Meny

– Jeg kaller det arrangert voldtekt

Khadija ble gift som 11-åring. Nå har hun laget film om livet som barnebrud.

- Hver dag låste jeg meg inn på badet og slo hodet i veggen til jeg besvimte.

Filmregissør Khadija Al-Salami (45) forteller Kvinneguiden om tiden som nygift, men dette er ingen fnisende fortelling om romantiske hvetebrødsdager. Da Khadija sto brud var hun 11 år.

Khadija ble giftet bort til en venn av en onkel. Etterpå reiste de til Saudi-Arabia, mange tusen mil fra hjembyen Sanaa i Jemen. Brudgommen hadde ikke vært tilstede på bryllupet. Etter bryllupsfesten gikk Khadija ut og lekte med venninner.

REGISSØR: Khadija Al-Salami er Jemens første kvinnelige filmregissør. Hun ble selv giftet bort som 11-åring. - I mange år var jeg skamfull. Over hva som hadde skjedd og over at familien min kunne gjøre dette mot meg. © FOTO: Privat REGISSØR: Khadija Al-Salami er Jemens første kvinnelige filmregissør. Hun ble selv giftet bort som 11-åring. - I mange år var jeg skamfull. Over hva som hadde skjedd og over at familien min kunne gjøre dette mot meg. © FOTO: Privat

Hun vet fremdeles ikke hvor gammel brudgommen var, men antar at han var i slutten av 20-årene. Hun var blitt rasende da de fortalte hva som var blitt bestemt. Ville ikke vite noe om ham eller se bilder av ham.

I årevis hatet hun foreldrene sine for sviket.

Denne uken er Khadija i Norge fordi filmen hun har laget, om nettopp barnebryllup, vises for første gang i Norge 17. april i anledning Arabiske filmdager i Oslo.

Arrangert voldtekt

Jemen har ingen nedre aldersgrense for når ekteskap kan inngås.

Brudgommen hadde lovet Khadijas familie å ikke røre henne før hun var minst 14, slik tradisjonen tilsa.

- Men de fleste menn bryter dette, bemerker Khadija sint.

Onkelen fulgte henne til Saudia-Arabia og forlot henne så hos den fremmede mannen.

Hun husker at hun ble plassert i et rom, hvordan hun slåss mot ham. Klorte ham. Hvor livredd hun var.

- Han var så mye sterkere enn meg, sier Khadija om overgrepet som fulgte.

- Det er ikke arrangert ekteskap. Det er arrangert voldtekt!

Stort problem

FNs befolkningsfond anslår at mer enn 142 millioner jenter kommer til å bli barnebruder i løpet av det neste tiåret. I utviklingsland er én av tre jenter gift før de fyller 18. Én av ni er under 15 år. Khadijas skjebne deles av mange, men 11-åringen nektet både å godta sin skjebne og å oppføre seg som forventet.

Khadija har alltid blitt opprørt av urettferdighet. Selv som barn hadde den mørkhårede lille jenta bestemt seg for ikke å lide samme skjebne som moren, som fremdeles var traumatisert av å ha blitt giftet bort som 8-åring.

Khadija protesterte så voldsomt at ektemannen etter tre uker tok henne med tilbake til Sanaa og forlangte å få tilbake medgiften. Moren så på den fortvilte datteren, som ropte at hun heller ville dø enn å bli med ektemannen. Jentungen var skinn og bein, hun hadde sluttet å spise i Saudi-Arabia og hadde allerede et selvmordsforsøk bak seg.

FRA FILMEN: Rundt 50 prosent av jenter i Jemen blir giftet bort før de er 18 år. 15 prosent er under 15. FRA FILMEN: Rundt 50 prosent av jenter i Jemen blir giftet bort før de er 18 år. 15 prosent er under 15.

- Jeg ville leve med verdighet eller ikke i det hele tatt, forklarer Khadija.

Onkelen nektet å bidra med noe som helst. Jentungen hadde brakt skam over hele familien.

Så moren solgte alt hun eide og fikk oppløst ekteskapet.

Skilsmisse ble film

10 år gamle Nujood Ali fra Jemen skapte overskrifter verden rundt da hun i 2009 gikk rettens vei for å få oppløst ekteskapet sitt. I ettertid ble det skrevet en bestselgende bok om hennes historie. På det tidspunkt hadde Khadija flyttet til USA, utdannet seg til filmregissør, laget en rekke dokumentarer om kvinners rettigheter og blitt Jemens første kvinnelige filmregissør. Da hun hørte at boka til Nujood skulle filmatiseres, slo det henne at det måtte bli hun som regisserte filmen.

- Det var snakk om at en annen, mer berømt regissør skulle få filmrettighetene, men vedkommende kjenner ikke våre tradisjoner eller kultur. Det var viktig for meg at filmen ga et perspektiv innenfra, sier Khadija.

NOJOOM: Filmen er basert på biografien om Nujood Ali, som gikk rettens vei som 10-åring for å bli skilt. - Urettferdigheten over det som skjedde meg overbeviste meg om at livet er en kamp du må kjempe og vinne, uten andre allierte enn din egen viljestyrke, forteller regissøren. © FOTO: Stills fra filmen NOJOOM: Filmen er basert på biografien om Nujood Ali, som gikk rettens vei som 10-åring for å bli skilt. - Urettferdigheten over det som skjedde meg overbeviste meg om at livet er en kamp du må kjempe og vinne, uten andre allierte enn din egen viljestyrke, forteller regissøren. © FOTO: Stills fra filmen

Det ble som Khadija ville. I Am Nojoom, Age 10 And Divorced vises altså for første gang i Norge fredag 17. april. Anledningen er Arabiske filmdager og Khadija er tilstede for å fortelle om filmen. Nujoods navn er endret til Nojoom i filmen.

Organisasjonen Too Young To Wed jobber mot barneekteskap. Bildet som møter deg når du går inn på nettsiden, er av en smilende Nujood. Bildet er tatt et par år etter at hun ble skilt.

For oss her i Norge kan det oppleves som uforståelig at menn ønsker å gifte seg med barn.

Khadija forklarer at det skyldes en salig blanding av kultur, fattigdom og tradisjoner. Mange foreldre tror feilaktig at de beskytter jentene sine. Dessuten råder holdningen at hvis du gifter deg med en ung jente, så kan du forme henne i ditt bilde.

- Dette er ikke onde mennesker, de vet ikke en gang at det de gjør er kriminelt, bemerker regissøren.

Mangler kunnskap

Det tok mange år før Khadija tilga moren sin. Hvordan kunne hun, som selv ble giftet bort pur ung, tillate at det samme skjedde datteren?

"Min datter, jeg lærte ingenting. Du har vist meg at det finnes en annen vei", forklarte moren da Khadija konfronterte henne mange år senere.

- Moren min elsket meg, men visste ikke bedre, sier Khadija i dag. Lyden av sirener siver inn fra et åpent vindu der hun sitter i den franske hovedstaden, der hun er bosatt i dag, og snakker med Kvinneguiden.

Jemen er Midtøstens fattigste land. 70 prosent av innbyggerne bor på landsbygda, og 75 prosent av kvinnene som bor der er analfabeter.

PÅ STRANDA: Nujood fotografert for noen år siden. I dag er hun gift med en mann hun selv valgte og venter barn. © FOTO: PrivatPÅ STRANDA: Nujood fotografert for noen år siden. I dag er hun gift med en mann hun selv valgte og venter barn. © FOTO: Privat

Ved å bane vei, få seg en utdannelse og en god jobb, samt sitt opplysningsarbeid om diskriminerende og farlige tradisjoner, er Khadija selv blitt et forbilde. I hennes slekt blir ingen jente gift før hun er ferdig med videregående. Og hun får lov til å nekte hvis hun ikke ønsker giftemålet.

- Du kan selv skape endring i livet ditt. Jeg nektet å være et offer, sier Khadija.

Hun jobbet ved siden av skolen fra hun var 11 for å hjelpe moren økonomisk. Som 16-åring fikk hun et stipend og flyttet til USA for å studere.

Nujoods liv i dag

I Am Nojoom, Age 10 And Divorced ble æret med førstepris på Dubai Film Festival tidligere i år. Prisen tok Khadija fullstendig på senga. Hun beskriver innspillingen i Jemen som et mareritt.

- På grunn av tematikken var vi et mulig mål for ekstremister. Dessuten oppstod utallige problemer jeg måtte løse, som å måtte betale løsepenger for en kidnappet generator. Til denne dag skjønner jeg ikke at jeg klarte å fullføre filmen.

Langt fra alle jemenitter er begeistret for Khadijas kamp for barnebruder.

- Hvis du takler sensitive emner, får du fiender. Jeg er ikke redd, for jeg tror så sterkt på det jeg gjør. Disse emnene må snakkes om - for ellers blir det ingen endring.

Hun håper prisen gir filmen og tematikken større oppmerksomhet.

- Jeg lagde den for meg selv og for alle jenter som går gjennom en slik opplevelse.

- Hvordan går det med Nujood i dag?

- Hun er 19 år og gift med en mann hun forelsket seg i. For et par dager siden ringte hun og fortalte at hun er gravid.

Det var Nujood selv som tok initiativ til ekteskapet. Khadija er glad for at Nujood klarer seg bra. Selv har hun valgt å ikke få barn.

- For meg var utdannelse og skole mitt fristed. Det var min vei ut.

Vil du lese flere slike saker? Følg Kvinneguiden på Facebook.

Les også:

Disse Legofigurene skaper oppstandelse Lukk igjen beina, gutter!

Kvinner om bord

Denne saken ble først publisert hos Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27 Erik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09 30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28 Rolig for Røde Kors i påskefjellet17:34 Økt snøskredfare i Nord-Norge16:03 Seilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02 Northug bekrefter flytteplaner14:55 Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10 Mann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33 Frankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29 Tyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26 Finlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21 Rasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04 Elendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45 Se bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42 WHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24 UD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06 Støttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53 Smågodtsmugler tatt på Svinesund11:44 Pågrepet etter voldsvideo10:51 Frode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41 Flere kjendiser vil bli politikere10:30 Går all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08 Flytter fra anonyme barnegraver09:58 Klæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02 Frode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00 Fransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54 Notre-Dame blir aldri det samme08:47 Nye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45 PST langt under kravet for nynorsk08:36 Atalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32 Frp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31 Freiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01 Neville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55 Dødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18 Kamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01 Lundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32 Nær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30 Ferje har grunnstøtt i Rogaland06:29 Zuccarello-mål da Dallas tapte06:29 Tyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16 Titalls russe-oppdrag for politiet06:10 Skuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00 Mange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:29 Pulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13 Svartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06 Sønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00 Kvoteapp setter rekord05:00 Konkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30 Cyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03 Luksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52 Uvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25 Boligbrann i Sandefjord slukket
Siste nytt
14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27NorgeErik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09Verden30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28NorgeRolig for Røde Kors i påskefjellet17:34NyheterØkt snøskredfare i Nord-Norge16:03NorgeSeilflypilot skadd da glasskuppel på flyet løsnet15:02SportNorthug bekrefter flytteplaner14:55NorgeTidligere miljøvernminister Guro Fjellanger er død, 55 år gammel14:10NorgeMann siktet etter funn av eksplosiver i hus på Sola13:33VerdenFrankrike får massiv støtte fra hele verden etter Notre-Dame-brannen13:29PolitikkTyskland advarer britene: – Ingen flere brexit-utsettelser13:26PolitikkFinlands statsminister går av som partileder etter valgnederlag13:21NorgeRasfare gir stengt vei i Eidsvoll13:04PolitikkElendig måling for Frp – svakeste på fire år12:45VerdenSe bildene av Notre-Dame før, under og etter brannen12:42VerdenWHO: Minst 174 drept i kamper om Tripoli12:24NorgeUD: – Vi vil ha Frode Berg hjem til Norge12:06NorgeStøttegruppa ber regjeringen få Frode Berg hjem11:53NorgeSmågodtsmugler tatt på Svinesund11:44NorgePågrepet etter voldsvideo10:51NorgeFrode Berg dømmes til 14 års fengsel for spionasje i Russland10:41PolitikkFlere kjendiser vil bli politikere10:30SportGår all-in på at Rosenborg-treneren ryker10:08LivetFlytter fra anonyme barnegraver09:58PengerKlæbo har kjøpt hytte i eget treningseldorado09:02VerdenFrode Berg er på vei til byretten i Moskva09:00PengerFransk luksusgigant gir 2 milliarder til gjenoppbyggingen av Notre-Dame08:54VerdenNotre-Dame blir aldri det samme08:47NorgeNye mobilregler etter Sandbergs Iran-reise08:45NorgePST langt under kravet for nynorsk08:36SportAtalantas sjansesløseri var tidenes verste08:32NorgeFrp i Oslo vil opprette integreringsetat08:31NorgeFreiberg: – Ikke marked for havvind i Norge08:01SportNeville tror motgang kan være en fordel for Solskjær07:55VerdenDødstrusler mot personer siktet for å spre moskédrapvideo07:18NorgeKamp mot alkohol ikke nevnt i KrFs nye program07:01SportLundbys eventyrsesong gir sponsoreffekt06:32NorgeNær 250 personer ble nektet pass i fjor06:30NorgeFerje har grunnstøtt i Rogaland06:29SportZuccarello-mål da Dallas tapte06:29VerdenTyskland gjenopptar bitter debatt om dødshjelp06:16NorgeTitalls russe-oppdrag for politiet06:10VerdenSkuespiller Loughlin erkjenner ikke skyld i collegeskandalen06:00NorgeMange velgere kan stemme på bompengelister til høsten05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:29VerdenPulitzer til NY Times og Wall Street Journal for Trump-saker05:13VerdenSvartebørsen har tatt av etter seks måneder med cannabis i Canada05:06NorgeSønn dømt for å ha kjørt på far med lastebil05:00NorgeKvoteapp setter rekord05:00NorgeKonkurrerer om oppussing av Nationaltheatret04:30VerdenCyberangrep mot Ecuador etter Assange-pågripelse04:03VerdenLuksusmilliardær gir 100 millioner euro til Notre-Dame03:52VerdenUvurderlige kunstverk reddet fra Notre-Dame02:25NorgeBoligbrann i Sandefjord slukket
Populært