Folkelige dronning Margrethe feires for fullt

I Danmark har man allerede startet feiringen av Dronning Margrethes 75-årsdag. Først torsdag har hun bursdag. Foto: NTB scanpix
I Danmark har man allerede startet feiringen av Dronning Margrethes 75-årsdag. Først torsdag har hun bursdag. Foto: NTB scanpix

Først torsdag fyller danskenes populære dronning 75 år. Men festen er allerede i gang.

Allerede 25. mars, tre uker før fødselsdagen, åpnet hun utstillingen «Hendes Majestæt Dronningen 75 år – En dragtkavalkade» på Frederiksborg Slot, med tilbakeblikk på hennes mange og fargerike antrekk.

Sist onsdag trillet dronning Margrethe i karet gjennom Aarhus på årets hittil varmeste dag til stor jubel fra folket.

Den ujålete dronningen med sin egen stil og sitt vinnende vesen ble av byens borgermester betegnet som en århusiansk rockestjerne:

– Med sikker sans for kongehusets verdighet og tradisjoner har De gjennom årene forstått og klart å være i takt med tiden.

Galla

Mest oppmerksomhet blir det nok når hovedfeiringen starter onsdag 15. april, dagen før dagen. Da er det gallataffel på Christiansborg slott, der kongelige fra flere land, inkludert Norge, står på gjestelista. På selve fødselsdagen vil dronningen følge tradisjonen og vise seg på balkongen på Amalienborg slott for å motta folkets hyllest. Det blir også festmiddag på Fredensborg slott.

Kong Harald og kronprinsparet er med på gallamiddagene begge dagene. Dronning Margrethes gode venninne på tur, i kunst og i arbeid, dronning Sonja, har ikke mulighet til å bli med. Hun er i New York disse dagene for å åpne utstillingen «Prize Prints: The Queen Sonja Print Award» 16. april, som blir første gang dronningen stiller ut egne verk i USA.

De to får uansett snart tatt igjen det tapte. Denne sommeren skal de for første gang stille ut sine egne verk sammen. Utstillingen «Fra fjell og kyst» kan oppleves på Baroniet Rosendal i Kvinnherad kommune i Hordaland i perioden 12. juni til 6. september.

Norske venner

Det er ikke mer enn tre år siden dronning Margrethe feiret 40 år på tronen, også da med festivitas og kongelige gjester fra hele Europa. I januar 2012 var både det norske kongeparet og kronprinsparet til stede i København, og de bodde på Amalienborg slott mens de var i Danmark.

Både vennskapelige og familiære bånd mellom de to kongehusene er tette, og ingen andre av de nordiske land stilte like mannsterke som det norske.

– Den norske kongen og dronningen har vært mine nære venner gjennom mange, mange år. Rent menneskelig er vi veldig på bølgelengde, og vi har et svært godt og naturlig forhold til hverandre, sa dronning Margrethe til NTB på pressemøtet hun holdt i anledning regjeringsjubileet. (©NTB)

Personvernpolicy