Meny

– Mange jenter på 12 år seier at «hore» er eit vanleg skjellsord

#Jegharopplevd har dominert sosiale medier onsdag og torsdag. Her er ønskelista for eit meir likestilt samfunn. Foto: Colourbox/Skjermdump.

Med emneknaggen #jegharopplevd har det blitt kasta lys på seksuell trakassering. Dette er ønskjelista for eit meir likestilt samfunn.

Ønskelista:

Dette ønskjer Charlotte Myrbråten seg frå norske menn:

Me må snakka meir om trakassering i skulane og i skulegarden, både til gutar og jenter. Det må bli lettare å sei ifrå i kvardagen om kompisar går over streken. Utestader må bli strengare. Når alkohol er involvert blir grensene ofte flytta. Ein bør kasta ut for klåing på lik linje med slåsskampar. At menn også kan snakka om grenser og oppførsel i sine kompisgjengar. Menn er ein naturleg del av det feministiske prosjektet, ein kjem ikkje utanom. Kort oppsummert: Ein lågare terskel for å sei ifrå om kva som ikkje er greitt.

Dette ønskjer Anette Basso seg frå norske menn:

Det fremste ønsket er at menn lyttar. Len deg tilbake og ver open for at dette er ekte erfaringar som kvinner har, og høyr etter når ein vil dela den typen erfaringar. Menn må forstå at dette ikkje er eit angrep, eller ein krig mellom kjønna. Det handlar om å openheit rundt erfaringar som er negative (her var det kanskje litt skurr på linja då me snakka) Det kan vera provoserande for mange, men seksuell trakassering er i høgste grad ein mannssak. Kvinner opplever oftast trakassering frå menn. Menn må spørja seg sjølv kva rolle dei meiner dei må oppfylla, som gjer at dette blir ganske vanleg oppførsel Eg vil at menn skal ta eit steg tilbake og tenka over om dette er oppførsel ein kan bidra til å hindra, ved å snakka saman. Menn bør også snakka med kvarandre, og vera bevisste på kva som ikkje er greitt.

Fleire tusen historier har blitt delt på Twitter i går og i dag under emneknaggen #jegharopplevd. Det som starta som ein reaksjon frå det feministiske tidsskriftet Fett har blitt ein dominerande i debatten, og trakk fram tusenvis av små historier som til saman blir eit stort samfunnsproblem.

– Slår du mange nok historiar saman, så blir det eit problem. Veldig mange var klare for å snakka ut, og reaksjonane har vore overveldande. Sjølvsagt er nokon sure og misbruker emneknaggen, men det er heldigvis mindre enn eg trudde, seier Charlotte Myrbråten.

Ho er debattredaktør i Fett, og starta kampanjen onsdag.

– Dette vart mykje større enn eg trudde. For eit par dagar sidan kom eg inn på Facebook-trådar som diskuterte saka, mellom anna på profilen til Kjetil Rolness. Mange der trudde ikkje på historiene og erfaringar ein kan ha som kvinneleg debattant, og etterlyste fleire som kjenner seg igjen. Då kokte det over, og eg ville starta kampanjen med ein gong, fortel Myrbråten. Saman med redaksjonen venta ho ein dag før dei starta ordentleg – så tok det raskt av.

Test kva du kan om kvinnekampen her!

– Me laga ei nettsak på Fett og delte den litt, så sat me og diskuterte kven me skulle kontakta for å setja ordentleg i gang, nokon sentrale profilar som kunne stå fram. Medan me planla kven som skulle gå først hadde hundrevis av unge og vaksne damer allereie fortalt historiene sine. Me trengde ikkje nokon strategi, og det er kanskje det aller kulaste. Dette er veldig grasrot, seier Myrbråten.

Les også: – Eg(o) treng ikkje feminisme

Charlotte Myrbråten starta kampanjen #jegharaldri. – Dette vart mykje større enn eg trudde. Foto: PrivatCharlotte Myrbråten starta kampanjen #jegharaldri. – Dette vart mykje større enn eg trudde. Foto: Privat

Må bli lettare å seia ifrå

Onsdag ettermiddag og heile torsdagen har vore prega av historiane som blir delt under emneknaggen #jegharopplevd – som også får støtte av mange menn. Mellom anna har BT-kommentator Mathias Fischer formulert seg under tittelen «Da damene slo tilbake»

– Eg har ikkje opplevd noko av det som desse modige kvinnene har skildra i dag, og den einaste grunnen er at eg er mann. Men når eg tenkjer etter, så ser eg situasjonane. Menn som tillèt seg å snakka til kvinner på ein måte som dei aldri ville gjort til ein mann. Men som ser på det som sitt privilegium å ta på ei framand jente sine lår. Menn som trur at ein runde på dansegolvet betyr at ho har lyst til å ha sex, skriv Fischer.

Fischer får skryt av mange for det han skreiv, og fulgte opp i dag på Twitter. Han er ikkje åleine om å få endra synet sitt på samfunnet av historiene som blir delt. Det trur Anette Basso, som står på vallista for det nystarta partiet Feministisk Initativ i Bergen.

– Eg trur dette har opna auga til fleire – mange er rett og slett genuint overraska, og flaue over at dei ikkje har sett dette før. Dei fekk nok eit innblikk i ein realitet dei ikkje har blitt eksponert for tidlegare.

Basso fortalte sjølv om sine erfaringar til TV2 i går. For ho var det ikkje eit sjokk å sjå så mange historier komma fram.

– Eg er ikkje overraska i det heile over at det er så mange historier, med tanke på det eg sjølv har opplevd og det venninner har opplevd. Dette er nok berre toppen av isfjellet.

Ho trur at veldig mange framleis har historier dei held for seg sjølv. For mange blir det for personleg, trur Basso. Dessutan er det langt ifrå alle i Noreg som er på Twitter.

– Dei som har uttalt seg no er ei relativt ung målgruppe. Men mange vaksne damer, inkludert mi eiga mor, fortel at dette er noko også dei har opplevd, seier Basso.

Les også: Feministisk Initiativ til val i Bergen og Oslo

– Ein av grunnane til at me starta opp

Basso trur at denne kampanjen kan kasta lys på behovet for eit parti som Feministisk Initiativ, ein grein av det svenske og meir etablerte partiet, som til hausten stiller til val i Bergen og Oslo.

– Her heng mykje saman med at me har meir offentleg bevisstheit om feminisme, det påverkar livet til vanlege folk. Det er ikkje lenger ei særinteresse, men handlar om å bli behandla likt og rettferdig uansett kjønn, seier Basso.

– Dette er jo ein av grunnane til at me starta opp. Eg trur feminisme er middeleg for å oppnå målet som er likestilling, legg ho til.

Charlotte Myrbråten trur at kampanjen viser eit gjennomgåande problem.

– Mange av historiene er ikkje enkelthendingar, dei har diverre ein samanheng. Det er eit for dårleg kvinnesyn. Om ein respekterer grensene og seksualiteten til kvinner er det vanskelegare å kalla jenter på gata for horer eller onanera ved sida av dei på bussen. Eg meiner det er nokre kjønnsstrukturar som ulmar her, seier Myrbråten.

Les også: Feminisme på svensk

Open og opplyst

Det viktigaste som kan skje no, meiner Myrbråten, er at det blir enklare å sei ifrå om kva som ikkje er greitt.

Anette Basso er ikkje overraska over kor mange som hadde historiar å dela. Foto: FacebookAnette Basso er ikkje overraska over kor mange som hadde historiar å dela. Foto: Facebook

– Det er nok mange som har gått over streken utan å tenkja over det sjølv. Det er mange gråsoner, og det er vanskeleg å seia ifrå. Me må bli flinkare til det, og støtta kvarandre. Mange jenter ned i 11-12 år seier at tafsing er utbreidd og at hore er eit vanleg skjellsord i skulen. Eg trur dei veit, på eit nivå, at det ikkje er slik det skal vera. Men så lenge dei ikkje får støtte er det vanskeleg å sei ifrå og setta foten ned.

Anette Basso ønskjer at fleire menn skal lytta når kvinner tek valet å opna seg og fortelja sine historier, og at dei tenkjer over kva rolle dei prøver å fylla, som gjer at historiane under #jegharopplevd er ganske vanleg oppførsel.

I faktaboksen kan du sjå ønskjelistene til Charlotte Myrbråten og Anette Basso.

Sjølv om mange fekk auga opp for eit problem dei ikkje var klar over tysdag kveld, er me på veg i rett retning, meiner Charlotte Myrbråten.

– Eg trur me er på veg til ein betre stad, likestillingsmessig. I staden for å sei til jenter kvar dei ikkje bør gå, korleis dei bør kle seg og kor mykje dei kan drikka, ser me ei vending. Ein fortel heller til gutane at også dei må setja grenser.

Les også: – Alle fitter er like fine

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07 Pågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34 180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47 Alle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27 Sivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10 USA venter på Muellers konklusjoner23:08 Rederiet takker redningsmannskapene23:07 Mistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06 Kystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51 – Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46 Ramos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40 Ny Norge-seier etter sterk avslutning22:20 Folk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18 Massemønstring mot brexit i London21:59 To til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29 Tre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28 Trump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24 Stavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11 VGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56 En ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46 SOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35 Kilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30 Styrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19 Ektepar: – Vi er veldig takknemlige19:56 Over 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32 En hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00 Passasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49 Fræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04 Evakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54 Johannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45 Viking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27 Oljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20 Klæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16 Store taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09 Minst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58 Tusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48 De første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28 Venezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27 Senterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24 LSK snudde og vant målrik serieåpning16:01 Kuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57 Ingen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31 Omtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik
Siste nytt
20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon02:07VerdenPågrepet Guaidó-rådgiver anklages for å hente inn leiemordere00:34Norge180 evakuerte fra cruiseskipet i Hustadvika23:47NorgeAlle om bord på lasteskip i Hustadvika evakuert23:27NorgeSivilforsvar og Røde Kors hjelper til etter cruisebåthavari23:10VerdenUSA venter på Muellers konklusjoner23:08NorgeRederiet takker redningsmannskapene23:07VerdenMistenkelige lyder utløste panikk Disneyland i Paris23:06NorgeKystverket i beredskap mot forurensing på Hustadvika22:51Norge– Det nytter ikke kjempe mot bilen, men vi gjør vårt beste for å ruste opp byen for gående22:46SportRamos-panenka knuste Norges poenghåp i Valencia22:40SportNy Norge-seier etter sterk avslutning22:20NorgeFolk hopper fra lasteskip for å bli reddet av helikopter i Hustadvika22:18VerdenMassemønstring mot brexit i London21:59NorgeTo til sykehus og to pågrepet etter knivstikking på fest i Sørumsand21:29NorgeTre av de evakuerte fra cruiseskipet er alvorlig skadd21:28VerdenTrump truer potensielle IS-rekrutter med døden21:24SportStavanger får søke om sjakk-VM i 202021:11NorgeVGs egen gransking er «like rundt hjørnet»20:56LivetEn ting sto mellom ham og den tyske kulen20:46VerdenSOHR: Over 200 barn drept i offensiven mot IS20:35VerdenKilder: Boeing har oppdatert programvare for 737 MAX20:30ReisenyheterStyrmann tatt i promillekontroll – mistet jobben og dømt til fengsel20:19NorgeEktepar: – Vi er veldig takknemlige19:56VerdenOver 100 sivile skal ha blitt drept i landsby i Mali19:32NorgeEn hardt skadd i helikopterstyrt på øy i Kragerø19:00NorgePassasjer rystet etter å ha blitt evakuert fra cruiseskip18:49NorgeFræna, Molde og Kristiansund kommuner bistår evakuerte cruiseskipspassasjerer18:04NorgeEvakuerte cruisepassasjerer kjøres til Molde og Kristiansund17:54SportJohannes Thingnes Bø slo Fourcades rekord etter ny Kollen-seier17:45NorgeViking Sky droppet Bodø på grunn av uvær fredag17:27NorgeOljeopprøret uteble på Senterpartiets landsmøte17:20SportKlæbo med ny seier etter Bolsjunovs stavbrekk17:16NorgeStore taubåter er på vei for å trekke cruiseskipet17:09VerdenMinst elleve drept i angrep i Somalias hovedstad16:58VerdenTusenvis protesterer i gule vester i Frankrike16:48NorgeDe første 100 cruisepassasjerene er evakuert i land16:28SportVenezuelas landslagssjef truer med å slutte etter bragdseier16:27NorgeSenterpartiets ledertrio gjenvalgt til stående applaus16:24SportLSK snudde og vant målrik serieåpning16:01SportKuzmina historisk etter overlegen seier på jaktstarten i Holmenkollen15:57NorgeIngen tatt av snøskred i Tromsdalen15:31NorgeOmtrent 200 beboere var evakuert på grunn av brann på Gjøvik
Populært