Meny

Slapp av, verken tog eller to-åringer klarer å lage riper i dette gulvet

SLITESTERK: Mange med små barn i huset velger laminat på grunn av gulvets slitestyrke og motstandsdyktighet mot riper og hakk. FOTO: Trine Jensen.

Det er mange ting å ta hensyn til før du velger gulv.

Det er en av de desidert mest brukte tingene i huset.

Vi går på det, tramper på det, barna kjører med lekebiler og togbaner på det og noen bruker det til og med til både å sitte og danse på.

Men til tross for alt gulvet skal og må tåle, så er det fortsatt mange boligeiere som ikke tenker over alle faktorer som spiller inn når det gjelder hvilket gulv du skal velge til hjemmet ditt.

Må vurdere bruk og slitasje

Det sier seg selv at rommene i huset ditt er utsatt for ulik bruk og slitasje. Rom som stue, kjøkken, andre typer oppholdsrom, og ikke minst gangen, er ofte hyppigst brukt. Dette er også rom hvor du i tillegg til egen bruk gjerne tar imot gjester og besøk.

- Når det gjelder om du skal velge parkett- eller laminatgulv, så er det ofte bruk og slitasje, og selvsagt også pris, det kommer an på, sier seniorrådgiver Dag Henning Sæther hos SINTEF Byggforsk.

- Det finnes i dag utallige varianter av gulv i både parkett og laminat, og selv om stadige undersøkelser hos forhandlere viser at litt flere nordmenn velger parkett over laminat, så finnes det faktisk noen tydelige forskjeller på disse gulvtypene det er verdt å være klar over før du legger tusenvis av kroner i nytt gulv, legger han til.

SLITESTERK: Parkett er populært blant nordmenn, men laminaten har kvaliteter du kanskje ikke har tenkt over enda. FOTO: Colourbox SLITESTERK: Parkett er populært blant nordmenn, men laminaten har kvaliteter du kanskje ikke har tenkt over enda. FOTO: Colourbox


Populært med parkett

Ola Nordmann er glad i parkettgulv, og svært mange velger å investere i "ekte" parkett, til tross for at det har skjedd utrolige fremskritt med laminatgulv det siste tiåret.

- Parkett ser bra ut, har en varmere følelse enn laminat og føles lunere under beina når du går på den, sier Ole Kristian Vangerud i Kährs Norge AS til Klikk Bolig og legger til:

- Tre er et levende materiale, og vil også fortsette å bli vakrere med tid og bruk.

Golvprodusenten Tarkett gjennomført nylig en undersøkelse som gjenspeiler denne kjærlighetserklæringen til tre, hvor det viste seg at det er parkett på gulvet i syv av ti norske boliger.

For de aller fleste spurte, var det parkettens naturlige utseende som ble oppgitt som den viktigste grunnen til dette gulvvalget.

- I parketten finnes det naturlige variasjoner i farger og mønster, noe det naturlig nok vil være mindre av på et laminatgulv, sier Sæther.

- Parketten er også mykere, og er derfor også mer mottakelig for påvirkning. En fordel med parkett dog, er at den kan slipes og lakkeres eller oljes på nytt, legger han til.

Følsom for varmekabler

Til tross parkettens popularitet, så er denne gulvtypen mer sårbar for både fukt, støt og varme enn det et gulv av laminat er.

- Gulvvarme, som jo er svært populært i norske boliger, medfører store påkjenninger på tregulvet, røper Evelyn Schedelberger, markedssjef i parkettprodusenten BOEN.

Hun forklarer også at tretyper som bøk, lønn og jatoba alle er tretyper som ikke må benyttes sammen med gulvvarme, da disse er svært følsomme for belastning som skyldes oppvarming.

- Dette er hovedårsaken til at vi vanligvis ikke anbefaler å legge heltregulv i kombinasjon med varmekabler i gulvet, da heltregulvet beveger seg langt mer enn en 3-lags parkettkonstruksjon.

OBS: Trosser du advarslene og likevel legger heltregulv over varmekabler, tror eksperten du må belage deg på sprekk mellom enkelte planker i perioder der gulvvarmen benyttes.

Derimot kan varmekabler i gulvet være en god idé hvis du velger lamint, sier Ann Kristin Strand i Maxbo.

- Mange synes det er fint å bruke varmekabler under laminatgulvet, da dette gulvet ofte føles litt kaldere enn et gulv i parkett. Tre jo er et varmere materiale enn plast. Derfor kjennes parketten alltid lunere å tråkke ned på enn et gulv i laminat, noe varmekabler kan hjelpe til med å forbedre, sier Strand.

Tørr inneluft kan gi sprekker i parketten

I Norge har vi store variasjoner mellom temperaturen utenfor veggene, noe som også påvirker lufte inne i boligene våre. Kravene som nå eksisterer til nye boliger når det gjelder tetthet og sirkulasjon av inneluft gjør at mange sliter med svært lav luftfuktighet inne, særlig i årets kaldere måneder.

- Før du velger parkett, er det lurt å sjekke fakta rundt relativ luftfuktighet (RF), og hvordan gulvtypen kan brukes i kombinasjon med gulvvarme, råder Sæther og legger til:

- I likhet med andre naturlige materialer vil parkettgulv utvide seg og trekke seg sammen ut i fra endringer i luftfuktigheten.

Derfor skal du ha en klaring på noen millimeter til vegger og terskler når man legger parketten.

PÅVIRKET AV LUFT OG VARME: Tregulvet ditt er ikke spesielt glad i varme. FOTO: Colourbox PÅVIRKET AV LUFT OG VARME: Tregulvet ditt er ikke spesielt glad i varme. FOTO: Colourbox

Kan få hakk og riper

Parkett er vakkert, lunt under beina, og gir et eksklusivt og klassisk utseende til boligen din. Men det er også et materiale som er sårbart for hakk, riper og noen skalkemerker.

Og nettopp derfor er det lurt å tenke over både hvordan du lever og hvem som bor i huset ditt før du kjøper gulv.

- Mister du tunge ting ned, går med høye hæler eller skraper noe langs et parkettgulv, så vil det kunne føre til både hakk og riper, har Otto Robsahm, også kjent som «Sinnasnekker'n», tidligere uttalt til Klikk Bolig.

- Hvis du har hund eller aktive småbarn og vil slippe å være bekymret for å få riper i gulvet, så vil jeg anbefale å velge laminat. Det tåler juling og du slipper å bli bekymret når noen drar en stol skrapende over gulvet.

Ann Kristin Strand hos Maxbo tror at overflatebehandlingen på de fleste nye parkettyper av kvalitet er såpass bra at det også parketten tåler en del før det blir riper og hakk.

- Det er sjelden nå til dags det behov for å slipe ned et parkettgulv.

MYE TRAFIKK: I rom som yttergang, hvor det dras inn både skitne sko, våte støvler og en og annen sparkesykkel, kan det være kjekt med et gulv man ikke trenger å bekymre seg for riper i. MYE TRAFIKK: I rom som yttergang, hvor det dras inn både skitne sko, våte støvler og en og annen sparkesykkel, kan det være kjekt med et gulv man ikke trenger å bekymre seg for riper i.

Laminat tåler en trøkk

Laminat, selv om det kan se bemerkelsesverdig likt ut, er ikke tre, men et konstruert gulv bestående av fiberplater i bunn dekket med et plastlag. Under det øverste plastlaget ligger laget som kommer i mange ulike design og som etterligner treverk.

- Laminat har derfor en mye hardere overflate som tåler mer, både når det gjelder riper og inntrykk som for eksempel fra høye hæler, sier Sæther.

- Parketten er mykere og derfor også mer mottakelig for påvirkning, men en fordel med parkett er at den kan slipes og lakkeres eller oljes på nytt.

Det kan man nemlig ikke med laminat. Får du en skade på denne, er det ikke så mye å gjøre annet enn å overse denne eller legge nytt gulv. Den gode nyheten er at det skal litt til å klare å lage hakk i et laminatgulv.

I tillegg er laminatgulvet, som jo har en overflate i plast, mer motstandsdyktig mot vann- og væskesøl.

Dette mener Strand er grunnen til at mange burde vurdere å legge laminatgulv på rom som kjøkken og i en yttergang, hvor det naturlig nok er større fare for søl og våte sko som tråkkes inn.

- Noen av de nyere kvalitetslaminatene tåler faktisk ganske mye vannsøl før du trenger å bekymre deg for at den skal ta skade, mens treverket i parkett er mye mer sårbart for søl.

ÅLER LITT SØL: Laminatgulv er ikke så sårbart for vann og søl som et gulv i parkett eller heltre er. FOTO: Trine Jensen ÅLER LITT SØL: Laminatgulv er ikke så sårbart for vann og søl som et gulv i parkett eller heltre er. FOTO: Trine Jensen

Forskjeller på pris og kvalitet

Det finnes laminat å få kjøpt i nær sagt alle prisklasser, men ekspertene mener det er viktig å være klar over at du ikke får samme kvalitet og styrke om de velger de helt billigste variantene.

- De billigere laminatgulvene er produsert på andre måter og har ikke de samme egenskapene, bekrefter Strand.

- Det tykke laminatlaget på toppen av høytrykkslaminat gjør at produkter tåler svært mye. Høye hæler og hundepoter er ikke noe problem.

Strand forklarer at du med noen kvalitetslaminatgulv i dag får livstidsgaranti.

- Det sier jo litt. I tillegg er kvaliteten på noen av de nyeste laminatgulvene slik at det nesten er umulig å se forskjell på disse og ekte tregulv.

Les også:

Du vasker vel ikke parketten med vann?

Jøss, polere gulvet med te?!

Det kuleste gulvet akkurat nå

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27 Boeings overskudd krymper14:17 Tyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15 Nå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14 Tyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51 Politisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50 Det heter ikke NSB lenger13:27 Brann i Vestfold under kontroll13:22 Sør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22 Kulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44 Vindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24 Innrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06 Tolv drept i eksplosjon i Idlib11:52 Chelsea-manageren må svare for utbrudd11:27 USA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14 Tesla med viktige nyheter i natt11:09 Dagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56 Én kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49 Åpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35 Fortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31 Tottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30 Savnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26 Stor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16 Ikke like ille for XXL som fryktet09:16 Drev butikker – forsynte seg med pengene09:11 Forskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07 Minister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07 FpU vil ha pant på snusbokser08:01 Mistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39 Følg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17 «Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10 Skogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52 Uhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46 Heiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28 Nasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26 Fengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25 Guardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11 Ny leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10 Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00 Dette skjer i dag05:55 Sri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55 Sjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52 Beboerne i Sokndal puster lettet ut05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kim framme i Vladivostok05:22 Krav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00 Ropstad varsler et tydeligere KrF04:50 Raymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46 New Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10 «Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08 Bondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56 Flere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53 Pavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35 Ytre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02 Guardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02 Netanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51 Mexico har returnert 15.000 migranter02:33 May gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16 Forsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41 Barcelona nærmere seriegull etter seier01:40 Kurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25 Protesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00 36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn
Siste nytt
01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25VerdenOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20NorgeHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59VerdenFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film lanseres torsdag20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen14:27PengerBoeings overskudd krymper14:17PolitikkTyske velgere aner ikke hvem kandidatene til EU-valget er14:15NorgeNå kommer dommen i den 20 år gamle Sjøvegan-saken14:14VerdenTyrkisk politi stanset folkemord-markering13:51VerdenPolitisjefen på Sri Lanka får sparken etter terroraksjonen13:50NorgeDet heter ikke NSB lenger13:27NorgeBrann i Vestfold under kontroll13:22NorgeSør-Norge må forberede seg på nedbørshelg13:22KulturKulturprofil tiltalt for åtte voldtekter12:44NorgeVindkraftutbygger sammenlignes med naziokkupasjonen12:24NorgeInnrømmer triksing – nå tar Arbeidstilsynet grep12:06VerdenTolv drept i eksplosjon i Idlib11:52SportChelsea-manageren må svare for utbrudd11:27VerdenUSA om rystende tall i ny rapport: – Vi forbeholder oss retten til selvforsvar11:14MotorTesla med viktige nyheter i natt11:09PengerDagpengeutbetalingene gikk ned i fjor10:56VerdenÉn kvinne blant selvmordsbomberne på Sri Lanka10:49SportÅpner for å redusere Ødegaards prislapp10:35NorgeFortsatte å misbruke jente (14) etter at han fikk vite hvor gammel hun var09:31SportTottenham-manageren bønnfaller Eriksen09:30VerdenSavnede dansker på Sri Lanka funnet i god behold09:26NorgeStor skogbrannfare en rekke steder i landet09:16PengerIkke like ille for XXL som fryktet09:16NorgeDrev butikker – forsynte seg med pengene09:11VerdenForskere: Klimautslipp fra oljesand undervurderes09:07VerdenMinister: 60 pågrepet etter angrepene på Sri Lanka09:07PolitikkFpU vil ha pant på snusbokser08:01Helse og livsstilMistet kona, fikk lungebetennelse, drypp og infarkt07:39PolitikkFølg direkte: Trine Skei Grande møter til muntlig spørretime07:17Sport«Outstanding» Johannessen venter i norsk CL-duell07:10NorgeSkogbrannen i Lyngdal nær slukket06:52NorgeUhell på Moss stasjon sørger for nye forsinkelser på Østfoldbanen06:46Helse og livsstilHeiberg: – Nå hører jeg faktisk på min kone06:28PengerNasdaq og S&P 500 satte nye rekorder på Wall Street06:26VerdenFengselsstraff for demokratiledere i Hongkong06:25SportGuardiola før Solskjær-møte: – Old Trafford er ikke skremmende lenger06:11NorgeNy leder utnevnt i Greenpeace Norge06:10ReiseTre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken fredag06:00NorgeDette skjer i dag05:55VerdenSri Lanka: Antall døde har steget til 35905:55VerdenSjeldne saksofoner stjålet fra samler05:52NorgeBeboerne i Sokndal puster lettet ut05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenKim framme i Vladivostok05:22VerdenKrav om å slette stemmer i Istanbul-valg avvist05:00PolitikkRopstad varsler et tydeligere KrF04:50NorgeRaymond Johansen: – De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter04:46VerdenNew Zealand har ingen informasjon om kobling til Sri Lanka-angrep04:10Verden«Marsskjelv» kan være registrert for første gang04:08PolitikkBondevik advarer Erna Solberg: – Vi bør ikke komme i den situasjonen03:56NorgeFlere stengte veier etter skogbrann i Sokndal03:53VerdenPavelig påskeegg til Romas hjemløse03:35PolitikkYtre høyre-parti inviterer Bannon til Berlin03:02SportGuardiola reagerer på Solskjærs uttalelser før derbyet03:02VerdenNetanyahu vil kalle opp Golan-bosetting etter Trump02:51VerdenMexico har returnert 15.000 migranter02:33VerdenMay gir Huawei tommel opp til deler av 5G-utbyggingen02:16NorgeForsker: Kampflyregningen vil ramme andre forsvarsgrener01:41SportBarcelona nærmere seriegull etter seier01:40NorgeKurdiske myndigheter vil bistå med hjemsending av norske barn av IS-krigere01:25VerdenProtesttog ruller inn i Sudans hovedstad01:00Norge36-åring fengselsdømt for overgrepsmateriale av barn
Populært