Slapp av, verken tog eller to-åringer klarer å lage riper i dette gulvet

SLITESTERK: Mange med små barn i huset velger laminat på grunn av gulvets slitestyrke og motstandsdyktighet mot riper og hakk. FOTO: Trine Jensen.
SLITESTERK: Mange med små barn i huset velger laminat på grunn av gulvets slitestyrke og motstandsdyktighet mot riper og hakk. FOTO: Trine Jensen.

Det er mange ting å ta hensyn til før du velger gulv.

Det er en av de desidert mest brukte tingene i huset.

Vi går på det, tramper på det, barna kjører med lekebiler og togbaner på det og noen bruker det til og med til både å sitte og danse på.

Men til tross for alt gulvet skal og må tåle, så er det fortsatt mange boligeiere som ikke tenker over alle faktorer som spiller inn når det gjelder hvilket gulv du skal velge til hjemmet ditt.

Må vurdere bruk og slitasje

Det sier seg selv at rommene i huset ditt er utsatt for ulik bruk og slitasje. Rom som stue, kjøkken, andre typer oppholdsrom, og ikke minst gangen, er ofte hyppigst brukt. Dette er også rom hvor du i tillegg til egen bruk gjerne tar imot gjester og besøk.

- Når det gjelder om du skal velge parkett- eller laminatgulv, så er det ofte bruk og slitasje, og selvsagt også pris, det kommer an på, sier seniorrådgiver Dag Henning Sæther hos SINTEF Byggforsk.

- Det finnes i dag utallige varianter av gulv i både parkett og laminat, og selv om stadige undersøkelser hos forhandlere viser at litt flere nordmenn velger parkett over laminat, så finnes det faktisk noen tydelige forskjeller på disse gulvtypene det er verdt å være klar over før du legger tusenvis av kroner i nytt gulv, legger han til.

SLITESTERK: Parkett er populært blant nordmenn, men laminaten har kvaliteter du kanskje ikke har tenkt over enda. FOTO: Colourbox SLITESTERK: Parkett er populært blant nordmenn, men laminaten har kvaliteter du kanskje ikke har tenkt over enda. FOTO: Colourbox


Populært med parkett

Ola Nordmann er glad i parkettgulv, og svært mange velger å investere i "ekte" parkett, til tross for at det har skjedd utrolige fremskritt med laminatgulv det siste tiåret.

- Parkett ser bra ut, har en varmere følelse enn laminat og føles lunere under beina når du går på den, sier Ole Kristian Vangerud i Kährs Norge AS til Klikk Bolig og legger til:

- Tre er et levende materiale, og vil også fortsette å bli vakrere med tid og bruk.

Golvprodusenten Tarkett gjennomført nylig en undersøkelse som gjenspeiler denne kjærlighetserklæringen til tre, hvor det viste seg at det er parkett på gulvet i syv av ti norske boliger.

For de aller fleste spurte, var det parkettens naturlige utseende som ble oppgitt som den viktigste grunnen til dette gulvvalget.

- I parketten finnes det naturlige variasjoner i farger og mønster, noe det naturlig nok vil være mindre av på et laminatgulv, sier Sæther.

- Parketten er også mykere, og er derfor også mer mottakelig for påvirkning. En fordel med parkett dog, er at den kan slipes og lakkeres eller oljes på nytt, legger han til.

Følsom for varmekabler

Til tross parkettens popularitet, så er denne gulvtypen mer sårbar for både fukt, støt og varme enn det et gulv av laminat er.

- Gulvvarme, som jo er svært populært i norske boliger, medfører store påkjenninger på tregulvet, røper Evelyn Schedelberger, markedssjef i parkettprodusenten BOEN.

Hun forklarer også at tretyper som bøk, lønn og jatoba alle er tretyper som ikke må benyttes sammen med gulvvarme, da disse er svært følsomme for belastning som skyldes oppvarming.

- Dette er hovedårsaken til at vi vanligvis ikke anbefaler å legge heltregulv i kombinasjon med varmekabler i gulvet, da heltregulvet beveger seg langt mer enn en 3-lags parkettkonstruksjon.

OBS: Trosser du advarslene og likevel legger heltregulv over varmekabler, tror eksperten du må belage deg på sprekk mellom enkelte planker i perioder der gulvvarmen benyttes.

Derimot kan varmekabler i gulvet være en god idé hvis du velger lamint, sier Ann Kristin Strand i Maxbo.

- Mange synes det er fint å bruke varmekabler under laminatgulvet, da dette gulvet ofte føles litt kaldere enn et gulv i parkett. Tre jo er et varmere materiale enn plast. Derfor kjennes parketten alltid lunere å tråkke ned på enn et gulv i laminat, noe varmekabler kan hjelpe til med å forbedre, sier Strand.

Tørr inneluft kan gi sprekker i parketten

I Norge har vi store variasjoner mellom temperaturen utenfor veggene, noe som også påvirker lufte inne i boligene våre. Kravene som nå eksisterer til nye boliger når det gjelder tetthet og sirkulasjon av inneluft gjør at mange sliter med svært lav luftfuktighet inne, særlig i årets kaldere måneder.

- Før du velger parkett, er det lurt å sjekke fakta rundt relativ luftfuktighet (RF), og hvordan gulvtypen kan brukes i kombinasjon med gulvvarme, råder Sæther og legger til:

- I likhet med andre naturlige materialer vil parkettgulv utvide seg og trekke seg sammen ut i fra endringer i luftfuktigheten.

Derfor skal du ha en klaring på noen millimeter til vegger og terskler når man legger parketten.

PÅVIRKET AV LUFT OG VARME: Tregulvet ditt er ikke spesielt glad i varme. FOTO: Colourbox PÅVIRKET AV LUFT OG VARME: Tregulvet ditt er ikke spesielt glad i varme. FOTO: Colourbox

Kan få hakk og riper

Parkett er vakkert, lunt under beina, og gir et eksklusivt og klassisk utseende til boligen din. Men det er også et materiale som er sårbart for hakk, riper og noen skalkemerker.

Og nettopp derfor er det lurt å tenke over både hvordan du lever og hvem som bor i huset ditt før du kjøper gulv.

- Mister du tunge ting ned, går med høye hæler eller skraper noe langs et parkettgulv, så vil det kunne føre til både hakk og riper, har Otto Robsahm, også kjent som «Sinnasnekker'n», tidligere uttalt til Klikk Bolig.

- Hvis du har hund eller aktive småbarn og vil slippe å være bekymret for å få riper i gulvet, så vil jeg anbefale å velge laminat. Det tåler juling og du slipper å bli bekymret når noen drar en stol skrapende over gulvet.

Ann Kristin Strand hos Maxbo tror at overflatebehandlingen på de fleste nye parkettyper av kvalitet er såpass bra at det også parketten tåler en del før det blir riper og hakk.

- Det er sjelden nå til dags det behov for å slipe ned et parkettgulv.

MYE TRAFIKK: I rom som yttergang, hvor det dras inn både skitne sko, våte støvler og en og annen sparkesykkel, kan det være kjekt med et gulv man ikke trenger å bekymre seg for riper i. MYE TRAFIKK: I rom som yttergang, hvor det dras inn både skitne sko, våte støvler og en og annen sparkesykkel, kan det være kjekt med et gulv man ikke trenger å bekymre seg for riper i.

Laminat tåler en trøkk

Laminat, selv om det kan se bemerkelsesverdig likt ut, er ikke tre, men et konstruert gulv bestående av fiberplater i bunn dekket med et plastlag. Under det øverste plastlaget ligger laget som kommer i mange ulike design og som etterligner treverk.

- Laminat har derfor en mye hardere overflate som tåler mer, både når det gjelder riper og inntrykk som for eksempel fra høye hæler, sier Sæther.

- Parketten er mykere og derfor også mer mottakelig for påvirkning, men en fordel med parkett er at den kan slipes og lakkeres eller oljes på nytt.

Det kan man nemlig ikke med laminat. Får du en skade på denne, er det ikke så mye å gjøre annet enn å overse denne eller legge nytt gulv. Den gode nyheten er at det skal litt til å klare å lage hakk i et laminatgulv.

I tillegg er laminatgulvet, som jo har en overflate i plast, mer motstandsdyktig mot vann- og væskesøl.

Dette mener Strand er grunnen til at mange burde vurdere å legge laminatgulv på rom som kjøkken og i en yttergang, hvor det naturlig nok er større fare for søl og våte sko som tråkkes inn.

- Noen av de nyere kvalitetslaminatene tåler faktisk ganske mye vannsøl før du trenger å bekymre deg for at den skal ta skade, mens treverket i parkett er mye mer sårbart for søl.

ÅLER LITT SØL: Laminatgulv er ikke så sårbart for vann og søl som et gulv i parkett eller heltre er. FOTO: Trine Jensen ÅLER LITT SØL: Laminatgulv er ikke så sårbart for vann og søl som et gulv i parkett eller heltre er. FOTO: Trine Jensen

Forskjeller på pris og kvalitet

Det finnes laminat å få kjøpt i nær sagt alle prisklasser, men ekspertene mener det er viktig å være klar over at du ikke får samme kvalitet og styrke om de velger de helt billigste variantene.

- De billigere laminatgulvene er produsert på andre måter og har ikke de samme egenskapene, bekrefter Strand.

- Det tykke laminatlaget på toppen av høytrykkslaminat gjør at produkter tåler svært mye. Høye hæler og hundepoter er ikke noe problem.

Strand forklarer at du med noen kvalitetslaminatgulv i dag får livstidsgaranti.

- Det sier jo litt. I tillegg er kvaliteten på noen av de nyeste laminatgulvene slik at det nesten er umulig å se forskjell på disse og ekte tregulv.

Les også:

Du vasker vel ikke parketten med vann?

Jøss, polere gulvet med te?!

Det kuleste gulvet akkurat nå

Personvernpolicy