland etter hårfin bom15:02NorgeIngen covid-19-tilfeller i Norge15:00SportKlæbo raskest på sprintprologen i Åre