Meny

Stig Hem Lian har alvorlig epilepsi:

Reddet pappas liv fem ganger

TRØSTER PAPPA: Når pappa må være på sykehus kryper Victor gjerne opp i sengen for å trøste. Foto: Privat

– Victor (8) er vår helt, han vet hva han må gjøre når pappa får et epilepsianfall som ikke går over, sier mamma Alexandra Lian.

Epilepsi:

Epilepsi er samlebetegnelsen for en gruppe tilstander som forårsaker forstyrret elektrisk aktivitet i hjernen. Sykdommen kan gi ulike symptomer, som kramper, ukontrollerte bevegelser, taleproblemer, synsforstyrrelser og bevisstløshet.

Det er vanlig å dele anfallene inn i generaliserte anfall, hvor hele hjernen er involvert, og fokale anfall, hvor kun deler av hjernen er involvert.

Behandlingen er først å prøve å unngå situasjoner og opplevelser som kan utløse anfall. Medisiner som brukes til å forebygge eller behandle epilepsi, kalles antiepileptika. De ulike typene antiepileptika virker på ulike måter, og valget av medisin avhenger blant annet av hvilken form for epilepsi du har.

Her kan du lese mer.

I dag er en god dag, Victor har hatt det bra på skolen, Stig har ikke hatt anfall og Alexandras migrene er rolig.

– Vi liker å kose oss og leve et helt vanlig familieliv med vanlige aktiviteter så mye vi kan. Vi kan ikke bruke livet til å engste oss for når neste anfall vil komme, selv om vi vet at det skjer. For oss er det bedre alltid å være beredt, men å leve som en vanlig barnefamilie med hyggelige aktiviteter, og gleder og sorger til daglig, og det er klart at Victor er et midtpunkt i familien vår, forklarer Alexandra.

Alexandra kommer fra Oslo, mens Stig er fra Kristiansand. Familien har nå slått seg til ro i Fevik. Med Stigs epilepsi er det viktig å bo et sted nær sykehus og ambulansetjenesten er kjent med at de rett som det er trenger øyeblikkelig hjelp. Stig ble syk da han var 12 år, men det er først de fem siste årene at det ofte har blitt akutt.

Les også: Ikke vent for lenge med å bli pappa

Victor vet hva han skal gjøre

– Pappa har en slags trygghetsalarm som løses ut når han faller, men han kjenner ikke selv at et anfall kommer. Da kan jeg trykke, og så må jeg passe på at han ligger godt og helst gi han en pute under hodet eller legge jakken min der, sier Victor. Og selv om han ikke merker det, er det fint å sitte hos ham og holde han i hånden.

– Victor har reddet pappa flere ganger, han blir ikke redd når noe skjer, han har jo sett det så mange ganger, men han skjønner alvoret og reagerer helt riktig, forklarer Alexandra.

Victor ble hedret på TVNorge for det han har gjort for sin far. Statuetten han fikk den gang viser han stolt frem.

PAPPAKOS: En god klem hører med hver eneste dag. Foto: Lise RossowPAPPAKOS: En god klem hører med hver eneste dag. Foto: Lise Rossow

– Epilepsien begynte på en klassetur da jeg gikk i 6 klasse. Vi sov nok ikke så mye og tidlig neste morgen var det en av de andre guttene om fant meg i kramper på gulvet i dusjen. Ambulanse ble tilkalt og tok meg rett til sykehus der epilepsi ble konstatert.

– En del av det med å ha epilepsi er anfall. Noen kjenner det, eller får en slags forvarsel. Jeg kjenner det ikke når anfallene kommer, eller husker hva som skjedde etterpå. Bevisstheten er rett og slett borte. Det er når man våkner opp mørbanket og forslått av et fall, at man trenger en hånd å holde i, sier han og ser lykkelig på familien sin.

Alexandra hadde epilepsi som barn men er nå helt fri for epileptiske anfall, men ofte plaget av migrene, forklarer Stig.

Les også: Svensk studie bekrefter narkolepsifare

Årets Unge Helt: Victor Hem Lian er også familiens helt. Foto: Lise RossowÅrets Unge Helt: Victor Hem Lian er også familiens helt. Foto: Lise Rossow

Generalsekretær i Norsk Epilepsiforbund, Henrik Peersen, forteller at over halvparten av alle som har epilepsi ikke vet hva som ligger bak. Det kan være både genetiske årsaker, så vel som hodeskader. Men for å fungere best i hverdagen er det viktig bli klar over hva som er med på å trigge de epileptiske anfallene.

– Mange nordmenn tror at blinkende lys er farlig for alle epileptikere, men sannheten er at kun fem prosent får anfall av dette, sier Peersen.

Pappalykke

– Jeg tror det største øyeblikket i livet mitt var da jeg fikk Victor på brystet mitt med en gang han var født. Den lille varme kroppen fikk ligge hos meg i tre timer. Det var stort, sier Stig.

Heldigvis finnes det forebyggende medisiner man kan ta hvis man har planlagt noe og må sikre seg alt man kan mot å få anfall, slik som dagen Victor ble født.

Les også: Sånn reagerer kroppen på ekstrem lavkarbo

FAR OG SØNN: Da Stig ble pappa, opplevde han at livet hans fikk ny mening. Foto: PrivatFAR OG SØNN: Da Stig ble pappa, opplevde han at livet hans fikk ny mening. Foto: Privat

Dessverre har Stigs epilepsi blitt verre de siste årene. Rett som det er får han kraftige anfall som ikke stopper igjen, såkalt status epileptikus, og da må han til sykehus og få behandling der, og det haster. Slike anfall kan være dødelige.

– Vi er stolte av han, men vi passer på at vi ikke pålegger han for stort ansvar også . Han er jo så ung ennå, og skal få ha en glad og hyggelig barndom , selv om det ikke er til å unngå at han vet en del om sykdom allerede. Det har jo vært en del av livet hans bestandig.

– Men at han er en omsorgsfull gutt er helt sikkert. Når Stig må på sykehuset vil han alltid besøke pappa så fort som mulig og krype opp i senga og trøste han, sier Alexandra.

Les også: For mye vann kan gi helseplager

LITEN HELT: Helt fra han var liten har Victor vært pappas helt. Fem år gammel utløste han trygghetsalarmen for faren sin da han falt om på tur. Foto: PrivatLITEN HELT: Helt fra han var liten har Victor vært pappas helt. Fem år gammel utløste han trygghetsalarmen for faren sin da han falt om på tur. Foto: Privat

Først venner, så kjærester

Alexandra og Stig ble kjent med hverandre på Spesialsykehuset for Epilepsi, da han var 13 år og tross aldersforskjellen ble de gode venner.

Like før nyttårsaften i år 2000 ringte og spurte henne som satt i Oslo om hun hadde noen planer? Det hadde hun ikke, så han inviterte henne like godt en tur til Kristiansand, så kunne de feire sammen.

– Gjerne det, svarte Alexandra.

– Og så reiste du rett og slett aldri hjem igjen. Fra den gangen har dere vært kjærester, den historien kan jeg også fortelle, sier Victor.

Les også: Hadde kule i hodet i 23 år

De forlovet seg i 2001, giftet seg i 2005, og kjøpte huset der de bor nå i 2007, da Victor var et år gammel.

– Vi har hele tiden hatt et godt liv sammen, og tatt vare på hverandre og kjærligheten og ikke forhastet oss med noe. Som andre nygifte par ville de gjerne få oppleve lykken å bli foreldre, og da Alexandra ble gravid fikk de all den oppfølgingen de trengte.

– Alt var nøye planlagt. Vi hadde stellematte på gulvet slik at det var trygt for Stig å skifte bleier og stelle hvis jeg hadde migrene, og påløpsbrems på barnevogna. Vi var hjemme begge to, og var lykkelige foreldre sammen.

Les også: Stress øker risikoen for epilepsi

FAMILIELYKKE: Alexandra, Stig og Victor vet hvor viktig det er å ta vare på de gode hverdagene sammen. Foto: Lise Rossow

Les også:

– Dette barnet blir ikke lenge i magen, sa legene

Lavkarbodietten ga meg et bedre liv

Daniella (11 mnd) går på lavkarbo

Saken er opprinnelig skrevet for Hjemmet og publisert på klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Nordmenn dropper hytta i påsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50 Kristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44 Turistbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu lover svar på rakettangrep06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Kuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingskip funnet i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil utforske om det er liv på Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand
Siste nytt
22:47PolitikkBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella i Østfold – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenStormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseNordmenn dropper hytta i påsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs08:50SportKristoffersen-advokat: – Skiforbundet står til knærne i misbruk08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt – politiet ber om tips07:44ReiseTuristbusser bes om å ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu lover svar på rakettangrep06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00Penger– Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38PolitikkOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28PolitikkMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20PolitikkKuppleder styrer trolig videre i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45PolitikkSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingskip funnet i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil utforske om det er liv på Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand
Populært