Meny

«Jeg har opplevd seksuell trakassering»

TRAKASSERT: «#jegharopplevd å bli tafset på rumpen av menn med barn på nattoget fra Bergen til Oslo. Jeg var maks 14», skriver en norsk kvinne på Twitter i dag. Hun er en av flere tusen som deler sin historie om seksuell trakassering. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

En Twitter-kampanje oppfordrer norske kvinner til å dele sine erfaringer med seksuell trakassering under emneknaggen #jegharopplevd. Nå har flere tusen kvinner delt sine historier.

«#jegharopplevd at en mann jeg stolte på holdt meg fast og gjennomførte samleie selv om jeg sa nei. Det har ikke hindret meg i å elske igjen», skriver en kvinne på Twitter i dag.

En annen skriver «#jegharopplevd å bli tatt på pupper og rumpe av tilfeldige folk på konserter og fester stadig vekk».

De er to av flere tusen norske kvinner som har delt sine personlige historier om seksuell trakassering på Twitter, i en kampanje som ble startet av det feministiske tidsskriftet Fett.

– Som jente har jeg selv hørt og snakket om sånne erfaringer i vennegjengen hele livet. Jeg startet kampanjen i solidaritet for å vise hva slags hendelser man som jente møte på, sier Charlotte Myrbråten til ABC Nyheter.

Les også: Får dødstrusler etter trakassering-video

– De sådde tvil om det hun fortalte var sant

Myrbråten er debattredaktør i Fett, og står bak Twitter-kampanjen #jegharopplevd.

I går kveld kom hun over en tråd på Facebook der artist Kjetil Rolness kommenterte at han ikke kjenner seg i igjen i et innlegg i Aftenposten, der forfatteren skriver om hvordan det er vanlig at jenter blir klådd på, får hatmeldinger på sms, og ikke kan gå trygt hjem alene.

«Kan dere bekrefte dette, jenter? Kjenner vi gutta oss igjen? Bør vi ta inn over oss denne kvinnevirkeligheten? Eller bør vi heller lure på hvorfor landets største avis setter på trykk paranoide generaliseringer om menn som ville vært totalt uakseptable om de hadde handlet om noen annen menneskegruppe?» spør Rolness på sin Facebook-profil.

Det inspirerte Myrbråten til å handle.

– De sådde veldig tvil om det hun hadde fortalt om seksuell trakassering. Jeg synes det er merkelig å betvile folk som står fram om det, for det renner ikke akkurat over av folk som snakker åpent ut om seksuell trakassering.

Les også: Trygderetten: Mobbing anses ikke som en yrkesskade

– Det er dessverre virkeligheten til veldig mange jenter

Resultatet av Twitter-kampanjen har vært overveldende. Tusenvis av innlegg med emneknaggen #jegharopplevd har blitt publisert i løpet av dagen, og fremdeles publiseres det hundrevis av innlegg hver time.

– Det er veldig trist at det er så mange. Samtidig viser dette at seksuell trakassering ikke er noe som skjer i hodet på noen, det er dessverre virkeligheten til veldig mange jenter. Dette handler ikke om å gjøre noen til offer, men å snakke høyt om det mange opplever stadig vekk, sier Myrbråten til ABC Nyheter.

Les også: Gravid værmelder ble drittlei hetsen

Kampanje også i Storbritannia

Samtidig som Twitter-kampanjen pågår i Norge, oppfordrer en videokampanje fra transportmyndighetene i London, alle kvinner som føler seg trakassert på bussen eller banen i byen om å rapportere det per sms.

Én av ti innbyggere i London opplever sextrakassering på offentlig transport. Men bare ti prosent av disse anmelder det.

I forbindelse med kampanjen har transportpolitiet i London laget en liste over seksuell oppførsel som ikke tolereres, og som de vil skal bli rapportert inn. Tafsing, masturbering, seksuelle kommentarer og fotografering uten samtykke er noen av punktene på listen.

Se kampanjevideoen her:

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært