Meny

ABORT VED DOWNS SYNDROM:

– Ikke uetisk å velge abort av barn med Downs

KVINNENS VALG: I Danmark aborteres 98-99% av fostre med Downs syndrom. Leder for den danske jordmorforeningen, Lillian Bondo, synes vi bør være mer opptatt av hvordan vi tar imot dem som likevel blir født, enn å dømme de kvinnene som velger å ta abort. FOTO: © Getty Images

Jordmor Lillian Bondo mener vi ikke må idyllisere livet med Downs Syndrom.

Fosterdiagnostikk i Norge

Norske kvinner kan få tilbud om fosterdiagnostikk dersom:

1. Kvinnen er over 38 før termin.

2. Kvinnen tar medisiner som kan skade fosteret.

3. Kvinnen eller barnefaren har alvorlige arvelige sykdommer.

4. Kvinnen eller barnefaren tidligere har fått et barn med alvorlig sykdom eller utviklingsavvik.

5. Kvinnen eller barnefaren er i en vanskelig livssituasjon og tror de ikke vil klare belastningen det er å få et utviklingshemmet eller sykt barn.

Nå diskuteres det hvorvidt fosterdiagnostikk skal gis til kvinner over 38 allerede i uke 10. Eksperter mener at dette kan være første skrittet i retning fosterdiagnostikk for alle, slik det er i Danmark.

Kilder: Regjeringen.no og Bioteknologirådet

Downs syndrom i Norge

• Antall fostre som er diagnostisert med Downs Syndrom er stigende. Det skyldes trolig at flere norske kvinner føder etter fylte 35.

• I 2011 var det 86 barn som ble født med Downs syndrom.

• I 2012 ble det født 46 barn med Downs syndrom.

• Det utføres circa 15,000 aborter i Norge hvert år. Dette tallet har forholdt seg stabilt siden vi innførte selvbestemt abort i 1978.

Kilde: Folkehelseinstituttet

- Hvordan kan vi stille oss til doms over de som velger å abortere bort et foster med Downs syndrom? spør leder av den danske jordmorforeningen Lillian Bondo, som er en markant stemme i den danske downsdebatten.

På tirsdag kommer hun til Norge for å diskutere danskenes erfaringer med fri fosterdiagnostikk for alle på et debattmøte på Litteraturhuset i Oslo i regi av Bioteknologirådet.

Bondo har selv en lillesøster med Downs syndrom og stiller spørsmål ved hvilken informasjon vordende foreldre får av helsepersonell. Hun lurer på om det snakkes nok om de gode sidene ved å ha et barn med Downs.

- Jeg har opplevd rendyrket glede med min lillesøster og utrolig mange flotte stunder, sier Bondo. Samtidig er hun soleklar på at Downs syndrom ikke må idylliseres.

– Det er en tøff oppgave å ta på seg som kan by på mange vanskelige opplevelser. Jeg synes ikke det er rart eller uetisk at noen velger dette ansvaret eller denne belastningen bort.

Tall Kvinneguiden har innhentet fra Medinsk Fødselsregister viser at det i Norge i 2013 ble født 56 barn med Downs syndrom, mens 62 ble senabortert. Det er en klar økning i antall aborterte sammenliknet med ti år tidligere. I 2003 var samme antall 76 fødte barn, og 29 senaborter.

Samfunnets ansvar

Jordmor Lillian Bondo stusser over tvetydigheten rundt Downs syndrom. På den ene siden hylles mennesker med Downs for deres muntre lynne, samtidig som de velges bort ved fosterdiagnostikk.

-Jeg tror dette handler om forventningen til å være vellykket i samfunnet vårt, at vi selv og barna våre absolutt skal bli til noe, sier Bondo.

Hun mener danske medier er blitt flinkere til å fremstille mennesker med Downs på en mer nyansert måte enn tidligere.

–De er ikke satt til verden for å være pauseklovner. Dette er virkelige mennesker med egne behov og styrker, som de må få muligheten til å utvikle. Dette dekkes heldigvis i større grad enn før, sier hun.

Prøveprosjekt i Norge

Etter at Danmark utvidet tilbudet om fosterdiagnostikk fødes det stadig færre barn med kromosomavvik. Bondo forteller at undersøkelser viser at 98-99 % av fostre med Downs syndrom aborteres.

I Norge har Universitetssykehuset i Nord-Norge søkt om å innføre DNA-testing for gravide over 38 år. Hvis denne søknaden får klarsignal kan spørsmålet om hvorvidt alle norske kvinner skal få et slikt tilbud bli enda mer aktuelt. En slik test er nemlig langt enklere og rimeligere enn ultralyden og blodprøven (KUB-testen) i uke 12 som brukes for å screene foster for Downs syndrom i dag.

- Den såkalte NIPT-blodprøven kan tas fra tiende uke, er enkel og mer treffsikker enn KUB-testen som tilbys i dag, sier Audrun Utskarpen, seniorrådgiver i Bioteknologirådet

Bør vi få valget?

LANG ERFARING: Lillian Bondo er leder for Den danske jordmoderforeningen. Hun er en sterk stemme i den danske offentligeten, spesielt når det kommer til fosterdiagnostikk. Bondo har også personlig erfaring med kromosomfeil, da hun vokste opp med en lillesøster med Downs Syndrom. FOTO: Privat LANG ERFARING: Lillian Bondo er leder for Den danske jordmoderforeningen. Hun er en sterk stemme i den danske offentligeten, spesielt når det kommer til fosterdiagnostikk. Bondo har også personlig erfaring med kromosomfeil, da hun vokste opp med en lillesøster med Downs Syndrom. FOTO: Privat

Leder for Jordmorforeningen i Norge er skeptisk til innføring av en slik NIPT-blodprøve for alle norske gravide. Hun understreker at denne type fosterdiagnostikk ikke nødvendigvis gir et bedre bilde av dødelige sykdommer.

- Forskning viser at det er få tilstander man kan finne så tidlig i svangerskapet. Stort sett dreier det seg om genetiske tilstander, da gjerne Downs syndrom, sier Jørgensen. Hun er skeptisk til å skulle bruke økonomiske ressurser på en kromosomfeil som verken er farlig eller dødelig.

- Det er mange tilstander av Downs syndrom som er forenlig med et godt liv. Det er det viktig å huske på, men dette er et etisk og faglig vanskelig tema. Det hevdes at tidlig testing kan gi mer trygghet for kvinner, men vi tror den kan føre til mer uro. Å oppdage funn man ikke helt vet hva man skal gjøre med kan være veldig slitsomt.

Får sjokk

Lillian Bondo har selv fire barn. Da hun etter fire mislykkede graviditerer ble gravid med den fjerde, valgte hun og mannen å få utført en fostervannsprøve. Hva familien ville valgt dersom testen hadde vist et foster med Downs, er de ikke sikre på.

- Det kan diskuteres om man bør kunne velge bort et barn på grunn av kjønn eller vanlige variasjoner innenfor det friske spektrum, men Downs syndrom ER tungt.

SKEPTISK: Kirsten Jørgensen er leder av den norske jordmorforeningen og skeptisk til tidlig fosterdiagnostikk. Hun stiller også spørsmål ved om fosterdiagnostikk bør bli tilgjengelig for alle. FOTO: Privat

Bondo understreker at risikovurdering i forbindelse med fosterdiagnostikk ikke er et vanntett system, og noen fostre med Downs vil ikke bli oppdaget. Det vil derfor alltid være noen som blir født inn i denne verden med en kromosomfeil.

- Da får foreldrene et kjempesjokk. De har lagt sin graviditet i hendene på et system som de trodde skulle sikre dem og så mislykkes det, sier den danske jordmoren, som også er medlem av Danmarks Etiske Råd. Hun ser problemet med at mange foreldre oppfatter at de er "trygge" uten at dette nødvendigvis stemmer.

-Det er ikke alltid sånn det fungerer. Vi må stå parate når foreldrene plutselig står der med et barn med Downs i armene. Ikke minst må vi være forberedte på å støtte dem til å gi det lille barnet et godt liv.

Dårligere hjelp

Det mener Bondo starter med god informasjon og kunnskap. Hun understreker at de fleste institusjoner i det danske samfunnet i dag er enestående, men bekymrer seg for om de vil vedvare i fremtiden.

-Jo færre barn som fødes med Downs, jo dårligere blir mulighetene for at tilbudene kan nå både barn, unge og voksne som har Downs. Til de som fødes med Downs, skal det også være tilsvarende tilbud, forklarer Bondo og understreker at barn med Downs har behov for å være rundt andre som er som dem.

– Det er tøft å stå utenfor og være ensom når man har Downs. Det gjelder også for de pårørende. Vi må gjøre den overgangen lettere, for vi vet jo at de fleste tar bort fostre med Downs syndrom, sier Bondo.

Flere aborter

Jørgensen tror en eventuell åpning for NIPT-blodprøven vil gi de samme utslagene i Norge.

- Det vil sannsynligvis bli flere aborter av barn med Downs syndrom hvis dette slår gjennom, fastslår lederen for den norske Jordmorforeningen.

Kollegaen hennes i Danmark mener likevel ikke at flere aborter er et godt nok argument mot fosterdiagnostikk.

- Selvbestemt abort handler om å velge å bli mor eller ei, konstaterer Bondo.

- Helt til vi har perfekte prevensjonsmuligheter og lever i et samfunn uten uhell, vold og overgrep, så kommer jeg til å være for muligheten for fri abort.

Les også:

Alle er like verdifulle!

Livet med Marikken ble ikke som de trodde. Det ble mye, mye bedre

- Vi trengte et barn med Downs syndrom

Artikkelen ble først publisert av klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:34 EU går med på å utsette brexit00:14 Resett.no hevder seg utsatt for dataangrep00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Lan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 Vil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40 Mosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24 Pogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18 Utrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06 Frp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50 Kvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07 18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57 Skrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56 Levi Strauss børsnoteres for andre gang10:50 USA utplasserer B-52-fly i Europa10:43 Ny studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39 McCain er død, men Trump hogger videre10:33 NSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05 Norges Bank setter opp styringsrenten10:04 – Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03 Elbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02 Landets kraftkunder skal være sjeleglade09:29 Pizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25 Pågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24 Manchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09 Charlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55 Jubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54 Johaug: – Denne helgen passer meg minst07:36 Flere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36 Sjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33 IS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31 Bitre trusler mot brexitmotstander07:10 Mann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00 Syklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59 To skadd etter knivstikking i Horten05:56 Oxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Flere amerikanere vil ha økt innvandring05:30 NHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13 Rødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00 Sjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49 Opptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48 Fagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39 New Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25 Politiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52 Mann dømt for overgrep mot tre jenter02:31 Mann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20 UNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14 Barnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56 Nicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24 Trump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35 Bolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23 Kvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21 Ni stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20 Rapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya
Siste nytt
00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:14NorgeResett.no hevder seg utsatt for dataangrep00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkLan Marie Berg slår tilbake mot nazihets: – Dette er et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10ReiseStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52PolitikkVil sette en stopper for Huaweis 5G-nett i Norge14:40VerdenMosambik: Flomofre klamrer seg til trær og hustak14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35VerdenDet er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset12:24SportPogba: – Å trene under Zidane er en drøm12:18VerdenUtrecht-mistenkt siktes for drap og terror12:06PolitikkFrp-representant foreslår å betale flyktninger i Libanon11:50NorgeKvinne hardt skadd i alpinulykke i Hemsedal11:07Norge18-åring angrep tiltalt i dobbeltdrapssak10:57SportSkrubbsår for Lindvik i første møte med Planica10:56PengerLevi Strauss børsnoteres for andre gang10:50VerdenUSA utplasserer B-52-fly i Europa10:43Helse og livsstilNy studie: Å bli utsatt for vold går i arv10:39PolitikkMcCain er død, men Trump hogger videre10:33SportNSF-topp: Kristoffersen har hatt god nytte av skiforbundet10:05PengerNorges Bank setter opp styringsrenten10:04Politikk– Ikke en kilowatt skal sendes ut av Norge10:03MotorElbiler og hybrider står for en stadig større andel av kjøringen10:02PengerLandets kraftkunder skal være sjeleglade09:29PengerPizzasted konkurs – innehaver spilte bort pengene09:25VerdenPågrepet for snikfilming av 1.600 hotellgjester09:24SportManchester City sirkler inn «den nye Ronaldo»09:09NorgeCharlie (22) døde etter krasj med vogntog08:55PolitikkJubeltall for Høyre og Rødt på ny måling08:54SportJohaug: – Denne helgen passer meg minst07:36NorgeFlere biler brant i garasje på Holmlia i Oslo07:36PolitikkSjefredaktør Gard Steiro: – Det har skjedd alvorlige feil07:33VerdenIS tar på seg ansvaret for Kabul-angrep07:31PolitikkBitre trusler mot brexitmotstander07:10NorgeMann siktet for to voldtektsforsøk etter tre overfall på kvinner i Oslo06:00VerdenSyklon på vei – evakuering i Nord-Australia05:59NorgeTo skadd etter knivstikking i Horten05:56VerdenOxfam: Fare for sykdommer etter syklonen i Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenFlere amerikanere vil ha økt innvandring05:30PengerNHO etterlyser nye kutt i formuesskatten05:13PolitikkRødt flytter ikke landsmøtet tross hotelltabbe05:00VerdenSjokkrapport: Blir innelåst og voldtatt for å bli gravide04:49VerdenOpptil 4.000 ventet til fredagsbønn ved beskutt moské04:48PolitikkFagforbundet vil ha slutt på blått Sp-samarbeid04:39VerdenNew Zealand forbyr alle våpen brukt under massedrapene04:25VerdenPolitiet: Alle de 50 ofrene i Christchurch er identifisert03:52NorgeMann dømt for overgrep mot tre jenter02:31NorgeMann lettere skadd etter knivstikking i Oslo – mann pågrepet02:20VerdenUNICEF advarer mot å tro at konflikten i Syria er over02:14NorgeBarnehage brukte tilskudd på tur, middager og klokke01:56VerdenNicaragua vil løslate fanger for å få i gang fredssamtaler01:24VerdenTrump: Den islamske staten er snart fjernet fra kartet00:35PolitikkBolsonaro stadig mindre populær i Brasil00:23NorgeKvinnen på Giske-videoen med kraftig kritikk mot VG – PFU vil ha saken00:21PolitikkNi stortingsrepresentanter må betale tilbake reiseutgifter00:20VerdenRapport: Akutt underernæring blant flyktninger og migranter i Libya
Populært